Overleden bassist bracht Slipknot nader tot elkaar

Facebookrssmail

Eind 2014 bracht Slipknot na zes jaar stilte het album ‘.5: The Gray Chapter’ uit. Dat handelt grotendeels over het plotselinge overlijden van bassist Paul Gray in 2010. De gemaskerde metalband gooide er even het bijltje bij neer en worstelde met het collectief verwerken van de gebeurtenissen. Maar uiteindelijk bracht het sterfgeval de bandleden nader tot elkaar, vertelt zanger Corey Taylor nu: “Het goede wat deze tragedie heeft opgeleverd, is dat ik nu elk lid van deze band waardeer. Ik doe mijn best om ze dat dagelijks te laten merken.”
slipknot

Na het debuutalbum ‘Slipknot‘ (1999) en opvolger ‘Iowa’ (2001) is de naam van Slipknot snel gevestigd. De Amerikaanse band uit Des Moines valt op door hun agressieve nu-metal en het dragen van horrormaskers op het podium. Slipknot wordt één van de meest succesvolle metalbands van het nieuwe millennium. ‘All Hope Is Gone‘ komt eind 2008 op 1 binnen in de Amerikaanse albumlijst. Als Slipknot het in 2010 even rustig aandoet overlijdt bassist Paul Gray op 38-jarige leeftijd, waarschijnlijk na onopzettelijke inname van teveel morfine. Vanaf 2011 gaat Slipknot weer sporadisch optreden en in 2013 begint de band aan een nieuw album te werken.

Onder druk

Corey Taylor prijst de Slipknot-fans voor hun rol in het verwerken van de dood van Gray: “Wij hadden in de band allemaal een muur opgetrokken en konden er niet over spreken. De fans hielpen ons er eigenlijk weer bovenop, door hen zijn wij onderling ook gaan praten. We werden in die tijd flink onder druk gezet om met een nieuw album te komen. Maar wij zeiden gewoon: Fuck you, we zijn er niet klaar voor. Dat begrijp je pas als je in onze schoenen staat. Wij laten ons niet dicteren wat we moeten doen. Als wij niet tevreden met The Gray Chapter waren geweest, had niemand de plaat ooit gehoord.”

Verdoofd

Als Slipknot eind 2013 aan het vijfde album begint te werken, verbetert de sfeer binnen de band aanzienlijk. “Het eerste nummer dat ik schreef, is ‘Goodbye’”, vertelt Taylor. Die song beschrijft hoe wij met zijn allen in mijn kelder zitten net nadat we het nieuws hoorden. De intense verdoofdheid die je dan voelt.” Als de bandleden in de studio Taylors teksten lezen, breekt het ijs. “Het kwartje viel. Ze begrepen het verhaal dat ik wilde vertellen en herkenden alles bij zichzelf. Dit voelde ik op die dag en zo ging ik daar mee om. We hadden onszelf allemaal opgesloten en nu konden we er opeens samen over praten.”

Gebalde vuist

Volgens Taylor is de onderlinge band tussen de Slipknot-leden sindsdien sterker dan ooit. “Vanaf het moment dat we samen konden rouwen en de muziek begrepen waar we aan werkten, was de focus enorm. De band veranderde weer in een machtige gebalde vuist. Je voelt het in de muziek, die is heel krachtig en emotioneel. Het samen muziek maken ging opeens veel makkelijker. Ik ben niet religieus, maar het voelde echt alsof Paul bij ons was. ”

Slipknot sluit zaterdag 6 juni het Fortarock festival in het Goffertpark in Nijmegen af.

©FaceCulture

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ