Venom: “Oude” helden brengen een heerlijke show in Leiden

Facebookrssmail

Op zondag 30 oktober is het Leidse Gebr. de Nobel weer eens “the place to be” voor liefhebbers van metal muziek. Maar liefst vijf bands maken hun opwachting en niet de minsten. Headliner zijn de oude helden van Venom (Inc). Met het Engelse drietal reizen de Amerikanen van Vital Remains, Mortuary Drape, Nervochaos en het Australische Desecrator. De laatste tourdag belooft een feest en dat vieren de bands in Leiden.

kik_1824Om klokslag 17:00 openen de deuren een klein kwartier later mag het Australische Desecrator het podium bestijgen. Hoewel de band al sinds 2008 bestaat is de discografie wat karig met twee EP’s, ‘Desecrator’ (2010) en ‘Down to Hell’ uit 2012, en een live album. De mannen betreden voor een nagenoeg lege zaal het podium, en wel in hun ondergoed. Het is een traditie van de band om aan het einde van de tour in zwarte boxers het podium betreden. Zanger / gitarist Riley Strong nodigt de thrashers uit hun bovenlichaam te ontdoen van kleding en beloofd aan hen die hieraan willen voldoen een Desecrator t-shirt. Twee van de twintig voldoen aan de vraag, met 10% een redelijke score. Weet Desecrator ook te scoren met de muziek? Echt overtuigen doet de band niet, behoudens een paar fanatieke headbangers kijkt het overige publiek gelaten toe. Op zich vermakelijke thrash metal met nummers als ‘Til Death’, ‘1800 Volts’ en ‘Balancing on a Blade’, gebracht met enthousiasme maar bijzonder is het niet. De mannen van Desecrator zijn nog niet klaar in Europa starten een nieuwe tour als support voor Overkill.

Het Braziliaanse Nervochaos is al sinds 1996 onderweg en heeft inmiddels zes Full-lengths uitgebracht, de laatste, ‘The Art of Vengeance’, verscheen in 2014. Ondanks de flinke discografie, mede tot stand gekomen door het label Muvuca Records van drummer Eduardo Lane welke de band sponsorde tot 2013, is de band geen bekende naam op het Europese vasteland. Nervochaos brengt een portie death metal met brute vocalen verzorgt door zanger / gitarist Lauro Nightrealm. Vermakelijke nummers als het recent uitgebrachte ‘Total Satan’ en ‘From Below and Not Above’ doen het goed, de valse gitaarsolo’s klinken lekker. De zaal is inmiddels ook wat beter gevuld zodat Nervochaos de aandacht krijgt die ze verdienen.

Ook het Italiaanse Mortuary Drape heeft al wat kilometers op de klok, de band is opgericht in 1986 en heeft in die dertig jaar 5 albums uitgebracht. De laatste plaat, ‘Spiritual Independence’, verscheen in 2014. Mortuary Drape brengt een gitzwarte mis op zondag en komt met gewaden op het podium inclusief corpse-paint, zanger Walter Maini a.k.a. Wildness Perversion preekt dood en verderf vanachter zijn katheder. Van nummers als ‘My Soul / Primordial’ van de debuutplaat uit 1994 tot recenter werk als ‘Lithany’ van het in 2014 verschenen album ‘Spiritual Independence’ passeren de revue. Het publiek ziet het schouwspel vermaakt aan en geniet van de black death van Mortuary Drape.

Vital Remains zijn weer terug in de Nobel, dit na hun bezoek in december vorig jaar. De brute death metal van de Amerikanen zorgt altijd weer voor een vermakelijk schouwspel. Onder aanvoering van zanger Brian Werner wordt er weer een spervuur aan vette nummers afgevuurd. Opvallend is dat het optreden een stuk beter is dan het vorige waar een en ander niet helemaal synchroon verliep. Vital Remains speelt een lekkere set met de krakers als ‘Icons of Evil’, ‘Hammer Down the Nails’ en ‘In A World Without God’. Natuurlijk kan en mag het verbranden van de bijbel niet uitblijven en ook nu grapt Brian maar weer eens over de doofheid van gitarist Tony Lazaro. Het wordt tijd voor nieuw materiaal van Vital Remains en volgens Brian zal de nieuwe plaat in 2017 verschijnen.

Venom of Venom Inc.? Cronos of Mantas & Abaddon? Keuzes die eigenlijk niet te maken zijn. Muzikaal kiezen de meeste voor de Inc. versie met Mantas & Abaddon maar hoe zeer “The Demolition Man” Tony Dolan ook zijn best doet, de “Die Hard” Venom fans zullen de charismatische Cronos niet snel vergeten. Venom Inc. speelt een lekkere set met veel nummers van de debuutplaat ‘Welcome to Hell’ waaronder de titelsong en nummers als ‘Witching Hour’, ‘Poison” en ‘Angel Dust’, krakers van het eerste uur. De zaal is inmiddels redelijk gevuld en het publiek brult mee met nummers als ‘Warhead’, ‘Black Metal’ en ‘Countess Bathory’. Mantas soleert er weer lekker op los en ook Abaddon toornt met regelmaat boven zijn drumstel uit om de fans op te zwepen. Een meer dan vermakelijke show van de ouwe rotten die zoals het hoort bij de laatste show van de tour eindigen met alle bands op het podium.

Het was nog vroeg op de avond toen de heren van Venom er klaar mee waren, reden genoeg om af te pilzen in Rock Café Lazarus. En ook hier waren de heren van Desecrator en Vital Remains waren van de partij. Een lekkere zondag in Leiden met dank aan de Gebr. de Nobel, Doomsday Celebration en The Hague Heavy Metal Alliance.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ