Amsterdam Metal Fest is een doorslaand succes

Facebookrssmail

DSC_2011-02_AMF_DecapitatedOp zaterdag 2 april stond de vierde editie van het Amsterdam Metal Fest geprogrammeerd. Het Amsterdam Metal Fest is een initiatief van enkele Amsterdamse metalheads en zij hadden als doel iets te doen aan het karige aanbod aan metaloptredens in de hoofdstad. In 2013 begonnen Sugarfactory en sinds de afgelopen editie, met de Belgische hoofdact Aborted, in de Melkweg.

DSC_9986-02_AMF_Veil-of-Delusions_20160402Maar liefst 7 bands uit binnen -en buitenland werden er op het podium verwacht. Van het Nederlandse Veil Of Delusions tot het Poolse Decapitated werd voor het publiek uit Amsterdam en omstreken een programma opgesteld met uiteenlopende subgenres uit de metal wereld en was er voor een ieder wat wils.

De Noord-Brabantse symfonische metal band Veil Of Delusions mocht het spits afbijten nadat klokslag 17:00 de poorten van de oude Melkweg zaal zich openden. Terwijl de band, onder aanvoering van zangeres Zoë Tilly, hun set ten gehore brachten stroomde de zaal langzaam vol. Veil Of Delusions bracht natuurlijk de twee digitale singels ‘Across The Sky’ en ‘The Chase’, lekkere nummers met de brute en “clean” gezongen vocalen van Zoë waarbij de hoge nootjes zo hier en daar niet helemaal zuiver waren. Aan de andere kant is Zoë wel op en top frontvrouw en is vooral zij verantwoordelijk voor de goede interactie met het publiek

Herder op het Amsterdam Metal Fest

 

Herder is harder. Iets wat de noordelingen keer op keer bewijzen met hun vermakelijke stoner sludge metal. Energiek? De mannen stuiterden over het podium met zanger Ché als boegbeeld, springend bij de intro’s als een bokser die de ring in gaat. Lekkere stampers als ‘Stab’, ‘Feet Eager to Run to Evil’ en ‘Stoned to Death’ werden op de inmiddels volle zaal afgevuurd en vonden gretig hun aftrek. En toch ontbrak er iets, natuurlijk waren er de middelvingers maar waar Ché normaal uitblinkt in obsceen gedrag alsof hij meedoet aan de Nationale kampioenschappen “droogrukken” bleef het deze avond rustig. Nu is een half uurtje Herder natuurlijk veel te kort, de mannen brachten een leuke show en speelden nog een nummertje van de nieuwe plaat ‘Fergean’ die binnenkort verschijnt.

DSC_0128-02_AMF_Herder_20160402

Heart Of A Coward, de metalcore formatie uit het Engelse Milton Keynes timmeren flink aan de weg. Met een platendeal bij Century media records en een nieuwe plaat, ‘Deliverance’, die in februari dit jaar uitkwam zijn de heren klaar voor een rondgang door Europa. Een vette en energieke show in de Melkweg, gebracht met enthousiasme, het publiek ging los. Met nummers als ‘Hollow’ en ‘Deadweight’ werd een ieder getrakteerd op een superstrak en vermakelijk optreden.

DSC_0168-02_AMF_Heart-of-a-Coward_20160402

God Dethroned terug van weggeweest

God Dethroned is weer helemaal terug van weggeweest. Met frontman Henri Sattler en een van de betere Nederlandse metal drummers Michiel van der Plicht doen de mannen weer geregeld optredens aangevuld met sessie muzikanten. Ook vanavond werden we weer bediend met een lekkere portie death metal. Lekkere krakers als openers ‘The Grand Grimoire’ en ‘The Art of Immolation’ mochten er wezen. Nummers van zo’n beetje de gehele discografie kwamen voorbij van ‘Boiling Blood’ tot ‘Storm Of Steel’ kreeg men een lesje historie van God Dethroned voorgeschoteld. Het publiek genoot van de ietwat statische vertoning en het was goed om een van de toonaangevende Nederlandse death metal bands weer eens live te mogen aanschouwen.

DSC_1796-02_AMF_God-Dethroned_20160402

Carach Angren, de Limburgers zelf omschrijven hun muziek als horror metal. De Corpse paint ziet er inderdaad wat angstaanjagend uit maar muzikaal is het een portie symfonische black metal dat we voorgeschoteld kregen. De show was dan niet te omschrijven als black metal, waar die van genre genoten vaak statisch is brengt Carach Angren meer dynamiek in de theatrale show. Een lekkere opener van de nieuwe plaat met het nummer ‘There’s No Place like Home’ en met een nummer van de top debuutplaat ‘Lammendam’ in ‘The Carriage Wheel Murder’ deed ook Carach Angren het publiek tijdens het Amsterdam Metal Fest verwennen.

DSC_0610-02_AMF_Carach-Angren_20160402

En dan was het de beurt aan Decapitated. Technische death metal uit het Poolse Krosno, een land waar steeds meer topbands vandaan komen. Zo ook Decapitated, een band die wat personeel wisseling moest doorstaan, mede door een tragisch ongeval met Witold “Vitek” Kieltyka. lekkere vette opener, ‘Exiled in Flesh’, deed de oude zaal schudden. ‘Blood Mantra’, ‘Carnival Is Forever’ en ‘Veins’ deden er nog een schepje bovenop. Een heerlijke show en aangespoord door zanger Rafał Piotrowski ging het publiek volledig los. Decapitated was de perfecte afsluiter van een heerlijke dag metal in Amsterdam.

DSC_1931-02_AMF_Decapitated_20160402

Amsterdan Metal Fest is een doorslaand succes getuige de goede opkomst en dito sfeer in de Melkweg. Metal in Amsterdam leeft en dat schept vertrouwen voor de toekomst.

Foto’s © Dirk van den Heuvel
Meer foto’s in het Amsterdam Metal Fest album op de Facebookpagina van RockMuZine

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ