Ook vierde editie Scumbash een feest!

Facebookrssmail

Voor de vierde editie van Scumbash heeft de organisatie van het festival een nieuwe locatie gekozen. Was voor de voorgaande edities de voormalige Van Nellefabriek het toneel voor “One day of goddamn rock ‘n’ roll”, deze vierde editie werd er uitgeweken naar de RDM Onderzeebootloods in de Rotterdamse haven. Behalve de locatie is er voor deze editie meer verandert. Geen grote internationale namen zoals bijvoorbeeld Turbonegro op de vorige Scumbash maar talent uit Rotterdam en gevestigde namen uit binnen -en buitenland zonder een echte publiekstrekker. De nieuwe locatie is er wel weer één die tot de verbeelding spreekt. Hoewel De RDM Onderzeebootloods recentelijk gerenoveerd is heeft de locatie het rauwe industriële karakter behouden en is het een perfecte plaats voor een dag rock ‘n’ roll.

Terwijl de loods langzaam volloopt geven de dames van Rotterdam Roller Derby een leuke introductie van hun sport. Geen sport voor zwakkelingen, het gaat er stevig aan toe op de baan. Op The Kraken stage opent het Rotterdamse Accelerators met set punkrock. Een lekkere energieke set met covers en eigen werk, de sfeer zit er meteen lekker in. Opener van de dag op het Jack Ketch podium is voor de Rotterdammers van Order of the Emperor waarmee we meteen de eerste verrassing mogen noteren. De band is opgericht in 2014 en oktober 2016 kwam de debuut CD ‘Behold’ uit. Lekkere onvervalste hardrock gebaseerd op de muziek van Thin Lizzy. Pakkende riffs, wat rauwe schreeuwerige vocalen en lekker solowerk zorgen voor een meer dan vermakelijke start van de dag op dit podium. Op het kleinere Voodoo podium is het de beurt aan Def Americans om de ‘Tribute to the Man in Black’, Johnny Cash, vorm te geven en dit doen de Eindhovenaren met verve. De band terecht mag rekenen op flinke interesse van het binnenstromende publiek. Eerste internationale band is het Zweedse The Kendolls. De band is opgericht in Gothenburg in 2007 en brengt een aanstekelijke mix van rock ‘n’ roll en punk dat in het Rotterdamse goed gedijt. De goed gevulde zaal zorgt voor sfeer, de jonge mannen op het podium doen de rest met hun energieke show.

Batmobile is zo’n beetje de Scumbash huisband met optredens in 2014 en 2016 is het immers de derde keer dat de rockabilly / psychobilly band op het podium staat. De show van vandaag staat in het teken van de release van het nieuwe album ‘Brand New Blisters’ , dat officieel op 3 maart verscheen. Met nummers van dit album en natuurlijk ouder materiaal vult Batmobile een fijne set. Zanger / gitarist Jeroen Haamers is weer op dreef en ook de snaren plukker Eric Haamers heeft het zichtbaar naar zijn zin. Met Batmobile gaat Scumbash echt van start, het publiek danst en geniet van de fijne melodieën gebracht door de mannen op het podium.

De death / thrash metal band Legion of the Damned is toch wel één van de toonaangevende Nederlandse band in het genre. De limburgers hebben inmiddels zes albums gebracht waarvan het laatste album, ‘Ravenous Plague’, in 2014 verscheen. Een toonaangevende Nederlandse band maar is ook het Rotterdamse Scumbash klaar voor de brute muziek van Legion? Eigenlijk niet, de echte liefhebber van het genre is naar alle waarschijnlijkheid aanwezig op het Netherlands Deathfest driedaagse in het Tilburgse 013. Natuurlijk was er wel interesse in Legion of the Damned, de band speelt onder aanvoering van frontman en zanger Maurice Swinkels weer een superstrakke set en weet met die set voldoende liefhebbers te vinden. Legion of the Damned doet waar het voor gekomen is en brengt het nodge portie afwisseling op Scumbash.

En dan is daar Death Alley, een band die je eigenlijk niet kon ontlopen het laatste jaar. Natuurlijk was daar de succesvolle serie Lemmy Lives shows als eerbetoon aan de overleden Motörhead frontman Kilmister met medewerking van tal van artiesten maar zonder deze shows deed Death Alley ook van zich spreken. Zo was daar vorige maand de release van het album ‘Live At Roadburn’ en deed de band tal van shows in binnen -en buitenland. Death Alley is een heerlijke live band en past perfect op een festival als Scumbash. Lekkere energieke rock ‘n’ roll met een rauw randje, zonder pretenties recht in je bakkus. Death Alley speelt een lekkere set en voor hen die nog niet bekend waren met dit fenomeen hadden vandaag de beste introductie.

Scumbash is meer dan rock, punk en rockabilly. Zo is er natuurlijk plaats voor Schorem Haarsnijder & Barbier maar zijn er ook tattoo artiesten en kun je live getuigen zijn van een artiest die een scooter kunstg met een penceel bewerkt. Muziek en de rock ‘n’ roll cultuur gaan hand in hand. Maast dat wat het festival biedt is het verder genieten van de verschillende uitdossingen, coole r ’n’ r jurkjes, vette kuiven en hanenkammen. Eten is er ook in overvloed, van pizza tot worst en een vegetarische hap is er voor ieder wat wils.

Psychobilly wordt er gebracht door de heren van Nekromantix. De Deens-Amerikaanse psychobillyband is in 1989 in Kopenhagen gevormd en en rockt nog immer stug door. De lekkere rauwe rock wordt met enthousiasme gebracht en zorgt ervoor dat er flink gedanst en gepogood wordt. Nekromantix zet een lekkere old school show neer en enig overgebleven origineel bandlid Kim Nekroman zweept de zaal vakkundig en met succes op.

De Vlamingen van Fleddy Melculy brengen een dosis humor in hun hardcore muziek. De band deed na het uitbrengen van het album ‘Helgië’ al verschillende keren Nederland aan en zijn een grote hit in het thuisland. Langzaam aan moet ook ons kikkerlandje geloven aan de dadendrang van Fleddy c.s. Vermakelijke krakers als ‘T-shirt van Metallica’ en ‘Geen vlees wel vis’ brengen de stemming er lekker in. De fraaie uitdossingen van de heren maken het af.

Het Duitse Kadavar is een band voor de headbangers. Kadavar is opgericht in 2010 in Berlijn en de mannen hebben in die tijd drie albums weten uit te brengen. De laatste langspeler ‘Berlin’ verscheen in 2015 via Nuclear Blast Records. Kadavar brengt psychedelische rock of stoner rock, heerlijke composities worden gebracht op het Jack Ketch podium en er zijn er maar weinig in het publiek die stil kunnen blijven staan. Fijn melodieus gitaarwerk met nummers als opener ‘Come Back Life’ en nummers als ‘The Old Man’.

Wanneer je van een headliner kunt spreken zal dit voor velen Stiff Little Fingers zijn. De in 1977 in Belfast opgerichte Noord-Ierse punk band kent nog immer een flinke populariteit. Ook vanavond vindt de muziek weer gretig aftrek op het hoofd podium. De band borduurt al jaren voort op de successen uit de beginjaren, de laatste plaat verscheen immers in 2004. Verrassend is de set van Stiff Little Fingers dan ook niet te noemen. Nummers als ‘Wasted Life’, ‘Roots, Radicals, Rockers and Reggae’ en ‘Barbed Wire Love’ doen het nog steeds goed en leveren vrolijke gezichten op. De meezingers ‘Johnny Was’, ‘Gotta Gettaway’ en ‘Alternative Ulster’ verhogen de sfeer en betekenen een welkome afsluiting van de set.

Zeke is een speed / punkrockband uit Seattle, Verenigde Staten en is opgericht in 1993. Een band die het niet alleen goed doet bij de punks maar ook voor de headbangers een welkome gast is. Lekkere simpele ritmes gecombineerd met de schreeuwzang van “Blind” Marky Felchtone zorgen voor vermaak. Oudere nummers als ‘Chinatown’ worden afgewisseld met recenter en vooral sneller werk als ‘Death Alley’. Zeke brengt een vermakelijke set!

Bij de laatste bands wordt het publiek in twee delen opgesplitst. De Ska liefhebbers kunnen op het Voodoo podium geniet van Mark Foggo’s Skasters terwijl Backfire de dag mag afsluiten op The Kraken. Backfire sluit niet alleen deze Scumbash 4 af maar het optreden van de band is het laatste optreden. De in 1994 in Maastricht opgerichte band stopt definitief. Nog één haalt de band alles uit de kast, terwijl Mark Foggo ervoor zorgt dat de grote zaal niet meer zo vol aantoont als eerder op de dag zijn er voldoende die de heerlijk rauwe hardcore van Backfire waarderen. Een stevige pit ontstaat en zo geeft het een publiek aan waar het om gaat: “This is Where we belong!”. Een waardig afscheid van Backfire en een einde in een einde.

Scumbash 4 was weer een geslaagd feestje met een mooie, intiemere locatie. Op naar nummer 5!

Foto’s (C) Ted Gijsman

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ