Feuerengel overtuigt als Rammsteintribute in poppodium Fluor033

Facebookrssmail

Feurengel behoort samen met Stalhzeit tot de meest spraakmakende Rammsteincoverbands die regelmatig de grens oversteken naar Nederland. Dit weekend was het de beurt aan Zwolle en het Amersfoortse Fluor033. In Amersfoort stroomt de zaal langzaam vol en vlakvoor aanvang van de show kan net als in Zwolle ook hier het bordje “Sold Out” worden opgehangen. Hier en daar is er wel een jonge kop te ontdekken, de meeste aanwezigen zijn echter in ieder geval de veertig jaar wel gepasseerd en zorgen voor een relaxte sfeer.

Als de lichten uitgaan en de countdownklok is gestart wordt er zoals men kan verwachten keurig meegeteld. Het zwarte doek valt en met een oorverdovende knal opent Feuerengel de set met nieuwste lijflied ‘Ramm4’ zoals Rammstein dat ook afgelopen zomer tijdens de festivals deed. Met een nummer openen dat nog niet officieel is uitgebracht getuigt van lef. Als iedereen het refrein voluit meezingt, de vuisten ophoog gaan, en de zaal brult: “JA, NEIN, RAMMSTEIN”, krijgt Feurerengel een mooie beloning voor de opvallende opener.

 

En natuurlijk is nu te zien waarom Feuerengel te boek staat als dé Rammstein coverband. Zeer gedetailleerd heeft het zestal invulling gegeven aan het visuele aspect om op die manier naast de muziek ook van dit gedeelte een spektakel te maken. De aanwezige dubbele bassdrum zorgt voor een dreunende en hypnotiserende beat die samen met de toetsen, de stuwende bass en een retestrakke gitaarsound deze muziek zo kenmerkt. De beukende ritmes pakt iedereen dusdanig dat niet bewegen geen optie meer is. ‘Tier’, ‘Keine Lust’, ‘Halleujah’ worden uit volle borst meegezongen. Slechts de ruimte tussen de nummers in lijkt men als een rustpunt te gebruiken. Daar is het soms namelijk angstvallig stil en lijkt de respons richting de band wat voorzichtig. Het eerste vuurwerk, de vlammenwerpers, vuurspuwers en andere vuurschowelementen hebben de temperatuur in de zaal al behoorlijk doen toenemen. De voortdurend op los knallende Industrialmetal gunt het publiek pas bij de ballad ‘Frühling In Paris’ een kans om even op adem te komen.

Daarna wordt met ‘Rammstein’ en ‘Links 2,3,4’ ons de lucht direct weer ontnomen en geven de heren weer vol gas. Ook het enthousiasme van het publiek krijgt via het ontstaan van spring/dans/beuk pit een steeds aanstekelijker vorm en geeft de indruk dat Feuerengel stap voor stap en doordacht het vuurtje steeds hoger opstookt. Alertheid is noodzakelijk om maar niets te hoeven missen van alle visuele prikkels die er te zien zijn. Gaande weg maken de heren steeds meer duidelijk dat zij inderdaad iets weten neer te zetten dat Rammstein fans dusdanig weet te boeien zodat niemand meer om deze coverband heen kan. Tevens zegt het veel over de originele band. Bijna alle gespeelde nummers vanavond zijn misschien wel wereldhits te noemen. In ieder geval blijft het publiek steeds weer vol overgave alles meezingen. ‘Du Hast’, ‘Ich Will’, zorgen voor een behoorlijk uitbreiding van de pit waar er men uitdagend op elkaar losbeukt.

Met een ballad uitvoering van ‘Mein Herz Brennt’ dat begeleidt wordt met piano hebben we het laatste mogelijkheid gehad om even op adem te komen. Daarna breekt tussen de vuurspuwers de hel los om richting het einde de strakke en keihard beukende riffs nog eenmaal over het publiek heen te storten. Door iemand uit het publiek in een rubberboot te zetten en crowdsurfend door de zaal te laten gaan wordt iedereen nog eens extra opgezweept. Mooi om het crowdsurfen weer eens mee te maken want helaas is dit in de meeste podia al enige tijd verboden. Vandaag blijkt het als extra act echter geen enkel probleem. De uitwerking is opvallend want na de eerder wat slappe pogingen om een “ZUGABE” knalt deze nu wel voluit door de zaal. Gelukkig hebben de heren de allergrootste Rammsteinkraker nog achter gehouden en schreeuwt iedereen: “God Weiss, Ich Will Kein Engel Sein!

Foto’s (C) Marcel Wolthers

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ