Vader zorgt voor een lekker avondje uit in Haarlem!

Facebookrssmail

vader-3Op donderdagavond 17 november stond er weer een stevige pot metal geprogrammeerd in het Haarlemse Patronaat. Het Poolse Vader is op tour ter promotie van het nieuwe album ‘The Empire’ en neemt maar liefst 4 bands mee in het Europese rondje. Met bands als Lord of War, het Nederlandse Apophys, Threat Signal en Hate Eternal is dit een avond om naar uit te kijken.

Lord of War

Lord of War mag het spits afbijten voor een nog slecht gevulde zaal. Het vijftal uit Californië brengt een stevig stukje death metal met nummers van het recente album ‘Suffer’ en het in 2011 uitgebrachte ‘Celestial Pestilence’. Zanger Andrew Rodriguez probeert continu en tevergeefs het publiek er bij te betrekken en de kreet “Bang your head motherfuckers” komt veelvuldig voor in het repertoire van de zanger. Haarlem is nog niet klaar voor Lord of War en vocalist Andrew, die het publiek trakteert op een overdosis “pig squeals”. In de 20 minuten die de band gegund zijn hebben de heren geen overtuigende indruk achtergelaten.

lord-of-war-1

Apophys

Hoe anders is dit bij het Nederlandse Apophys, de gordijnen gaan open en tot vermaak van de band is de zaal een stuk beter gevuld. Vanaf de start met het nummer ‘Dimensional Odessey’ wordt een heerlijk strakke set ten gehore gebracht. Met een ritmesectie bestaande uit Michiel van der Plicht, één van de beste vaderlandse drummers, en bassist Mickeal Schuurman is een strakke basis natuurlijk geen wonder en in sneltrein vaart volgen de nummers van de in 2015 verschenen debuutplaat ‘Prime Incursion’. Een aangenaam schouwspel is zanger en frontman Kevin Quilligan. De altijd rustige en vriendelijke Kevin ondergaat een metamorfose wanneer hij het podium opkomt. Op zijn theatrale mannier met groot gevoel voor mimiek spuwt Kevin de teksten de zaal in, dit tot vermaak van de steeds voller wordende zaal. Apophys maakt wederom een sterke indruk.

apophys-2

Threat Signal

Wanneer er vijf bands op een avond op het podium staan is er tegenwoordig altijd wel één met het predikaat “vreemde een in de bijt” en die twijfelachtige eer is vanavond voor Threat Signal. De Canadese heren brengen een portie technische metalcore die zo af en toe weet te imponeren. De storende factor ligt vooral op het vocale vlak en in het bijzonder de “clean vocals”. Zanger Jon Howard heeft niet z’n beste dag en zakt regelmatig door het ijs met zijn niet al te zuivere stemgeluid. Verder wordt duidelijk dat niet iedere death metal fan per definitie een liefhebber is van metalcore, al na een nummer of 2 houdt een flink deel van het publiek het voor gezien en zoekt zijn heil aan de bar met een koud pilsje. De overgebleven metalheads aanschouwen de show gelaten, een enkeling doet een dansje en weer anderen zorgen voor een bescheiden pit.

treat-signal-3

Hate Eternal

De mannen van Hate Eternal zetten niet al te vaak voet aan Europese vaste wal en dit is een reden voor velen om af te reizen naar Haarlem. De heren uit Tampa, Florida hebben inmiddels zes full-lengths op hun naam staan en het laatste album, ‘Infernus’, verscheen in 2015. Onder leiding van zanger / gitarist Erik Rutan (o.a. ex-Morbid Angel) zet Hate Eternal een heerlijke pot brute death metal neer met nummers van de meest recente plaat en oudere nummers als ‘Powers That Be ‘ en ‘Lake Ablaze’. Het publiek gaat voor het eerst echt los en er ontstaat eindelijk een noemenswaardige pit. Hate Eternal toont zich als één van de koplopers in het brute death metal genre en is de perfecte opwarmer voor het hoofdprogramma.

hate-eternal

Vader

De Polen van Vader timmeren al sinds 1983 aan de weg en begin deze maand verscheen de dertiende langspeler ‘The Empire’ via Nuclear Blast. Reden voor de heren om eens flink uit te pakken met een Europese tour. Vanaf opener ‘Wings’ gaat het publiek uit zijn dak en verandert de jkleine zaal in een moshpit zoals we die deze avond nog niet eerder hebben gezien. Nummers van de nieuwe plaat als ‘Angels of Steel’, ‘Prayer to the God of War’, ‘The Army-Geddon’ en ‘Iron Reign’ worden goed ontvangen maar echt los gaat men op oude krakers als ‘Dark Age’ en ‘Vicious Circle’ van de debuutplaat. De super strakke drums van James Stewart en de lekkere rauwe vocalen van Piotr Wiwczarek dragen bij aan een fijne live ervaring zoals we van Vader gewend zijn. De set wordt beëindigt met de nummers ‘This Is the War’ en het geweldige ‘Sothis’, het laatste nummer is de Slayer cover ‘Raining Blood’ en nog één keer gaat de hele zaal los.

vader-1

Een lekker avondje uit in Haarlem!

Foto’s (c) Kick Verhaegen AKA Side-Kick

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ