Een geslaagde try out show van Picture in Vlaardingen

Facebookrssmail

Zaterdag 26 november was een unieke dag in de Nederlandse heavy metal geschiedenis. Picture, één van Neerlands eerste heavy bands, betrad het podium in de originele bezetting en dit voor een kleine 50 genodigden voor een try out show. Na het al dan niet gedwongen vertrek van Pete Lovell, die André Wullems en Mike Ferguson meenam om zijn eigen band Lovell’s Blade op te richten, kwam de originele line-up in beeld. Jan Bechtum pakte zijn gitaar weer op en zanger van het eerste uur, Ronald Van Prooijen, stapte weer op het podium. Tijdens het Rotterdam Rocks festival hadden we de eerste glimp van Ronald overigens al opgevangen toen hij onder groot enthousiasme van het publiek ‘Heavy Metal Ears’ ten gehore mocht brengen. Werden de eerste shows na het vertrek van Pete nog ingevuld door Peter Strykes, vanavond staat Ronald dan weer echt op het podium. De klassiek line-up wordt overigens versterkt door gitarist Appie de Gelder, de plaats van handeling is de Muziekfabriek te Vlaardingen.

Tijdens de soundcheck wordt duidelijk dat deze reünie en dit try out optreden uiterst serieus genomen wordt. De spanning is van Ronald Van Prooijen zijn gezicht af te lezen en het geluid is het onderwerp van gesprek. De gedreven geluidsman Koos stelt de heren gerust en weet het geluid in de ietwat aparte omstandigheden goed weg te zetten. Een fotoshoot volgt, Laurens ‘Bakkie’ Bakker grapt en grolt wat en na een interview is de band klaar voor de show.

Picture wil in eerste instantie de nummers spelen van de eerste drie platen en zo wordt het selecte publiek getrakteerd op een “old school” optreden. De opener van de avond komt van de derde plaat ‘Daimond Dreamer’ en met ‘You’re All Alone’ wordt duidelijk dat Ronald zijn stem het goed doet op nummers die oorspronkelijk door Shmoulik Avigal zijn ingezongen. Zo als ook bij de nummers ‘The Hangmen’, ‘Night Hunter’, ‘Message From Hell’ en de titelsong ‘Daimond Dreamer’ het geval is, na de eerste noten valt de spanning langzaam weg en wordt Ronald’s stem beter en beter. Er wordt nog even gewisseld van microfoon, de headset maakt plaats voor een microfoon aan een touwtje waarmee we ook qua techniek beland zijn in de jaren ’80.

Behalve de oude krakers als ‘Heavy Metal Ears’, ‘Unemployed’, ‘Get Back Of Your fall’ en natuurlijk een van de meest bekende nummers ‘Bombers’ doet Picture uitstapjes naar recenter materiaal, zo wordt de hit ‘Eternal Dark’ ten gehore gebracht en spelen de mannen het rock nummer ‘Old Dogs New Tricks’ en het vermakelijke ‘Live By The Sword’ van diezelfde langspeler. Tussen beide laatstgenoemde songs laat Jan Bechtum een fijne solo horen. Opvallend zijn verder het enthousiasme: Ronald straalt, Laurens ‘Bakkie’ Bakker hakt het vrolijk op los en de gitaarduels tussen Jan en Appie de Gelder zijn meer dan vermakelijk waarmee Appie zich toont als een aanwinst voor het nieuwe Picture. Bassist Rinus Vreugdenhil bespeelt zijn dikke snaren tijdens ‘Lady Lightning’ van uit het publiek en klautert moeizaam weer het podium op voor de toepasselijke toegift: ‘You Can Go’.

Een geslaagde try out show van Picture waarna de mannen nog even gezellig een biertje pakten en een praatje maakten met de genodigden.

Foto’s (C) Dirk & Conny van den Heuvel  DCH Photography

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ