Een vermakelijk avondje stoner sludge met Crowbar, Herder en Obese in Baroeg

Facebookrssmail

Op zondag 20 augustus was er weer een vette line up geprogrammeerd in de Rotterdamse Baroeg. Kirk Windstein’s Crowbar is terug in Baroeg en neemt voor deze gelegenheid twee Nederlandse bands mee naar Rotterdam. Allereerst is daar de Utrechtse stoner/sludge formatie Obese en verder mag Baroeg de stoner/sludge/doom band Herder verwelkomen. Loodzware kost op een zondag middag in Baroeg.

Het Utrechtse Obese zag in 2014 het levenslicht en nog geen jaar later verscheen de debuut plaat ‘Kali Yuga’. Met o.a. een optreden op het Tilburgse Roadburn festival kwam de opmars van de band in een stroomversnelling. De band is op het moment bezig met de tweede langspeler, een plaat waar zij wat langer de tijd voor willen nemen en in oktober dit jaar zal verschijnen. Obese maakt de meest gangbare vorm van sludge van de avond. De nummers klinken uiterst toegankelijk en en zijn bijkans dansbaar. Het publiek in Rotterdam ziet het aan en voorzichtig zijn in de voorste linie de eerste headbangers zichtbaar. Zanger Vladimir Stevic, de vervanger van Koos Weel die een carrière als kunsthistoricus verkoos, is wel erg zeker van zichzelf. Wanneer hij zich wat te positief uitlaat over het nieuw te verschijnen is zelfs een mede bandlid niet te beroerd om te zeggen “vindt hij!”. Obese brengt desalniettemin een vermakelijke set met lekkere ruige stonerrock.

Herder loopt al wat langer mee dan Obese en bracht vorig jaar met ‘Fergean’ de derde langspeler. De kreet: Herder is harder” is alom bekend en de show in Baroeg vormt hierop geen uitzondering. De backline staat weer knallend hard zodat de man achter de knoppen desgevraagd moeite heeft om de vocalen uit de mix te laten springen. Springen, dat is een tweede natuur van zanger Ché Snelting. De goede man is continu in beweging en wanneer het publiek daar op reageert doet Ché er een schepje bovenop. Ook de interactie met het publiek is uniek, los van de flirts met de RockMuZine fotograaf is Ché van de directe aanpak. Met uitspraken als: “Hey, jij met die bril kom eens naar voren” of “Wat heb jij nu weer voor een shirt aan?” wordt het Rotterdamse publiek persoonlijk gemaand deel te nemen aan de show. Herder brengt een lekkere set met natuurlijk nummers van de meest recente plaat ‘Fergean’ en ouder materiaal als de brute sludge krakers als ‘Stab’ en ‘Stoned to Death’ van de ‘Horror Vacui’ EP. Moddervet en snoeihard, Herder = harder maar boven al een stukje top vermaak.

 

Het uit New Orleans afkomstige Crowbar mag geen onbekende meer zijn in het sludge genre. De band rond zanger / gitarist Kirk Windstein brengt al platen sinds 1990 en vorig jaar verscheen met ‘The Serpent Only Lies’ de elfde full-length. Kirk en zijn mannen trakteren Baroeg op een onvervalst potje sludge met nieuwe songs als bijvoorbeeld ‘I Am the Storm’ en ouder materiaal. Nagenoeg iedereen in Baroeg heeft het zonnige terras, dat er overigens steeds beter uit begint te zien, verruild voor rauwe noten van Crowbar. Een goed gevulde zaal met maar weinig die het hoofd stil kunnen houden op de zware riffs. Natuurlijk krijgen we ook ouder materiaal te horen, waarmee ook het enthousiasme van het publiek in Baroeg toeneemt, zoals het lekkere up tempo nummer ‘The Cemetery Angels’ en het loodzware, trage ‘Existence Is Punishment’. Zo zetten de heren een lekkere en vermakelijk show neer met zo’n beetje alle nummers die het publiek wil horen. Na een uur is de koek op en keert het publiek terug naar het terras waar nog snel even een pilsje gedronken kan worden voordat ook de laatste glazen buiten genuttigd mogen worden.

Binnen is er nog de mogelijkheid om lid te worden van de Vrienden Van Baroeg . Voor de gelegenheid is Erik de Boer, verantwoordelijk voor het initiatief, bij de kraam te vinden om mensen te overtuigen lid te worden van het vriendenclubje dat Baroeg steunt uit liefde voor Baroeg en de puike programmering die Baroeg toch iedere keer weer weet te realiseren. Los van de vele extra die je ontvangt als lid van de vrienden is het natuurlijk van belang om Baroeg te steunen en zo de “underground scene” in leven te houden. Lees hier het leuke interview met Erik dat onlangs verscheen op  de pagina van Vers Beton.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ