CD van de Week: The Doomsday Kingdom – Never Machine

Facebookrssmail

the-doomsday-kingdom-never-machine-artworkIk heb altijd al een zwak gehad voor de bands waarin bassist Leif Edling de dienst uitmaakt. De Zweed heeft al heel wat watertjes doorzwommen sinds hij doorbrak met doomlegende Candlemass. Daar was het niet altijd koek en ei en op regelmatige basis ging Edling zijn eigen weg en richtte hij bands op als Abstrakt Algebra, Crux en Avatarium. Met The Doomsday Kingdom is Leif toe aan zijn zoveelste project dat ontstaan is na een burn out op kerstdag 2014. Door het vele rusten kreeg Leif het gevoel dat hij toe was aan iets nieuws. Terug in de tijd als het ware en dat resulteerde in The Doomsday Kingdom en dit vierdelig mini-debuut ‘Never Machine’ waarop Edling wederom uit een doomvaatje tapt dat je terugbrengt naar de oorsprong van het genre, Black Sabbath. Mix hun geluid met de vroege Candlemass sound en je krijgt een idee van waar The Doomsday Kingdom voor staat. Logge muziek die zich traag voortsleept en mede gedragen wordt door een seventies en eighties sound.

Edling is met deze geluiden opgegroeid en heeft er zijn carrière aan te danken. Daarnaast is hij een veelschrijver en is het doomgenre hem absoluut niet vreemd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat The Doomsday Kingdom op dit korte debuut meer is dan een doomband die zich alleen maar heeft laten inspireren door de NWOBHM, een seventies Black Sabbath en metal uit de jaren tachtig. Akkoord, de vier nummers op ‘Never Machine’ hebben allemaal hun oorsprong in die periodes maar Edling weet op een of andere manier toch een twist aan de songs te geven zodat ze toch hedendaags klinken. Neem nu een song als ‘Zodiac City’. Het nummer lijkt wel weggeplukt uit de analen van Black Sabbath, maar Edling voegt daar dan plots een eighties riff aan toe zodat het nummer moderner gaat klinken dan gelijkaardige nummers van de zwarte zaterdag bende in hun begindagen.

Edling weet ook steeds de juiste mensen te vinden om zijn projecten vocaal te ondersteunen. Ook Wolf zanger Niklas Stålvind weet de muziek die Edling schrijft perfect te verwoorden. The Doomsday Kingdom weet alvast met deze vier afwisselende songs te overtuigen. Met drie doomkrakers die je doen watertanden wordt je voorbereid op een slotstuk waarbij je kippenvel krijgt. Geen doomdenken bij het slotakkoord ‘The Whispering’, maar ultieme schoonheid zowel in de muziek als in de vocalen. Een van de beste composities van 2016. Het wordt alvast reikhalzend uitkijken naar het debuut van dit viertal dat in het voorjaar van 2017 in de rekken moet liggen.

(9,5/10, Nuclear Blast)

Tracklist:
1. Never Machine 6:16
2. The Sceptre 6:55
3. Zodiac City 6:15
4. The Whispering 6:51

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ