CD van de Week: Sirenia – Dim Days Of Dolor

Facebookrssmail

658_sirenia_cmyk1‘Dim Days of Dolor’ is inmiddels al het achtste studio album van het Noorse Sirenia. Met een gemiddelde van een album elke twee jaar mag je het gezelschap ook als productief beschouwen, iets wat in het symfonische en epische female fronted wereldje een uitzondering is voor een groep als Sirenia die toch al een degelijke reputatie heeft opgebouwd de voorbije jaren.
Bandleider, ex-Tristania gitarist Morten Veland wist voor dit nieuwe album achtergrondzangeres Emmanuelle Zoldan te verleiden om de Spaanse Ailyn, die de vorige drie albums inzong, te vervangen.

Zoldan heeft duidelijk ook een klassieke zangopleiding genoten en pakt hiermee uit op de intro van ‘The 12th Hour’, het derde nummer op ‘Dim Days Of Dolor’. Het is ook het eerste nummer waarop Veland zijn grunt bovenhaalt en waar Sirenia alle remmen losgooit en een beetje terug in de tijd gaat. Het is meteen zo’n uitschieter die een album nodig heeft om ook de rest van de songs mee te trekken.

In het genre waarin Sirenia zich in beweegt is er net onder de top heel weinig ruimte en nadat het Nederlandse Epica de standaard voor een symfonische female fronted metal naar een uitzonderlijk hoog niveau gebracht heeft, moeten bands als Sirenia nog een extra tandje bijsteken om die voeling met de top-acts niet te verliezen. Op ‘Dim Days Of Dolor’ zet Sirenia echter een half gebit bij, want hier druipt het enthousiasme weer vanaf zoals dat in het begin van de eeuw ook was toen Sirenia zijn eerste stappen in het wereldje zette.

De nieuwe composities die Veland uit zijn mouwen heeft geschud voor ‘Dim Days Of Dolor’ weten ook stuk voor stuk te verrassen en de stemmencombinatie tussen Morten en Emmanuelle blenden ook perfect als Morten gewoon zingt. Emmanuelle mag je gerust de female voice ontdekking van het jaar noemen want zij heeft zo’n mooie stem en hoewel de andere dames die ooit bij Sirenia de dienst uitmaakten ook vocaal van wanten wisten, is de conclusie toch dat dit de beste zangeres is die Sirenia ooit in de rangen heeft gehad.

‘Dim Days Of Dolor’ is dan ook een meesterwerkje dat Sirenia opnieuw echt op de kaart zet na een mindere periode. Hopelijk krijgen we Morten, maar vooral Emmanuelle vlug op onze podia te zien want wat zij brengt in afsluiter ‘Aeon’s Embrace’ is hemels. Alleen graag op de volgende plaat misschien iets meer songs met combinatie grunt en vrouwenzang aub, want naast ‘Aeon’s Embrace’ is ‘The 12th Hour’ toch een hoogtepunt op ‘Dim Days Of Dolor’.

(9/10, Napalm Records)

Tracklist:
1. “Goddess of the Sea” 4:41
2. “Dim Days of Dolor” 4:40
3. “The 12th Hour” 6:37
4. “Treasure n’ Treason” 4:54
5. “Cloud Nine” 5:14
6. “Veil of Winter” 5:29
7. “Ashes to Ashes” 4:36
8. “Elusive Sun” 5:22
9. “Playing with Fire” 5:05
10. “Fifth Column” 6:02
11. “Aeon’s Embrace”

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ