CD van de Week: Franck Carducci & the Fantastic Squad – The Answer Live

Facebookrssmail

Zanger en multi-instrumentalist Franck Carducci brengt al meer dan 20 jaar albums uit. In maart bracht hij, samen met Mary Reynaud het verrassende album ‘Naked’ uit, met minimalistische arrangementen. Een aantal weken later verscheen ‘The Answer Live’. Dit concert werd in september 2022 opgenomen in De Boerderij in Zoetermeer. Het album ‘The Answer’ dat in 2019 uitkwam, werd niet integraal gespeeld. 

Het eerste nummer dat je hoort is ‘(Love Is) The Answer’. Meteen valt het heldere geluid op. Franck heeft een aangename stem en een duidelijke uitspraak. De melange van de samenzang is goed. Voor de fans is deze titeltrack natuurlijk een bekende. De vele wendingen in de muziek worden goed gespeeld. Er is onder andere heerlijk orgel-en gitaarspel. ‘Closer to Irreversible’ komt van het album ‘Torn Apart’ (2015). Het eerste stuk is gevoelig gezongen en gespeeld. De wending naar meer power is goed gespeeld, zang en muziek zijn in balans. Drummer Léa Fernandez past haar slagkracht constant aan. Weer valt het goede gitaarspel op, daarnaast zijn er mooie basklanken en nogmaals prima orgelspel. Alles is in dienst van het geheel. Wie Franck al live heeft gezien, weet met hoeveel passie hij en zijn band speelt. Deze passie weten ze ook over te brengen op de cd. 

Akoestisch gitaarspel en zang geeft ‘The Betrayal of Blue’ een rustige start. Langzaam maar zeker worden tempo en volume van dit prog nummer opgeschroefd. Ook hier is de ritmesectie goed. Na weer een wending volgt het prachtige Theremin spel van Mary Reynaud. Als je Franck wel eens live hebt gezien, zie je dit bijzondere deel uit het concert misschien voor je. De opbouw naar het einde is mooi.

Je hoort de fans af en toe, zo ook tijdens ‘A Brief Tale of Time’ waar ze mee klappen. Eigenlijk is het jammer dat er geen DVD bij zit, want je mist het zien van de theatrale aspecten. Zo ook in ‘The Angel’, waarin Mary op een donker podium staat. Ze beweegt gracieus de verlichte vleugels van haar engelen kostuum. De visuele aspecten zijn er in het oude, maar nog steeds geliefde ‘Alice’s Eerie Dream’. Ook dit prog nummer heeft talloze twists and turns, die goed gespeeld worden. De live beleving krijg je mee. 

Onder andere door de rusten en de wendingen is ‘Asylum’ geen gemakkelijk nummer om te spelen. Maar het lijkt voor de band geen probleem, want instrumentaal klinkt het allemaal prima. Qua zang is het ook complex. Vocale delen worden afgewisseld met uitgebreide instrumentale delen. Na het meer opzwepende ‘Slave to Rock ‘n’ Roll’ volgen nog vier bonustracks, waaronder ‘Mr. Hyde & Dr. Jekyll’ en het korte, instrumentale ‘November Rain’.

Franck heeft de grenzen van zijn vocale kunnen opgezocht, de zang is niet overal helemaal zuiver. Storend is dat niet, want je hoort en voelt de passie waarmee hij performt. Tussen de nummers door vertelt Franck iets over het volgende nummer. Dat doet hij kort en bondig, zodat het niet gaat vervelen als je de cd vaker luistert. De live shows zijn met vlagen theatraal van opzet, dat zie je op cd natuurlijk niet. Reden te meer om (nogmaals) zijn live shows te bezoeken, de tour data staan op zijn website en Facebook pagina vermeld. (88/100) (Burning Shed/Quadrifonic) 

Tracklist

 1. (Love Is) The Answer -8:09
 2. Closer to Irreversible -5:17
 3. The Betrayal of Blue -10:27
 4. A Brief Tale of Time 4:30
 5. Beautiful Night – 4:00
 6. The Angel – 8:19
 7. Torn Apart – 6:52
 8. Alice’s Eerie Dream – 12:08
 9. Asylum 10:22
 10. Slave to Rock ‘n’ Roll 5:47

Bonustracks

 1. Mr. Hyde & Dr. Jekyll – 7:51
 2. The Ecstasy of Gold (02:47)
 3. November Rain (02:12)
 4. The End (00:47)

Lineup

 • Franck Carducci  vocals, guitars, bass
 • Mary Reynaud: vocals, acoustic guitar, Theremin, percussion
 • Barth Sky: guitar, backing vocals
 • Cédric Selzer: keyboards, backing vocals
 • Léa Fernandez: drums
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ