Diabulus In Musica – Dirge For The Archons

Facebookrssmail

690_dim_rgb1Een beetje liefhebber van symfonische, bombastische metal voorzien van fraaie vrouwelijke vocalen die op zijn tijd tegengas krijgen van woeste grunts zal zeker bekend zijn met dit Spaanse Diabulus In Musica. De band werd 10 jaar geleden opgericht door zangeres Zuberoa Aznárez en toetsenist Gorka Elso om hun gezamenlijke liefde voor klassieke muziek en metal te laten samensmelten in fraaie epossen. Dit resulteerde in 2009 in het sterk aan Epica denkende ‘Secrets’, iets wat hun al snel behoorlijk wat fans opleverde. Opvolger ‘The Wanderer’ was zonder meer sterker en afwisselender en toonde al meer een eigen gezicht, een lijn die stevig werd doorgetrokken met ‘Agria’, een album waarmee men zich definitief in de top van het genre nestelde.

Daar zal deze vierde boreling zeker geen afbreuk aan doen. Gezegend met een fantastische productie klinkt ‘Dirge For The Archons’ als een klok en worden we getrakteerd op dertien nieuwe titels die opnieuw een combinatie van klassieke, symfonische en moderne, stevige metal laten horen. Alle broodnodige ingrediënten zijn aanwezig: de opera-achtige stukken, de grunts, de epische koren, de orchestrale intermezzo’s, de pure metal, maar bovenal de wonderschone zang van Zuberoa Aznarez. Deze dame zingt heel wat “gearriveerde” toppers in het genre compleet naar huis.

Na het bombastische intro ‘Battle of Atlantis’ vervolgt ‘Earthly Illusions’ als een pletwals. Wat een overrompeld, heerlijk vet bombastisch metal nummer zeg. Geweldig gitaarwerk en formidabel drumwerk in combinatie met de schitterende vocalen van Zuberoa levert dit meteen een van de hoogtepunten van het album op. Tijd om op adem te komen is er niet want ‘Marble Embrace’ is dan wel lichter van aard maar grooved als een gek. Heerlijk speelse en venijnige samenzang tussen Zuberoa en de grunts van Gorki ondersteund door elektronische samples maken dit wederom tot een toppertje. ‘Invisible’ kenmerkt zich door een filmachtig begin en een lekker zwaar en log begin dat qua sound doet denken aan The Gathering ten tijde van ‘Leaves’. Wanneer de zang invalt is het meteen een stuk lichter en pakkender en ook dit nummer klinkt buitengewoon lekker.

Met ‘Crimson Gale’ hebben we dan weer een lekker heftig, up tempo nummer waarop de nekspieren weer wat beter getraind kunnen worden. Het gitaarwerk en de samenzang is hier ook weer van lekker hoog niveau. Ook het navolgende ‘Ring Around Dark Fairies’ Carousel’ is simpelweg geweldig en doet in alles denken aan het betere theatrale werk van Nightwish/Tarja en het huidige Xandria. Op dit nummer is keer op keer heel veel te ontdekken en het toont wederom de veelzijdigheid van topzangers Zuberoa. De circusachtige accordeon ondersteuning doet mij vooral denken aan Kansas’ ‘Secret Service’ en werkt bijzonder goed. Hierna krijgen we met de bloedmooie ballad ‘A Speck In The Universe’ het traditionele rustpunt voorgeschoteld en hebben we de helft van een topalbum te pakken. Helaas wordt het kwalitatief enorm hoge niveau niet gehandhaafd. Nummers als ‘Hiding For You’ (met gastzang van Omar Pizarro) en ‘The Voice Of Your Dreams’ zijn zeker goed en catchy maar ten opzichte van de voorgaande nummers te gewoontjes. Hier brengen de fraaie, met folk invloeden doorspekte ballades, ‘Bane’, die wordt voorafgegaan door het intro ‘The Hawks Lament’ en het Spaanstalige ‘Zauria’ geen verandering. De band gaat op ‘The River Of Loss’ nog wel een keertje ouwerwets los maar het eerste gedeelte van het album is gewoonweg te sterk om niet te verlangen naar de repeat knop.

Diabulus In Musica heeft met dit nieuwe ‘Dirge For The Archons’ een zeer goed album afgeleverd. Hoewel de eerste helft wellicht te sterk is ten opzichte van de overige nummers mag gerust worden gezegd dat die dan ook van een eenzaam hoog niveau zijn. Het album is lekker afwisselend, de kwaliteit is hoog, de productie heerlijk helder en het klinkt zeer volwassen. Gestoken in een prachtige hoes is dit een album dat vooral ook etaleert hoe goed en afwisselend de zang van Zuberoa is. Voor liefhebbers van dit genre is ‘Dirge For The Archons’ dan ook verplichte kost. Gezien hun complete repertoire dat zij hebben opgebouwd kan het haast niet anders of live komt er een grandioze set uitrollen. Benieuwd of zij eindelijk de grote stap voorwaarts kunnen maken op festivals en concerten. De potentie en klasse is er in ieder geval, nu het grote publiek nog.

(9/10, Napalm Records)

Tracklist:
1. Battle Of Atlantis
2. Earthly Illusions
3. Marble Embrace
4. Invisible
5. Crimson Gale
6. Ring Around Dark Fairies’ Carousel
7. A Speck In The Universe
8. Hiding From You
9. The Voice Of Your Dreams
10. The Hawk’s Lament
11. Bane
12. The River Of Loss
13. Zauria

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ