Siaskel – Haruwen Airen

Facebookrssmail

siaskelcoverSiaskel is een black/death metal formatie uit de hoofstad van Chili, Santiago. Zuid Amerika heeft best wel een behoorlijke extreme metal scene, en daar is Chili geen uitzondering op. Siaskel is opgericht in 2003 en kwam pas in 2010 met hun eerst demo op de proppen. Vier jaar later (2014) was hun beduut CD een feit: ‘Jatenentopel Teijn’. Later dat jaar zijn ze opgepikt door het label Graceless Recordings waar ook het nieuwe album ‘Haruwen Airen’ op is uitgebracht.

Volgens de band zelf ligt hun stijl ergens tussen het oude werk van Marduk en Dissection in en daar valt wel wat voor te zeggen. Je zou daar nog aan toe kunnen voegen Nile en Krisiun. De laatste vooral om die typische Zuid Amerikaanse rommeligheid, die kenmerkend is voor bands uit deze regio. Ik moet er meteen wel bij zeggen dat het niveau van de eerder genoemde bands nergens wordt gehaald. De chaos van Krisiun vind ik juist hun charme, bij Saiskel juist niet.

Saiskel speelt black / death metal waar het zwaartepunt ligt op de black metal. Af en toe wordt er echt volle bak Nile ingezet, inclusief de lage grunt, om vervolgens de weg weer te vervolgen met een Dissection achtig gepriegel. Het is hard, het is bruut, maar het grijpt je echt nergens bij de strot. Er is ook geen één nummer wat echt lekker opent. Ik heb constant het gevoel dat ik ergens midden in een nummer begin. Het ontbreekt bij bijna elk nummer aan een kop en een staart. Misschien is dit te ouderwets gedacht en is dit een progressieve manier van schrijven, maar dit neigt toch meer naar een gebrek aan compositie talent. Ze kiezen vaak voor de moeilijke oplossing. Daarbij mis ik ook de echte killer riffs die een nummer kunnen dragen. Er worden veel noten geraakt alleen helaas te weing de juiste. Spelen kunnen ze zeker, de drummer Sinn Hayek bijvoorbeeld is echt een beest en ramt er op los met zijn Nile roffels en ook de zang van Gorrge is helemaal niet onverdienstelijk. Maar deze concept plaat, over de mij onbekende Selk’nam cultuur, is ook na meerder luisterbeurten niet overtuigend genoeg.

(6,0/10, Graceless Recordings)

Tracklist:

Heckuknhaiyin Yecna Shuaken Chima
So’ón Has-Kan
Haruwen Airen
Hais
Hain
Mai-ich
Han K’win Saik

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ