Burning Point – The Blaze

Facebookrssmail

Het Finse Burning Point bestaat al sinds de jaren 90 en brengt hun zevende studioalbum ‘The Blaze’ uit. In 2014 waren er wat line-up veranderingen binnen de band en dat bracht hen zangeres Nitte Valo ook wel bekend van Battle Beast. Bij de release van het vorige album ‘Burning Point’ in 2015 werd duidelijk dat haar invloed op de band groot is. Haar energie brengt de groep nu eindelijk de overtuigingskracht waar het in het verleden nog wel eens aan ontbrak.

Die overtuigingskracht is direct hoorbaar in ‘Master Them All’ de opener van dit album. Er wordt meteen lekker up tempo geknalt. De solerende gitaren zijn goed in balans met de vocals van Nitte Valo. Pete Ahonen en Pakka Kolivuori pakken duidelijk een hoofdrol in de break met knappe solo’s die vervolgens weer tof aansluiten op het refrein. Het geheel vormt een heerlijke power metal plaat. ‘Incarnation’ klinkt al wat rauwer. Drummer Jussi Ontero laat in het begin een fraai stukje drumwerk horen en speelt over het geheel meer gevarieerd en speelt een belangrijke rol in de verschillende tempowisselingen. De gitaarsolo’s zijn scherp maken het geheel een uitdagende plaat om naar te luisteren.

In ‘My Spirit’ gaat het tempo dan een stuk naar beneden. Het nummer voelt als een power ballad. Deze lijn wordt doorgezet in ‘The Lie’. Beide nummers klinken als een slechte Whitesnake cover en brengen je terug in de 80’s. Ze zouden niet misstaan als sound track van een slechte actiefilm en bij het sluiten van mijn ogen zie ik Sylvester Stalone trappen op rennen. Het rustige tempo ligt zangeres Nitte Valo ook minder, en het kost duidelijk moeite om de teksten met overtuiging te brengen. Ook is het gitaarspel helaas weinig vernieuwend en hebben we deze riffjes al meer dan eens gehoord.

Gelukkig wordt dit opgevolgt door ‘Dark Winged Angel’, wat meer chaotisch begint. De gitaristen brengen hier weer uitdagende riffs ten gehoren en de eerdere nummers zijn vergeven. Het geheel klinkt rauwer en daarbij komen ook de vocalen beter tot hun recht. De meer agressieve lijn wordt doorgezet in ‘Chaos Rising’ en dit nummer is mogelijk nog sterker dan het voorgaande ‘Dark Winged Angel’. Er gaat een goede dreiging uit van het geheel en drummer Jussi Ontero speelt afwisselend en uitdagend. ‘The King is Dead’ is een echte power metal plaat. Toffe gitaarsolo’s openen het nummer. Het ritme is lekker up tempo en ook in de break mogen de heren op gitaar nog even los. De afsluiter is voor ‘Metal Queen’ wat opent met een krachtige brul van Nitte Valo. Het meer rauwe geluid ligt haar goed. Het is een leuk entertaining nummer, echter wel eerder gedaan. In 1984 om precies te zijn door Lee Aaron. De jaren 80 sound is goed na gedaan, jammer genoeg is het niet meer dan dat.

Het album ‘The Blaze’ is een redelijk album. Sommige nummers zijn echt sterk zoals ‘Chaos Rising’, maar helaas zijn niet alle nummers van dat niveau. In het geheel ontbreekt eigenlijk een eigen sound, iets wat het kenmerkend maakt voor deze band. Daarmee is het eigenlijk niet echt een toevoeging voor de gemiddelde platenkast, aangezien de meeste power metal fans zulke albums al hebben alleen dan beter gedaan. De overtuigingskracht en energie van Nitte Valo hebben de band al veel gebracht, alleen nog net niet genoeg om een heel album lang te overtuigen.

(6/10, AFM / Bertus / Suburban)

Tracklist:
• Master Them All
• Time Has Come
• Incarnation
• My Spirit
• The Lie
• Dark Winged Angel
• Chaos Rising
• Lost In Your Thoughts
• Things That Drag Me Down
• The King Is Dead, Long Live The King
• Metal Queen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ