BLAZE BAYLEY – DECEMBER WIND

Facebookrssmail

In 2015 was het 15 jaar geleden dat Blaze Bayley’s eerste solo release ‘Silicon Messiah’ en tussen 2016 en 2018 waren zijn recentste soloreleases, de trilogie ‘The Infinite Entanglement’, een groot succes. In die periode tourde Blaze Bayley ook weer veelvuldig door Europa, plus een tour door Noord – Amerika.

Blaze Bayley begon zijn carrière in 1984 bij de band Wolfsbane, maar raakte pas echt bij het grote publiek bekend als zanger van Iron Maiden toen Bruce Dickinson besloot de band te verlaten om zich te focussen op zijn solocarrière. Na die periode bij Iron Maiden begon Blaze Bayley zelf een succesvolle solocarrière.

Behalve de viering van zijn 15-jarig solorelease is het volgend jaar 25 jaar geleden dat Blaze Bayley toetrad tot Iron Maiden met wie hij de albums ‘X Factor’ (1995) En ‘Virtual XI’ (1998) opnam. Allemaal redenen voor een feestje dus.

En dat is ook de reden dat Blaze Bayley dit akoestische album ‘December Wind’ opnam met allerlei nummers gedurende zijn gehele carrière in een nieuw jasje (Er staat zelfs een akoestische bewerking op van het nummer ‘Sign of The Cross’ die hij destijds voor Iron Maiden’s X Factor heeft opgenomen.)

Alleen ben ik een beetje huiverig voor het beluisteren van dit album. In mijn optiek is akoestiek een vak en vele bands en artiesten nemen vaak een dergelijk album op als jubileum of een andere speciale gelegenheid. Vaak valt dat bij met name Metal bands en artiesten nogal tegen. Hopelijk stelt Blaze Bayley de luisteraar hierin niet teleur.

Openingstrack ‘Eye of The Storm’ begint in elk geval interessant met een Spaans akoestische gitaar. In het begin vallen de vocalen tegen, omdat Blaze moeite lijkt te hebben om zijn stemvolume en uithalen af te stemmen op de akoestische sound. Misschien dat zijn stem hierin nog moet groeien gedurende dit album? Door naar de volgende tracks dan.

Gelukkig trekt de vocalsound bij. De tracks ‘Love Will Conquer All’, ‘2 AM’, ‘Miracle On The Hudson’, ‘December Wind’, en ‘The Crimson Tide’ zijn uitstekende composities. Vooral ‘Love Will Conquer All’ is een prima en mooie uitvoering, waarin Bayley zijn stemgebruik beter af weet te stemmen op de sound. Op ‘2 AM’, ‘Miracle On The Hudson’, en ‘The Crimson Tide’ brengt Bayley een theatrale en dramatische sound die hij met veel gevoel op de luisteraar uitstekend over weet te brengen. Titeltrack ‘December Wind’ is een mooie, romantische track met een melodramatische tekst.

Er staat in de credits de naam van violiste Anne Bakker, maar pas tijdens de tracks ‘We Fell From The Sky’, wordt haar vioolspel ingezet. Precies op tijd, want als Bayley na de titeltrack nog een song drijvend op enkel akoestische gitaar had gedaan, dan zou er mogelijk de verveling zijn toegeslagen bij de luisteraar. Verder een uitstekende track met een mooi samenspel tussen viool en gitaar. Met de track ‘The Love of Your life’ heeft Bayley zowaar een lekker swingende track, waarmee je het achtergrondkoortje lekker mee kunt zingen.

Bonustracks ‘Stealing Time’, ‘Russian Holiday’, ‘Soundtrack of My Life’, ‘One More Step’, en de uitvoering van ‘The Sign of The Cross’, zijn redelijke tot matige uitvoeringen. Op ‘Stealing Time’ is er weer een rol weggelegd voor Anne Bakker op viool en op ‘One More Step’ brengt Blaze Bayley een mooie, dramatische zang die perfect bij de melodramatische tekst past. Alleen de tracks ‘Russian Holiday’ en ‘Soundtrack of My Life’ hebben weinig iets vernieuwends toe te voegen als bonustracks. Het gitaarspel klinkt op beide tracks wel erg rechtlijnig en zouden zo een tracks kunnen zijn op een gewone Heavy Metal album. Maar zoals verwacht blijft de akoestische versie van ‘The Sign of The Cross’ de beste track van dit gehele album. Daaraan hoe goed deze song op zichzelf is en perfect past bij de stem van Blaze Bayley, zowel in Iron Maiden als in deze versie op dit album.

Mijn huiveringen waren deels onterecht, want Blaze Bayley heeft met ‘December Wind’ zeer zeker een heel fijn album afgeleverd.
Hier en daar had wat mij betreft vaker het vioolspel mogen worden ingezet ter afwisseling van de nogal overheersende akoestische gitaarsound. Maar verder een uitstekend album waar de luisteraar zeer zeker nieuwsgierig gaat worden naar de live uitvoeringen van deze akoestische tracks.
(80/100) (Blaze Bayley Records)

 

TRACKLIST DECEMBER WIND

 1. Eye Of The Storm (3:59)
 2. Love Will Conquer All (3:20)
 3. 2am (3:52)
 4. Miracle On The Hudson (4:06)
 5. December Wind (3:24)
 6. We Fell From The Sky (4:14)
 7. The Crimson Tide (5:13)
 8. The Love Of Your Life (2:14)
 9. Stealing Time (Bonustrack) (4:57)
 10. Russian Holiday (Bonustrack) (4:19)
 11. Soundtrack Of My Life (Bonustrack) (5:17)
 12. One More Step (Bonustrack) (3:30)
 13. Sign Of The Cross (Bonustrack) (10:02)

 

LINE UP BLAZE BAYLEY

Blaze Bayley – vocals
Thomas Zwijsen – classical acoustic guitar
Anne Bakker – violin

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ