Opeth – Garden Of The Titans (Opeth Live at Red Rocks Amphitheatre)

Facebookrssmail

De Zweedse prog rock-metal band uit Zweden heeft een grote schare trouwe fans.  Ze treden niet zo vaak op, dat maakt hun liveoptredens wel extra bijzonder. Zeker als het op een mooie locatie is zoals het Red Rocks Amphitheatre. Dit is een openlucht amfitheater in de Rocky Mountains. Het ligt tussen twee blokken natuursteen van zo’n honderd meter hoog. Deze ligging is uniek, en een concert hier is op voorhand al bijna speciaal.

‘Sorceress’ is de titeltrack van hun album uit 2016. Je hoort dat het geluid van deze liveopname niet perfect is. Het lijkt of ik een stuk buiten het amfitheater aan het luisteren ben. Het geheel is goed verdeeld over de boxen. Op de dvd is te zien dat er veel wind is, dat bemoeilijkte natuurlijk de geluidsopnames. Ondanks de imperfectie weten ze mij absoluut te boeien. Zeker met de zwaar bespeelde snaren die toch vrij mooi uitkomen in deze openingstrack. Regelmatig zijn de fans op de achtergrond te horen, hierdoor krijg je live beleving prima mee.

‘Ghost Of Perdition’ is al wat ouder, Mikael Åkerfeldt start met zeer goede grunts. De veranderingen die ze spelen in de muziek zijn altijd goed, dat is hier ook het geval. Het klein gespeeld en gezonden deel is subliem. Tempo en volume worden langzaam opgebouwd. Snaren, toetsen en drums zijn goed in balans. De zang wordt prachtig als instrument toegevoegd.

Het eerste stuk van ‘Demon Of The Fall’ is instrumentaal. Daarna grunt Mikael er flink op los. Na een wat langer aanhoudende grunt, valt het volume in de muziek omlaag. Het gitaarspel is prachtig. Volume en tempo nemen snel toe, en Mikael laat weer gave grunts horen. De transities in muziek zijn fenomenaal, dat geldt ook voor het klein gespeelde einde. Het geklets met de fans duurt hier eigenlijk te lang. Zeker als je vaak naar de cd luistert gaat het wat vervelen.

Ook ‘In My Time Of Need’ is wat ouder. De meerdere vocalen komen mooi tot hun recht tijdens de ingetogen muziek. Fans nemen de zang over als Mikael zich even stil houdt. Met dit prachtig klein gespeelde nummer toont Opeth zijn veelzijdigheid. Het blijft me keer op keer verbazen. De meerdere stemmen komen ook mooi uit in’ Cusp Of Eternity’ De melodie van dit nummer blijft mooi, hoe vaak je het ook hoort.
‘Era’ heeft een prachtige akoestische start. De spanning wordt opgebouwd. Je voelt dat er heavy stuff aan gaat komen. Het eerste deel is bombastisch met veel toetsen. Even drumt Martin Axenrot bijna solo. Ook hier zijn de veranderingen in de muziek prachtig. De snaren worden regelmatig snel bespeeld en klinken dan ‘zwaar’, maar er is ook gaaf gillend gitaarspel te horen. De cleane zang is erg goed. Het nummer eindigt abrupt, waarna er weer een flinke monoloog volgt. ‘Deliverance’ is deels volle bak tempo, maar heeft ook kleiner gespeelde delen. Dit is een aangename, lange afsluiter van deze live cd.

Doordat het geluid wat vlak over komt, verliezen de nummers een deel van hun intensiteit. Vooral de donker gespeelde delen klinken niet zwaar genoeg. Maar dat neemt niet weg dat deze mannen live wel erg goed zijn! Er zijn volop prachtige tempo en volumewisselingen. Alles is in harmonie met elkaar.  ‘Garden Of The Titans’ is dus zeker een goede live cd!

(79- 100) (Nuclear Blast Records)

Tracklist:

  1. Sorceress (Live) 7:09
  2. Ghost Of Perdition (Live) 12:08
  3. Demon Of The Fall (Live) 9:55
  4. The Wilde Flowers (Live) 8:42
  5. In My Time Of Need (Live) 5:44
  6. The Devil’s Orchard (Live) 7:11
  7. Cusp Of Eternity (Live) 5:14
  8. Heir Apparent (Live) 10:21
  9. Era (Live) 7:30
  10. Deliverance (Live) 14:13

 

Line-up:

Mikael Åkerfeldt ( zang, gitaar)
Martin Mendez (bas)
Martin Axenrot (drums)
Fredrik Åkesson (gitaren)
Joakim Svalberg (toetsen)

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ