The Gentle Storm laat de melkweg schitteren als een diamant

Facebookrssmail

De plaat ‘The Diary’ is sinds maart 2015 uit en voor het laatste concert van deze band pakte Anneke flink uit. Een bijzonder voorprogramma en vele gastartiesten deelden het podium met deze band. The Gentle Storm is een project van Anneke met als opvallende nieuwe leden Arjan Lucassen (componist/multi instrumentalist) en drummer Ed Warby. Het concert is uitverkocht. Prima voor de band maar nog beter dat het publiek bijzonder enthousiast de muziek van the Gentle Storm was en het voorprogramma omarmt en veel van zich laat horen.

Warming up

Special act Heavy Hoempa doet hun naam eer aan met hoempa rock muziek waarbij onder andere ‘Ace of spades’ en afsluiter ‘Whole lotta rosie’ voorbij komen. De frontman brengt de stemming in de Melkweg er goed in. Het publiek reageert goed op zijn kwinkslagen. Kostelijk meezing vermaak waarbij de gitaren zijn ingewisseld door koperwerk.

Vervolgens betreed Cellar Darling het podium. Deze band ligt qua genre in hetzelfde straatje. Het is hun tweede concert pas maar daar is niks van te merken. Het blijkt ook wel want Cellar Darling met Anna Murphy stond solo al eerder in het voorprogramma van Anneke. Bijzonder is dat ze een Hurdy Gurdy (draailier in de vorm van een gemechaniseerde viool) bespeelt die echter alleen hoorbaar is in de zachte passages die schaars zijn.

Hoofdact

The Gentle Storm het zoveelste project waarin Anneke van Giersbergen centraal staat. Voorlopig zeker het hoogtepunt uit haar oeuvre. De setlist begint met 2 schitterende nummers afkomstig van ’The Diary’. De start is direct indrukwekkend daar Anneke gewoon vocaal start waarbij in de loop van het nummer de rest van de band opkomt. Vocaal is het uitermate sterk met de ondersteuning van Marcela Bovia staat er een vocaal duo op het podium die alle registers open kan trekken. ‘Endless sea’ en ‘Heart of Amsterdam’ is een goede aftrap. Alsof er nog niet genoeg vocaal geweld op het podium staat sluit Dianne van Giersbergen (Xandria) zich aan bij een prachtige uitvoering van ‘New Horizons’

Het project Gentle Storm eindigt hier. Anneke kondigde haar nieuwe project Vuur al aan. Samen met toetsenist en producer Joost van de Broek laat ze al een voorproefje van nieuw werk horen. ‘The Moment’ wordt al bijna meegezongen zo goed in het gehoor ligt dat nieuwe nummer al. De setlist bestaat verder uit nummers van the Gathering, Aqua de Annique, Ayreon en Devin Townshend. Arjan komt na afloop bij de huldiging nog even op het podium maar meespelen doet hij zoals bekend niet. Hoe goed en krachtig de stem van Anneke is komt met name tot uiting in de cover van Kate Bush ‘Cloudbusting’ waarin ze solo met akoestische gitaar op het podium staat. De zaal is muisstil.

Het concert wordt met het hoogtepunt ‘Shores of India’ afgesloten. De setlist en het concert afgaande is wel duidelijk dat de nummers van The Gentle Storm er boven uit steken. Jammer dat ze er niet mee verder gaat maar ongetwijfeld gaat Vuur ook goed worden. Anneke is immers een zuivere diamant die zeldzaam en daardoor zeer waardevol is. De stem van Anneke is loepzuiver en keihard. De projecten van Anneke zijn inmiddels talrijk en met elk project komen er weer aan aantal karaten bij deze groeidiamant.

Foto’s (C) Armelle van Helden

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ