Dio Returns als hologram in 013

Facebookrssmail

Op 16 mei 2010 overleed Ronnie James Dio. Hij was één van de meest invloedrijke en geliefde heavy metal zangers. Nadat hij eerst met zijn eigen band ELF een aantal jaren aan de weg had getimmerd, maakte hij echt furore aan de hand van gitarist Ritchie Blackmore in zijn nieuwe band Rainbow. Eind jaren zeventig voegde hij zich bij Black Sabbath. Het bracht hem nog meer aanzien. Daarna begon hij in 1982 zijn eigen band DIO.

Zelfs met het overlijden van een artiest stopt het niet meer want nu is er Dio Returns. Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om verder te gaan dan we tot dus ver hebben gezien. Het idee is niet nieuw. Elvis Lives in Concert is daar een voorbeeld van. Op een scherm wordt een concert van Elvis Presley getoond terwijl een orkest meespeelt. Een hologram is weer een stap verder. Eyellusion is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de Hologram Entertainment techniek. Zij zijn verantwoordelijk voor het Dio hologram. Er zijn al berichten dat meer acts zullen volgen op deze manier. Namen als Frank Zappa en Roy Orbison worden daarbij al genoemd. De verwachting is dat dit het begin is met een virtual reality techniek die nog flink zal worden uitgebouwd en geperfectioneerd.

Dio Returns is de nieuwe show van de Dio Disciples, een band die in 2011 werd opgericht door een aantal oud Dio leden als eerbetoon aan de overleden zanger. De Dio Disciples hebben de afgelopen jaren veel getourd en stonden ook op grote metal festivals. De band bestaat tegenwoordig uit gitarist Craig Goldy (Dio), drummer Simon Wright (Dio, AC/DC, UFO), toetsenist Scott Warren (Dio, Heaven & Hell), bassist Bjorn Englen (Yngwie Malmsteen, Quiet Riot) en twee zangers, Tim ‘Ripper’ Owens (Judas Priest, Iced Earth) en Oni Logan (Lynch Mob).

De band trad de afgelopen jaren regelmatig op. Op het grote Wacken Festival in Duitsland vorig jaar werd het hologram voor het eerst gebruikt. De reacties liepen sterk uit een. Veel fans zijn blij toch nog iets van DIO live te kunnen meemaken. Andere fans schilderen het hologram af als horrorgram en moeten hier niets van hebben.

De grote zaal van 013 is woensdag goed gevuld, al blijven de tribunes dicht. Een voorprogramma ontbreekt. De Dio Disciples gaan van start met ‘The King of Rock and Roll’. Hierbij is direct het hologram zichtbaar. De zangpartijen van Dio die uit de speakers komen klinken prima, maar het hologram ziet er weinig spectaculair uit. Het ziet er op zijn best gezegd uit als een leuke gimmick maar kan in de verste verte een levende zanger niet vervangen. Dio Returns is vooral een eerbetoon aan Ronnie James Dio. De beste man is immers niet te vervangen. Zeker niet door een hologram zoals dat er nu uitziet.

De Dio Disciples kunnen putten uit een flink aantal bekende metal krakers waar Ronnie James Dio zijn stem aan leende in het verleden. Zo komt het bekende werk van Rainbow, Black Sabbath en Ronnie’s eigen DIO goed aan bod. Het hologram wordt in een handvol songs gebruikt. De andere nummers worden gezongen door de twee vocalisten van de Dio Disciples.

Bij de nummers waarin Tim ‘Ripper’ Owens en Oni Logan de microfoon hanteerde spat er toch meer energie vanaf. Het hologram wordt halverwege (‘The Last in Line / Holy Diver’) en aan het eind (‘Heaven and Hell / Man on the Silver Mountain’) nogmaals ingezet. De nummers werden erg basic gespeeld maar muzikaal wel goed uitgevoerd. Goldy staat er bijna continue met een norse stoïcijnse blik bij. Wright zit verscholen achter zijn grote drumstel dat aan de zijkant is opgesteld. Gelukkig laten Owens en Logan meer emotie zien. Zij hebben het, net als bassist Englen, duidelijk beter naar hun zin.

Aan het eind is er slechts één korte toegift met ‘Rainbow in the Dark’ waarbij het hologram voor de laatste keer te zien is op deze avond. Zo wordt het publiek al na een schamele 75 minuten huiswaarts gestuurd. De reacties zijn erg uiteenlopend na afloop. Sommige vinden het helemaal niets terwijl anderen hun waardering uitspreken over dat wat werd geboden.

Foto’s (C) Frans van Arkel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ