Variatie genoeg op 2e dag Eindhoven Metal Meeting

Facebookrssmail

Na de topdag van vrijdag maakt metal minnend Eindhoven zich op voor dag 2. Stond de 1e dag van de Eindhoven Metal Meeting toch grotendeels in het teken van black metal, op dag 2 kwamen ook andere genres aan bod. Met bands als Bölzer, Memoriam, Hell, Pro Pain, Moonspell en Tiamat is er vandaag, naast de black metal, voor ieder wat wils geprogrammeerd.

De Duitse black metal band Der Weg einer Freiheit mag aftrappen en doet dit met ferme. De band is opgericht in 2009 en in 2015 kwam de derde langspeler, ‘Stellar’, uit. Ogenschijnlijk nonchalant timmert drummer Tobias Schuler de ene na de andere blastbeat de zaal in en dit met de schreeuwerige vocalen van bassist Nikita Kamprad en de melodieuze passages zorgen voor een fijne opening van dag 2. Het Zwitserse Schammasch heeft door de jaren heen een aardige evolutie door gemaakt, speelde de band in de beginjaren vooral een death / black metal variant heden ten dage spelen de mannen uit Basel avant-garde / black metal. Met nummers van de in 2016 uitgebrachte plaat ‘Triangle’ als het vermakelijke ‘Consensus’ en ‘Metanoia’ weet Schammasch te imponeren, de afwisselende vocalen van Christopher Ruf zijn sterk, de sferische symfonische geluiden doen de rest. Schammasch brengt een leuke show die niet een ieder kan overtuigen.

Met Memoriam komt er een zwaargewicht op het podium. Karl Willetts, de voormalige Bolt Thrower zanger, gaat nog eens op voor een wellicht laatste project. De 50 jarige zanger heeft er duidelijk nog zin in maar de nieuwe nummers ‘Surrounded (by Death)’ en ‘Drone Strike’ moeten duidelijk hun weg nog vinden bij het publiek. Anders is dit met de Bolt Thrower covers die de band speelt.Nummers als ‘Spearhead’, ‘Powder Burns’ en ‘Inside the Wire’ vinden gretig hun aftrek bij het publiek en bij ‘Inside the Wire’ staan er met de nieuwbaken Hail of Bullets vocalist Dave Ingram zelfs 2 voormalige Bolt Thrower zangers op het podium. Dave geeft aan dronken te zijn en dat feit zorgt voor een hoog knuffelgehalte op het podium tussen beide heren. Een leuke show en het wachten is op een plaat van Memoriam.

Behalve bandjes kijken is er meer op de Eindhoven Metal Meeting. Festival en band shirts zijn volop verkrijgbaar en zie je louter blije gezichten bij de mensen die rondsnuffelen in de vinyl bakken en op zoek zijn naar die ene langspeler. In het cafe kun je ven onttrekken aan het metal geweld en “rustig” een drankje bestellen, tot laat in de avond zijn er mensen die een dansje wagen op de tonen van bijvoorbeeld Boney M. en ook dat is EMM 2016.

Hell is een band met een tragische historie. De debuutplaat, ‘Human Remains’, kwam veel later dan gepland uit en zorgde voor enige opschudding. Muziek oorspronkelijk geschreven in de beginjaren ’80, opgenomen in het digitale tijdperk en door niemand minder dan Andy Sneap geproduceerd. Vanavond brengt Hell weer een vermakelijke show met natuurlijk een hoofdrol voor David Bower. De man, van origine een acteur, weet op geniale wijze een stukje theater op te voeren en is daarbij continu bezig met het publiek. Lekkere nummers van de debuutplaat en nummers als ‘The Age of Nefarious’ en ‘Something Wicked This Way Comes’ van de opvolger. Een zeer vermakelijke en theatrale show van Hell.

Bölzer mag het publiek vermaken op het kleine District 19 podium en dit uit Zwitserland afkomstige duo werkt de set af in een overvolle zaal. Met een opener van de nieuwe plaat ‘Hero’ als ‘The Archer’ wordt meteen de trend gezet. Ongelofelijk hoe de 2 mannen een vol geluid neerzetten. Okoi Thierry Jones neemt de gitaar en de afwisselende en bij tijden haast dramatisch klinkende vocalen voor zijn rekening terwijl drummer Fabian Wyrsch de boel vakkundig dicht timmert. Bölzer is een band die, qua muziek, op het grote podium zouden kunnen staan al zou dat podium wel wat leeg zijn.

Pro Pain brengt al jaren een fijne mix van hardcore en thrash met zanger / bassist Gary Meskil als de bindende factor in de band. De muziek van Pro Pain schreeuwt om een moshpit en die volgt al is het een bescheiden pit. De mannen brengen een lekkere festival set met nummers uit de volledige, in 25 jaar, opgebouwde discografie. Natuurlijk mag een nummer als ‘Foul Taste of Freedom’ van de debuutplaat in 1991 daarin niet ontbreken. Dat doet het dan ook niet, Pro Pain levert pure brandstof.

Het is tijd voor de Portugezen van Moonspel en direct wordt duidelijk dat de band nog steeds een grote populariteit heeft. De zaal stroomt vol voor zanger Fernando Ribeiro en zijn kornuiten. Vanaf de opener ‘Opium’ worden de teksten van de klassiekers veelal luidkeels meegebruld. Nummers als ‘Awake!’, ‘Ruin & Misery’ en ook het stevigere ‘For a Taste of Eternity’ gaan er in als zoete koek. De fans kunnen er geen genoeg van krijgen maar aan al het goede komt een eind…of toch niet?

De voormalige doomdeath band Tiamat is misschien wel de vreemde eend in de bijt vandaag. De melodieuze klanken, de tragische vocalen van zanger Johan Edlund en de gothic rock stijl welke de band de laatste jaren brengt is het softste product dat deze jaargang op het podium staat in Eindhoven. Johan Edlund heeft een opperbeste bui en grapt en grolt, plaagt de sterke basspeler Anders Iwers wat en “verkracht” zijn gitaar op zo’n beetje alles dat voorradig is. Bovenal zet Tiamat een sterke show weg. Met lekkere doom nummers als ‘Will They Come?’ of het wat vrolijk en poppy klinkende ‘Vote for Love’ brengen de mannen een leuke gevarieerde show. Verrassing is dat Tiamat steun krijgt van Moonspell op het podium en publiekslieveling Fernando Ribeiro al gruntend zijn bijdrage levert aan de vermakelijke show.

De Polen van Batushka zijn de eerste band die het publiek serieus laat wachten maar na een vertraging van dik een half uur zijn we onderweg. Batushka is de black metal sensatie van 2016. Na het verschijnen van de debuutplaat ‘Litourgiya’, welke aanvankelijk met een oplage van 500 CD’s verscheen, kwam een en ander in een stroomversnelling. Er werd flink uitgepakt met LP’s in verschillende kleuren en wonderschone houten verpakkingen en Batushka werd een hype. Batushka staat in het Cyrillisch voor “vader” als in hoe men een priester aanspreekt en haalt de inspiratie uit Slavische orthodoxe kerk. Het achttal op het podium doet wat statisch aan en is volledig gemaskerd en gehuld in gewaden, voor en tijdens de show werd vrolijk gezwierd met het wierookvat. De zanger predikt zijn verhaal vanachter een katheder en het trio dat de kerkelijke zang vertolkt doet dit live evenals de authentieke instrumenten die gebruikt worden. Een mooi schouwspel en bovenal heerlijke black doom metal.

Eindhoven Metal Meeting 2016 is geslaagd, een uitverkocht evenement met sterke optredens van veel bands. RockMuZine wil bij deze de organisatie en de vele vrijwilligers bedanken, tot EMM 2017!

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ