Powerwolf bewijst zichzelf in Nijmegen

Facebookrssmail

Op zondagavond 4 oktober stond powermetalband Powerwolf in Doornroosje, Nijmegen. Powerwolf staat bekend om het hebben van donkere thema’s en beelden , zowel muzikaal als tekstueel. De Duitsers hebben inmiddels in eigen land een grote fan schare achter zich verzameld. Afgelopen zomer stond Powerwolf op verschillende Europese festivals, waaronder het Alcatraz hard rock en metal festival in België. Ditmaal is het tijd voor hun eigen Wolfsnächte tour. Tijdens deze tour nemen ze Orden Ogan, en afwisselend Xandria en Civil War mee op pad.

Het publiek is al vroeg aanwezig voor de twee voorprogramma’s Orden Ogan en Xandria. Wel moet hierbij gezegd worden dat het balkon deze avond afgesloten was. Hetgeen betekent dat het concert verre van uitverkocht was. Tijdens het tweede nummer van Orden Ogan ontstaat voor in het midden van de zaal de eerste moshpit. Iets wat tijdens het strakke optreden van Xandria deze avond nog een aantal keer gebeurt.
Xandria


Stipt om 21.20 uur dimmen de lichten en begint Powerwolf met  ‘Blessed & Possessed’, de titelsong van het in juli uitgekomen nieuwe album. Het podium is aan alle kanten bedekt met meters hoge doeken. Eén groot, licht doorschijnend doek valt naar beneden en de bandleden komen allemaal tevoorschijn. Met hun karakteristieke uitstraling vallen ze meteen op. De gebroeders Greywolf, de twee gitaristen, dragen hierbij identieke kleding, make-up en gitaren. Tijdens de eerste paar nummers valt op dat ex-operazanger Attila Dorn af en toe wat steekjes lat vallen. Vooral de hoge noten zijn niet altijd even zuiver. Dit wordt echter keihard goedgemaakt door verder vier uitstekende, strak spelende muzikanten. De eerste paar nummers worden in een sneltreinvaart achter elkaar gespeeld. Zowel de zanger als de toetsenist Falk Maria Schlegel jutten het publiek regelmatig op. Wanneer er geen toetsen gespeeld hoeven te worden staat de toetsenist vooraan op het podium. Powerwolf weet overduidelijk hoe ze het publiek moet opjutten en ook aan interactie onderling bij de bandleden is vanavond geen gebrek.

_MG_4869 als slim object1Copyright

Zanger Attila heeft voor vanavond ook speciaal één Nederlandse zin geleerd. Met veel gelach en gejuich vertelt hij: ik ben geil. Met vervolgens de vraag: are you geil? In het midden van de set is het vervolgens de beurt aan de Nederlandse drummer Roel van Helden. Terwijl de andere bandleden even op adem kunnen komen geeft Roel een zeker geen slechte drumsolo weg. Goed, knap, maar totaal overbodig. Het haalt de snelheid uit het optreden en de aandacht van het publiek verzwakt duidelijk. De bekendere nummers worden vanavond mooi afgewisseld met het nieuwe werk.

_MG_4972 als slim object1Copyright

Regelmatig wordt er geroepen ‘broek uit op je hoofd’. Inmiddels een traditie bij Sabaton concerten in Nederland. Powerwolf heeft dan ook regelmatig tegelijkertijd met Powerwolf op festivals gestaan, en muzikaal heeft het veel overeenkomsten. Richting het einde van de set is het tijd voor het bekendste nummer ‘We Drink Your Blood’, gevolgd door afsluiter Lupus Dei. De band verlaat het podium, om binnen een paar minuten weer in volle glorie terug te keren. De drie laatste nummers worden gespeeld en dan is het einde serieus aangebroken. Stipt volgens schema, eindigt het concert om 23.00 uur.

_MG_5076 als slim object1Copyright

Powerwolf is een band met goede livemuzikanten, een enorm strakke show en veel interactie onderling en met het publiek. Wel zitten ze tegen de grens aan tussen muziek en show. Af en toe vind ik het allemaal net iets té theatraal. Van de andere kant heeft deze muziek dat misschien ook wel nodig. Juist de combinatie tussen deze twee zorgt waarschijnlijk voor het succes van deze band. De hoge noten waren vanavond helaas niet allemaal even zuiver. Ook de gitaristen maakten soms wat kleine foutjes. De drummer speelde echter ontzettend strak. Het publiek kan terugkijken op een geslaagd optreden, van een band die de komende jaren ongetwijfeld nog zal gaan groeien in populariteit.

Powerwolf

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ