Martyr on tour: Greece lightning!

Facebookrssmail

Op 16 december jl. vertrok de Nederlandse heavy metal trots Martyr aangevuld met de geluidsmannen van Sound Brothers Live Mixing, de eigenaar van Into The Limelight Records en enkele trouwe volgelingen (waaronder ondergetekende) voor een weekendje weg naar Griekenland. Dat is weer eens wat anders dan verplicht met je schoonfamilie in een saaie Landal of Center Parcs bungalow te moeten gourmetten!

Vrijdag 16 december 2016

Het reisgezelschap verzamelde om 4.45 uur in de ochtend op Schiphol voor een rechtstreekse vlucht naar Athene. De bemanning van Transavia keek met verbazing toen de obligate koffie / thee ronde werd overgeslagen ten faveure van koud gerstenat. Behoorlijk veel ook overigens. Na de landing werd de band en crew opgewacht door tour manager Christos Xigas, die het gezelschap veilig en wel in hartje Athene dropte.

Na inspectie van het min-5 sterren hotel (zo eentje waar normaliter prostitués hun hand- en spandiensten verrichten) werd snel de kiosk opgezocht om de inheemse biersoorten te testen om vervolgens in een aggenebisj tent wat voedsel te verorberen. Ook werd een bezoek gebracht aan de Sirens Records Metalshop. De eigenaar hiervan was de promotor van deze minitour. Ben je eens in Athene, ga dan zeker eens langs bij deze zaak, want ik heb aardig wat leuk oud spul kunnen scoren!

Waar we uiteindelijk voor waren gekomen was natuurlijk het optreden van Martyr en dat vond plaats in een zaal die Modu geheten is. Het voorprogramma bestond uit 2 lokale acts te weten 666 Packs en Achelous. Beide bands wisten redelijk tot goed te overtuigen: 666 Packs omwille van hun AC/DC-achtige sound en Achelous omdat hun gitaristen een sterke performance neer wisten te zetten. Alleen Achelous zanger Chris Kappas kan nog wel wat zanglesjes gebruiken. Bij knetterende power metal hoort nu eenmaal een beest van een zanger!

Duidelijk is dat het merendeel van het publiek voor Rop van Haren, vocalen / Rick Bouwman, gitaar / Marcel Heesakkers, gitaar / Jeffrey Bryan Rijnsburger, basgitaar / Wilfried Broekman, drums waren gekomen. De setlist werd met veel enthousiasme ontvangen. Er werd flink gefeest, geheadbangd en mee geblèrd door de aanwezigen. Ook werd tijdens ‘Speed Of Samurai’ het podium bestormd door een Spartaanse horde.

Na de reguliere set werd de toegang tot de kleedruimte door enkele Grieken gebarricadeerd om de honger naar meer Martyr te stillen. Het kwintet diende daarom nog 2 extra nummers te spelen: ‘All Warriors Blood’ en nogmaals ‘Infinity’. Na afloop bleven er nog diverse fans hangen voor een kiekje met de band, een praatje of een handtekeningetje. Conclusie: een uitermate geslaagd optreden dat smaakte naar meer!

Zaterdag 17 december 2016

Vandaag stond er geen optreden op het programma. Het was echter een reisdag naar het 530 kilometer verderop gelegen Thessaloniki. Het werd een lange dag omdat de tourmanager slechts één CD had met maar een paar deuntjes erop die de gehele weg op de “repeat modus” stond. Bij aankomst werd er voluptueus gevreten en gezopen om vervolgens met gastheer George Karafotis (gitarist bij het fantastische Ravenlord) tot in de kleine uurtjes Dizzydolls Rockbar onveilig te maken.

Zondag 18 december 2016

Terwijl een deel van de reisgenoten na een frisse douche stevig aan het ontbijten was, kwam een ander deel al lallend en brallend terug uit het Thessalonikiaanse nachtleven. Er stond echter alweer een prachtige busrit naar het in het oosten van Griekenland gelegen Komotini op het programma, alwaar de Valhalla club de eindbestemming was. Uiteraard ging de verzamel CD van de chauffeur annex tourmanager weer op repeat, zodat de nachtbrakers wat slaap in konden halen. Gelukkig was het maar 240 kilometer rijden!

Valhalla is niets meer en niets minder dan een oergezellige metal kroeg, maatje pijpenla, waar we er in Nederland veel te weinig van hebben. Het podium was zó klein dat er alleen een drumstel op kon, dus werd er een tafel aangerukt alwaar nog 3 man op kon staan, hetgeen betekent dat er eentje gewoon op de grond moest blijven staan. Het is zo nu en dan behelpen in den vreemde, dat blijkt maar weer eens.
Alvorens Martyr het podium betrad, trad de groep Sentinel op. Dit is een cover band die zich concentreerde op nummers van Judas Priest, Black Sabbath, Savatage, Iron Maiden en dergelijke. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want hoewel het muzikaal nog enigszins te pruimen was, was de zang abominabel slecht. Ik hoop dat het (qua uiterlijk) Griekse equivalent van Lauren Harris een betere fellatio in haar strotje heeft zitten dan de adagio’s waarmee zij de Valhalla club onveilig maakte.

Ook in Komotini kwam, zag en overwon Martyr. Het publiek reageerde zeer enthousiast op de muziek van de Utrechtenaren en de grappen en grollen van volksmenner Rop van Haren werkten wederom aanstekelijk. Als je bedenkt dat de groep al balancerend op een wankele tafel, met een bassist die in de deuropening diende te staan, een drummer die op de vensterbank moest zitten en met een geleende backline op aan het treden was is het toch razend knap dat Martyr zoveel enthousiasme en overtuiging aan de dag wist te leggen.

Na het optreden werd er nog flink doorgefeest door het gehele publiek en de Nederlandsche bezoekers. De tap werd aangevuld, er kwamen diverse rondjes met ouzo én diverse thuis gebrouwen dranken voorbij en de stereo ging op standje 10 met metalen klassiekers. Dat wij de avond van ons leven hebben gehad, hoef ik denk ik hier niet te vermelden. Wat een heerlijke waanzin! Ik hoop in elk geval dat er niet te veel gefilmd is / foto’s zijn gemaakt van deze afterparty want dat durf je thuis niet te laten zien…

Maandag 19 december 2016

Na slecht enkele uurtjes slaap diende er alweer vroeg opgestaan te worden. Het vliegtuig dat ons van Thessaloniki naar 020 zou brengen wachtte immers niet. Net als op de heenreis werd er door de vliegtuigmaatschappij flink verdiend aan de bieromzet, maar tijdens een weekendje weg doe je niet zo moeilijk over € 4,- voor een blikje Hinneken. Na de landing op Schiphol had Transavia de gitaar van Rick Bouwman nog weggetoverd waardoor eenieder anderhalf uur later pas zijn / haar weg verder naar huis kon vervolgen.

Dit was echter de enige smet op een FAN-TAS-TISCH weekend. Ik wil dan ook de heren van Martyr, Harm Kindt (Into The Limelight Records), Peter Klawer en Jarno Boogaart (Sound Brothers Live Mixing) en de overige meegereisde fans bedanken voor hun gastvrijheid, gezelligheid en warme vriendschap. Voor 2017 beloof ik jullie alvast: Portugal, Duitsland en Japan YOU ARE NEXT!!!

Setlist:
• Intro
• Darkest Of All Realms
• Infinity
• Snow & Fire
• Inch By Inch
• Unborn Evil
• Monster
• Mothers Tear
• Speed Of Samurai
• Circle Of 8
• Eaten Alive (encore)
• Outro

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ