Stream of Passion neemt afscheid met uitbundig laatste optreden

Facebookrssmail

Stream Of Passion werd 11 jaar geleden geformeerd door gitarist Arjen Lucassen en de Mexicaanse zangeres Marcela Bovio. Samen met Lori Linstruth (gitaar), Alejandro Millán (keyboard), Davy Mickers (drums) en Johan van Stratum (basgitaar) werd het eerste album ‘Embrace the Storm’ opgenomen. Ook volgde een succesvolle tournee die resulteerde in de live cd en dvd ‘Live in the real world’. Begin 2007 hielden Lucassen, Millán en Linstruth het voor gezien. De overgebleven leden besloten om door te gaan en vonden in Jeffrey Revet (keyboards), Eric Hazebroek (gitaar) en Stephan Schultz (gitaar) vervangers. Drummer Davy Mickers verliet niet veel later ook de band en Martijn Peters kwam voor hem in de plaats. In deze bezetting bracht Stream of Passion nog drie albums uit, ‘The Flame Within’, ‘Darker Days’ en ‘A War of our Own’.

Ruim een half jaar geleden kwam de band met de boodschap “all good things come to an end”. De bandleden gaven aan dat de tijd is gekomen om verder te gaan en naar nieuwe muzikale uitdagingen te gaan zoeken. In september namen ze een concert in Amstelveen op voor een dvd uitgave. Deze afscheids-dvd kreeg de titel ‘Memento’ en kwam een maand geleden uit. Vanavond is het de allerlaatste keer dat Stream of Passion zal optreden.

Dat doen ze in De Helling in Utrecht met een concert dat al weken van tevoren is uitverkocht. Op deze plek startte de band zes jaar geleden een traditie met “A winter evening with Stream of Passion”. Vijf jaar lang bracht de band telkens een handvol verrassende gasten ten tonele om het jaar af te sluiten. Aan deze traditie is intussen ook een eind gekomen. Vanavond is het afscheidsoptreden en Stream of Passion doet dat volledig op eigen kracht.

Het Brabantse End of the Dream opent de avond. De female-fronted symphonic metalband met frontvrouw Micky Huijsmans heeft de afgelopen twee jaar flink naam gemaakt. Vorig maart kwam hun door Joost van den Broek (ex-After Forever) geproduceerde debuut album ‘All I Am’ uit. Sindsdien is de band vaak live te zien geweest op de Nederlandse podia. Ze zijn momenteel druk bezig met het opnemen van hun tweede album. Aangezien End of the Dream uitstekend in het straatje van Evanescence, Within Temptation, Epica, After Forever en Stream of Passion past is de band voor veel aanwezigen inmiddels wel bekend. End of the Dream is duidelijk verheugd dat zij vandaag het voorprogramma mogen verzorgen van één van hun voorbeelden. Dat gitarist Armen Shamelian er niet bij kan zijn heeft de band niet weerhouden vanavond hier te komen spelen. Met Timo Somers van Delain hebben ze een uitstekende invaller meegebracht. Ze mogen het publiek een half uur opwarmen.

Ze gaan van start met ‘Colder’ en stralen duidelijk uit dat ze er zin in hebben vanavond. ‘Follow The Angels’ en ‘Shadow’s Embrace’ komen net als alle nummers die ze vanavond spelen van hun debuut album. Het sterke ‘Collide’ dragen ze aan de hoofd act van vanavond op. Ze besluiten een goed optreden met het titelnummer van hun debuut album. We gaan vast nog wel meer horen van End of the Dream.

Stream of Passion stapt een half uurtje later voor de allerlaatste maal het podium op. Na elf jaar houdt de symfonische metalband rond de Mexicaanse zangeres Marcela Bovio op te bestaan. Marcela en haar mannen trekken nog één keer alles uit de kast. Ze beginnen met twee nummers van hun laatste studio album, ‘Monster’ en het titelnummer ‘A War of Our Own’. De band is in opperbeste stemming, maar er zit duidelijk ook spanning op want ze spelen niet geheel vlekkeloos.

Maar er is niemand die daar om maalt. Met een publiek dat niet alleen uit Nederlandse fans bestaat bouwen ze er een mooi afscheidsfeest van. Uit de ons omringende landen zijn ook fans afgereisd en er zijn er zelfs een paar uit Mexico aanwezig. Ook Arjen Lucassen die de band samen met Marcela in 2005 begon is onder de aanwezigen. Alle studio albums komen goed aan bod tijdens dit laatste concert. Zo worden er ook een aantal nummers van ‘Embrace The Storm’, ‘The Flame Within’ en ‘Darker Days’ gespeeld. Marcela pakt enkele keren haar elektronische viool ter hand. Bassist Johan van Stratum zijn dreadlocks vliegen weer alle kanten op. Achteraan het podium hebben drummer Martijn Peters en toetsenman Jeffrey Revet het ook zichtbaar naar hun zin. En het gitaar tandem Eric Hazebroek en Stephan Schultz strooit driftig met vette riffs en solo’s.

Tegen het eind van de set krijgen we de geweldige Radiohead cover ‘Street Spirit’ te horen. Het nummer dat ook te vinden is op het ‘The Flame Within’ album is één van de hoogtepunten van de avond. Nadat de set is afgesloten verschijnen de bandleden weer snel op het podium. De toegiften beginnen met de tweede cover van de avond, ditmaal is het ‘I Have a Right’ van de Finse power metalband Sonata Arctica. De band bedankt nog een keer uitvoerig de mensen die allemaal erg belangrijk zijn geweest in de elf jaar dat Stream of Passion actief is geweest voordat ze eindigen met ‘Haunted’ uit hun beginperiode gevolgd door het recente ‘The Curse’. En dan na een ruime anderhalf uur is het eind van Stream of Passion een feit. Ze hebben hun trouwe fans in een bomvolle De Helling voor de laatste keer van begin tot eind weten te boeien. Maar nu is het echt over en uit. Stream of Passion is voorbij maar ze hebben op een heerlijke manier afscheid genomen.

Foto’s (C) Frans van Arkel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ