SOEN – Lykaia

Facebookrssmail

Voor degenen die Soen’s carrière tot nu toe hebben gevolgd zijn de concepten reizen en exploreren niet nieuw. ‘Cognitive’ uit 2012 sloeg een pad in van stevige heavy, progressive metal. ‘Tellurian’ uit 2014, in het spoor van de explorerende geest van Pink Floyd en de brute kracht van Opeth, opende de weg voor Soen’s eigen kracht en unieke visies. Het derde album, ‘Lykaia’, is een reis naar aardse plaatsen, en hun meest samenhangende congruente queeste ooit. In Lykaia blijkt Soen gefascineerd door de schaduwen en donkere randen van onze wereld, met veel aandacht voor religies en rituelen. “Het gaat niet om over genres, het gaat over de reis die het mogelijk maakt om je muzikaal en persoonlijk te ontwikkelen” zegt oprichter en drummer Martin Lopez. “We zitten middenin een nieuw avontuur, anders dan alle voorgaande, maar wel voortbouwend op de ervaringen die we intussen hebben opgebouwd.”

‘Lykaia’ (een verouderd Grieks festival met geheime rituelen) is het derde album van de progressieve/metal supergroep SOEN uit Zweden en de USA. Dit album is het eerste dat uitkomt op het label van UDR Records. (hiervoor zat de band bij Spinefarm Records.) Dit label heeft een mooie “stal” aan bands waaronder: Europe, Saxon, Danko Jones, Motorhead, Uli Jon Roth, Alice Cooper en meer. Ze brengen ook de compilaties uit van Wacken Open Air.

Opener is het nummer ‘Sectarian’. Het eerste wat in mij opkomt is….Opeth! Dit is echt een super vet nummer met een heerlijke gedreven sfeer wat het live ook erg goed zal gaan doen. Lekker refrein en mooie samenzang. Na een paar keer luisteren nu al verslaafd aan! Het nummer ‘Lucidity’ is een erg melodieuze, zweverige bijna tranen trekkende progressieve ballad. Echt een mooi nummer. De andere nummers op het album ‘Orison’, ‘Opal’, ‘Jinn’, ‘Sister’ en ‘Stray’ zijn allemaal stuk voor stuk beauty’s van nummers. Ik kan alleen maar zeggen dat alle nummers bij elkaar ervoor zorgen dat dit album een super sfeer heeft en dat de band hier hoge ogen mee gaat gooien.

Het laatste nummer van het album heet ‘Paragon’ en hierin trekt de band nog even alle troeven uit de kast. Een subliem mooi nummer waarin ruige (heerlijke gitaarsolo) en ingetogen stukken zich afwisselen. Het is een perfecte afsluiter van een meer dan geweldig progressief metal album wat mij de nodige kippenvel momenten bezorgt. Er zit voldoende afwisseling in de nummers op dit album en zal daarom ook niet snel gaan vervelen. De productie van dit album is voor 99% analoog gedaan en klinkt erg goed en open in vergelijking met de 2 voorgangers. De stijl van de band wordt vaak vergeleken met o.a. Opeth en Tool (die laatste vooral qua zang) Het is lekkere dromerige doch stevige progressieve metal met ook af en toe wat Pink Floyd invloeden. Ik moet zeggen dat de zang en melodielijnen op hun album uit 2012 (‘Cognitive’) veel meer deden denken aan Tool dan op hun laatste album. Dat vind ik dan weer meer de Opeth kant op gaan.

SOEN heeft met hun derde album een hele toffe plaat gemaakt en zal hier zeker weer meer fans mee gaan scoren. Ik denk dat dit album hoog gaat eindigen in mijn jaarlijst van 2017 en dan is het jaar nog maar 1 maand oud! ‘Lykaia’ is een echte aanrader voor liefhebbers van progressieve metalbands. De band schenkt ons een prachtig muzikaal document voor 2017. UDR Records heeft er een hele mooie act bij in hun stal!

SOEN staat op 31 maart in de W2 in Den Bosch en op 2 april in het Patronaat in Haarlem.

(95/100, UDR Records)

Tracklist:
1. Sectarian
2. Orison
3. Lucidity
4. Opal
5. Jinn
6. Sister
7. Stray
8. Paragon
9. Gods Acre
10. Vitrio

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ