Tara Lynch – Evil Enough

Facebookrssmail

Metal gitarist Tara Lynch heeft zich het gitaarspelen grotendeels zelf aangeleerd. Ze speelt zowel elektrisch als akoestisch gitaar. Ze begon in haar jeugd ook met het schrijven van muziek. Bovendien heeft ze een fantastische stem. En nu heeft ze haar debuutalbum uitgebracht. Dit melodic metal album heet ‘Evil Enough’. De teksten zijn grotendeels autobiografisch.

Tara nam al het gitaarwerk voor haar rekening. De zang deed ze samen met Mark Boals (oa Yngwie Malmsteen). Daarnaast heeft ze fantastische gastmuzikanten om haar heen, zoals drummer Vinny Appice (oa Dio, Black Sabbath), bassist Phil Soussan (Ozzy Osbourne, Billy Idol).

‘Evil Enough’ start geheel onverwacht met gegiebel, vlak daarna begint het stevigere werk. Mark Boals zingt de eerste woorden. Zijn stem combineert mooi met Tara’s achtergrondzang. Haar stem is vrouwelijk stoer en heeft behoorlijke power. De tekst is grotendeels te verstaan. Maar je kunt meelezen in het goed uitziende tekstboekje. Tot nog toe is de muziek op het grensgebied tussen hardrock en metal. De openingstrack heeft een aangename melodie.

Aan de start van ‘Exit the Warrior’ is er leuk gespeeld met de verdeling van het geluid in de koptelefoon. Er is contrast tussen zwaardere snaren en lichter elementen in de muziek, maar het had duidelijker naar voren mogen komen. Zo nu en dan lijkt er een klein snufje Arabische invloeden in te zitten. Tara laat duidelijk horen dat ze het gitaarspelen goed in de vingers heeft. Tempo ligt soms flink hoog. Het tempo van de ritmesectie ligt lager. Dat is absoluut geen probleem. Al mis ik soms wat dynamiek in het drummen. Toch is dit een prima instrumentale track.

De sampling aan de start van ‘Banished from My Kingdom‘ is te kort en te zacht om indruk te maken. De vocale uithalen van Tara maken dat grotendeels goed. De track heeft een strak en plotseling einde.

Het tempo in ‘Unbreakable’ ligt behoorlijk hoog. Hier komen de metal elementen wat naar boven, vooral qua ritme. De snaren zijn niet al te zwaar of laag. Maar het geheel past bij Tara’s stem. Dit nummer heeft een opzwepend karakter, en zal live gespeeld zeker tot interactie leiden met het publiek.

Hoewel ‘Enigmatic’ goed is, ben ik nog niet helemaal overtuigd. Op de één of andere manier word ik niet echt gegrepen.Omdat het intro van ‘Trustless’ wat zwaarder is, hoop ik dat dit nu wel gaat gebeuren. De stemmen van Mark en Tara vormen prima combinatie.  ‘Trustless’ is een krachtig gespeeld en gezongen nummer. Door de combinatie met de licht ‘poppy’ twist nodigt dit uit om mee te zingen. Nou ja zingen; poging tot. Want maar weinig luisteraars zullen de hoge noten kunnen halen.

De eerste paar seconden van ‘Feckless Lock’ zijn heel rustig. De wending naar meer power is wat merkwaardig. Hetzelfde geldt voor de wending op het einde.

Het geluid op dit album is iets te dof. Daardoor klinkt het akoestisch gitaarspel minder sprankelend. En hebben de zwaar bespeelde snaren wat te weinig body. Hierdoor is er te weinig contrast. De cover doet vermoeden dat het album vrij heavy is en dat we ‘vuurwerk’ mogen verwachten. Maar voor (melodische) metal is het geheel wat aan de voorzichtige, lichte kant. ‘Evil enough’ is hierdoor voor een groter publiek toegankelijk.

(72/100 Eigen Beheer)

 

TRACKLIST EVIL ENOUGH

  1. Evil Enough (4:38)
  2. Antidote (4:47)
  3. Exit the Warrior (4:21)
  4. Kringeworthy (5:18)
  5. Banished from My Kingdom (4:07)
  6. Gui-Tara Rises (4:30)
  7. Unbreakable (3:29)
  8. Enigmatic (4:03)
  9. Trustless (4:22)
  10. Feckless Lock (3:12

 

LINE UP:

Tara Lynch- gitaar, synthesizer achtergrondzang
Vinny Appice – drums
Mark Boals – zang
Björn Englen – bas
Tony MacAlpine – keyboards
Glen Sobel – drums
Phil Soussan – bas

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ