CD van de Week: Wiegedood – De doden hebben het goed II

Facebookrssmail

Wiegedood is een black metal band uit het Belgische Gent. Hoewel de band pas opgericht is in 2014 hebben zij al een flinke indruk achtergelaten niet in laatste plaats door de debuutplaat ‘De doden hebben het goed’ welke uitkwam in 2015. Het drietal actief in deze band komt voort uit de Vlaamse extreme metal wereld, zo is bijvoorbeeld zanger / bassist Levy Seynaeve actief in de band Amenra en zijn gitarist Gilles Demolder en drummer Wim Sreppoc actief in het eveneens Vlaamse Oathbreaker. Wiegedood heeft zich goed laten zien en speelde vele shows na de release van het debuut en zag tevens kans nieuw materiaal te schrijven en op te nemen. Het resultaat is ‘De doden hebben het goed II’, de opvolger die op 10 februari verschijnt via ConSouling Sounds.

Net zoals de voorganger telt ook deze plaat vier nummers en is ook deze plaat met 34 minuten aan de korte kant. Muzikaal laat Wiegedood er geen misverstand over bestaan, vanaf het eerste nummer ‘Ontzielling’ grijpt de muziek je bij de strot en wordt je vermorzeld onder de verpletterende drums van het beest Wim Sreppoc. De eerste minuut van het nummer worden we verwend met melodieus gitaarwerk in een  mid-tempo intro maar daarna gaan de heren los. In een moordend tempo met heerlijke snelle gitaarriffs vanGilles Demolder die worden afgewisseld met riffs met meer melodie. De ijzige schreeuwen van Levy Seynaeve doen je bij kans kippenvel bezorgen. Sterke breaks, subliem drumwerk maken een meesterlijke opening.

Wiegedood weet op geweldige manier het sludge geluid van Amenra toe te laten tot het black metal geluid en zet hiermee een vrij unieke sound neer. Het langzaam in spanning opbouwende ‘Cataract’ is het legitieme voorbeeld van deze uitspraak. Een nummer dat na een paar ingetogen noten wederom explodeert in de absolute chaos die Wiegedood gestructureerd weet te brengen. Bij de titelsong, ‘De Doden Hebben Het Goed II’, gaat het tempo er af en krijgen we een lekker, bijna swingend, nummer voorgeschoteld met steeds weer die doordringende vocalen. Het sluitstuk draagt de naam ‘Smeekbede’, een nummer met verschillende tempowisselingen en een wat zwaardere, donkere riff in de langzame stukken.

‘De doden hebben het goed II’ is een heerlijke plaat geworden. De krachtige drums, het heerlijke gitaarspel en de ijskoude vocalen laten je na 34 minuten zielloos en ontredderd achter met een smeekbede voor meer….

(90/100, ConSouling Sounds)

Tracklist:
1. Ontzielling 07:32
2. Cataract 11:11
3. De doden hebben het goed II 08:29
4. Smeekbede 06:13

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ