Danko Jones – Wild Cat

Facebookrssmail

De afgelopen 20 jaar bestaat uit rock, rock en nog eens rock voor Danko Jones. Normale mensen zouden hier genoeg van krijgen, maar niet The Mango Kid. Danko is een en al rock verslaafd, dit al sinds zijn zesde levenjaar waar hij in aanraking kwam met ‘Destroyer’ van Kiss. ‘Wild Cat’ is het achtste studio album van Danko Jones. Hiermee wil hij het rottende lijk van rock ’n roll opnieuw leven in blazen, en daarmee de wereld veroveren. Net als ieder bedreigd diersoort, is deze ‘Wild Cat’ meer volhoudend en woest geworden met de jaren.

De rock verslaving van Danko Jones komt direct naar voren in het eerste nummer ‘Gotta Rock’, de titel zegt eigenlijk al genoeg. Het is een simpel rocknummer, met een duidelijke boodschap. Danko Jones moet rocken! Simpelheid kan doeltreffend zijn echter gedurende de eerste nummers van het album blijft het geheel binnen de veilige en vertrouwde marges die Danko Jones na 20 jaar welbekend zijn. De teksten zijn inhoudelijk simpel en muzikaal is het allemaal al eerder gedaan, ook door Danko Jones zelf. Met een hoog meezingeghalte en hier een daar een cow bell toegevoegd zoals in ‘My Little Rock n Roll’ is de woestheid waar de band het zelf over heeft nog ver te zoeken. Gelukkig staan er ook nummers als ‘Let’s Start Dancing’ op dit album. Het tempo gaat aanzienlijk omhoog en dit is een welkome afwisseling op het geheel. De up tempo ritmes en zang liggen Danko goed. Ook het drumwerk van Rich Knox en het het bassen van John Calabrese zijn tijdens dit nummer van een ander niveau.

De snellere ritmes worden doorgezet in het daarin opvolgende nummer ‘Wild Cat’. Met duidelijk meer invloeden van ouderwetse rock n roll is dit een toffe en zelfs dansbare plaat, met daarin rauwe gitaarsolo’s en wederom sterk spel van bassist John Calabrese. Tijdens ‘She Likes It’ en ‘Succes In Bed’ gaat het tempo aanzienlijk naar beneden. Het rauwe rock randje blijft en dat maakt deze nummers wel sterker dan eerdere nummers op het album. Up tempo wordt er weer gespeeld in ‘Diamond Lady’, echter zet Danko niet zijn beste zanglijnen neer tijdens dit nummer. De muziek klinkt rauwer en ook in de break is er sterke afwisseling hoorbaar met baslijnen op de voorgrond, waarna de zang van Danko ook in kracht toeneemt. ‘Revolution (But Then We Make Love)’ is het laatste nummer van ‘Wild Cat’. Het heeft een rauwe rock vibe. Vooral het gitaarspel draagt hieraan bij. Na de break is het een lekkere rauwe gitaarsolo naar het einde toe die het geheel nog net iets rockender maakt. Ook tekstueel lijkt het nummer meer inhoud te hebben. Het is een van de betere nummers van het album.

Of het nodig is rock n roll nieuw leven in te blazen? Daar zullen de meningen over verdeeld zijn, er staan ten slotte dagelijks bands op die bewijzen dat rock n roll nog verre van dood is, laat staan een rottend lijk. Indien dit wel het geval was, is het twijfelachtig of het opnieuw leven in blazen zou lukken met een album als ‘wild Cat’. Volhoudend is ‘Wild Cat’ zeker. De heren van Danko Jones blijven hun muziek stijl trouw en wijken weinig af van de muziek die ze de afgelopen 20 jaar hebben gemaakt. Het rock n roll imago heeft gewerkt voor grootheden als Lemmy, de vraag is of dit imago voor Danko Jones hetzelfde doet. Danko Jones heeft op vele mainstages gespeeld, maar is nooit echt de hoofdact geweest. Met een album als ‘Wild Cat’ gaan ze dat ook niet worden en zal de wereld veroveren nog een knappe uitdaging worden.

(60/100, AFM)

Tracklist:
• Gotta Rock
• My Little Rock n Roll
• Going Out Tonight
• You Are My Woman
• Do This Every Night
• Let’s Start Dancing
• Wild Cat
• She Likes It
• Succes In Bed
• Diamond Lady
• Revolution (But Then We Make Love)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ