Steel Panther – Lower The Bar

Facebookrssmail

Het vierde studio album alweer van deze “Over The Top” glamrockband uit Los Angeles. Daar waar de zon altijd schijnt en de schaars geklede dames in cabrio’s langs de sunset boulevard rijden terwijl de muziek van Steel Panther uit de speakers knalt. Begonnen in 2000 onder de naam Metal Shop welke als snel veranderde in Metal Skool en vervolgens in Steel Panther (3 maal is scheepsrecht zullen ze gedacht hebben). Hun eerste CD kwam uit in 2003 (‘Hole Patrol’ – onder de naam Metal Skool) de tweede (en eerste officiële plaat onder de naam Steel Panther) in 2009 (‘Feel The Steel’) welke werd gevolgd in 2011 door ‘Balls Out’ en in 2014 ‘All You Can Eat’. Vorig jaar bracht de band hun eerste “live” album uit getiteld ‘Live From Lexi’s Mom Garage’. Dit is deels een film en live optreden voor een handjevol fans. De band stond voor de eerste keer op Hollandse bodem in 2012 en wel op het Fortarock festival en deelde het podium met bands als Slayer, Machine Head, Meshuggah, Lamb Of God en Anthrax. De hairmetal, foute jaren 80 kleding, make-up, pruiken, nep tattoo armsleeves en de pornografische en humoristische teksten sloegen in als een bom tussen al het zware metal geweld bij het publiek en daarmee had de band een plaats in de erelijst van live bands veroverd in ons land.

De titels van hun albums zegt al genoeg. Deze band heeft het niet over politieke kwesties, verhalen uit de middeleeuwen of over waar gebeurde verhalen maar over de “dromen” van elke muzikant in wording. De wilde backstage, groupies, cocaïne en tourbus verhalen komen allemaal voorbij. Geweldig hoe ze dit allemaal weten te bedenken en in songs weten te verpakken met heerlijke rockende, swingende en heupwiegende melodielijnen. Steel Panther steekt de draak met de jaren ‘80 hardrockbands als Van Halen, Whitesnake, Bon Jovi, Poison, Aerosmith, Kiss en andere bands en de stem van Michael Starr past daar erg goed bij met zijn David lee Roth achtige gilletjes en uithalen. Alle vier de bandleden beheersen hun instrument 100% waardoor het stuk voor stuk strakke zeer goed gespeelde nummers zijn.

‘Lower The Bar’ opent meteen al goed met ‘Goin’ In The Backdoor’. Lekker dubbelzinnige teksten en muzikaal weer erg sterk. Uiteraard zitten er in het album weer voldoende muzikale “herkennings” momenten en dat is ook waar de band voor staat. De eerste ballad op het album is het nummer ‘That’s When You Came In’ en die stond ook al op het live album van vorig jaar als mooi voorproefje op ‘Lower The Bar’. En uiteraard gaat een ballad van Steel Panther tekstueel niet over het missen of houden van maar gewoon lekker ordinair over het liefhebben van het mannelijke of vrouwelijke vlees. Maar ook dan is de tekst vaak weer lekker dubbelzinnig: “That’s When You Came In And Blew Me, That’s When You came In And Blew Me Away”.

Er staan totaal 11 partysongs op dit album en opvallend is dat de eerste singel die uit zal komen het laatste nummer is. Het is een oud nummer van Cheap Trick en draagt de titel ‘She’s Tight’. Uiteraard heeft de band er een Steel Panthers “sexified” versie van gemaakt. Er is een gastrol weggelegd in het nummer voor niemand minder dan Robin Zander (zanger van Cheap Trick), hij zingt het samen met Michael Starr die deze keer echt een natte broek heeft gekregen door dit te kunnen doen daar hij een groot bewonderaar was van de band toen hij nog pukkels in zijn gezicht had en met zijn schooltas naar High School ging.

Dat de band een goed aanzien heeft in het rockwereldje moge duidelijk zijn als je de clip van het nummer bekijkt. Niemand minder dan Bobbie Brown, Paris Michael Jackson (inderdaad de dochter van..) en Tony Palermo van Papa Roach doen er in mee. Toch moet mij van het hart dat mij het gevoel bekruipt tijdens het luisteren van dit album dat het niet zo sterk lijkt als de eerste drie albums, zijn we er aan gewend? Is de band hun kracht verloren? Ik mis nummers als ‘Gloryhole’, ‘Asian Hooker’, ‘The Shocker ( two in the pink and one in the stink)’ en ‘Bukakke Tears’. Dit album is de kortste van alle vier de studio platen. Hoe lang houdt de band het nog vol om elke keer weer met de super maffe, komische teksten te komen? De nummers op dit album springen er niet zo uit als van de andere drie maar zijn zeker niet slecht want het zit nog steeds erg goed in elkaar. Misschien is het een beetje het gevoel van “we kennen het kunstje nu wel?”

Steel Panther is en blijft live erg leuk om naar te kijken en wanneer de band weer komt voor een show zal ik er zeker bij zijn maar hoop dan wel op een setlist met genoeg oude krakers van de eerste drie albums. Maar 1 ding is zeker en staat als een paal boven water……..Steel Panther is Rock en Lolband nummer 1!

(80/100, Kobalt)

Tracklist:
Goin’ In The Backdoor 3:10
Anything Goes 3:01
Poontang Boomerang 3:23
That’s When You Came In 3:46
Wrong Side Of The Tracks (Out in beverly Hills) 3:07
Now The Fun Starts 3:44
Pussy Ain’t Free 3:56
Wasted Too Much Time 3:51
I Got What You Want 4:13
Walk Of Shame 4:12
She’s Tight (Feat. Cheap Trick’s Robin Zander) 2:57

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ