Gotthard – Silver

Facebookrssmail

Silver is inmiddels al het twaalfde studio-album van het Zwitserse melodieuze rockgezelschap Gotthard. Zoals de titel al aangeeft vieren deze Alpenbewoners dit jaar hun vijfentwintigjarig bestaan. Reden dus om een feestalbum in elkaar te draaien dat de fans van de band best wel zullen kunnen smaken. Het leven van een Zwitserse band in het metalwereldje is zeker niet van de poes, want buiten Krokus en Gotthard zelf zijn er maar weinige Zwitserse bands die het lang uitgehouden hebben op het metalfront. Het mag dan ook een prestatie genoemd worden om het zo lang vol te houden, zeker nadat zanger en medeoprichter, Steve Lee, in 2010 met zijn motor verongelukte in Amerika. Het voortbestaan van de band hing aan een zijden draadje maar een dik jaar later presenteerden ze de Australische zanger, Nic Maeder, aan hun fans.

En Nick doet het zeker niet slecht bij de groep. De mix van veelal mid tempo rockers en ballads en een paar stevige rockers doet het na al die jaren nog goed en de vocalen van Maeder sluiten nauw aan bij die van Lee zodat het eigen geluid van Gotthard steeds bewaard is gebleven. Wie de vorige albums met Nick, ‘Firebirth’ en ‘Bang!’, kent weet dat zijn vocalen perfect passen bij de melodieuze rocksound van deze band uit Lugano. Ook op ‘Silver’ weet hij je geregeld op kippenvelmomenten te trakteren zowel in het zachte als het hardere werk. Opener ‘Silver River’ blijft direct aan je gehemelte plakken en met ‘Electrified’ en ‘Stay With Me’ razen er weer twee lekkere rockers voorbij.

Af en toe komen er een paar buitenbeentjes langs zoals het ietwat poppy ‘Beautiful’ dat opgesmukt wordt met een lekker rockgitaartje of de ballad ‘Not Fooling Anyone’, die ook niet bepaald als een afgelikte slijmballad kan geboekstaafd worden. In ‘Tequila Symphony N° 5’ mogen de nazaten van Beethoven nog een centje meeverdienen als de vijf heren naar Gotthard normen helemaal de tent op stelten zetten op een rockrollade doorspekt met stukjes van Ludwig’s vijfde. Daarna nog even het gas een beetje loslaten om dan af te sluiten met ‘Blame On Me’, de snelste song op ‘Silver’.

Gotthard weet nog steeds de juiste rocksnaar te raken en ‘Silver’ mag zeker tot een van de betere platen van het vijftal gerekend worden. De fans gaan hier echt hun hartje aan ophalen en liefhebbers van niet al te heftige melodieuze metal zullen hier zeker hun gading op vinden. Afspraak op Graspop heren! Tot dan.

(80/100, G-Records – Pias)

Tracklist:

Silver River
Electrified
Stay With Me
Beautiful
Everything Inside
Reason For This
Not Fooling Anyone
Miss Me
Tequila Symphony No. 5
Why
Only Love Is Real
My Oh My
Blame On Me

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ