Crystal Viper – Queen of the Witches

Facebookrssmail

Op zoek naar een lekkere onvervalste old school metalplaat? Dan ben je bij het Poolse Crystal Viper onder aanvoering van zangeres, componiste en gitariste Marta Gabriel zeker aan het goede adres. Al sinds hun oprichting in 2003 kregen we enkele fraaie studioalbums voorgeschoteld waarvan het in 2012 verschenen ‘Crimen Excepta’ hun sterkste plaat is. Zoals gezegd, iets nieuws brengen ze niet echt maar over het algemeen wel erg lekker.

Zo wordt maar meteen begonnen met Marta’s ijselijke gil waarna we los gaan met ‘The Witch is Back’ en ‘I Fear No Evil’. Meteen ben je weer beland in de begindagen van de Heavy Metal en kunnen je nekspieren er weer tegenaan op vette riffs, rollende drums, lekkere solo’s en de metal vocalen van Marta. Hoewel deze dame voor deze muziek de juiste stem heeft horen we haar op dit album voor het eerst in een breekbare ballad genaamd ‘Trapped Behind’, wat haar ook nog behoorlijk afgaat. Iets wat we van Crystal Viper niet gewend zijn want over het algemeen is het gewoon gas op die lollie. Dat gas wordt op dit album met twee goede powerballads ‘When The Sun Goes Down’ en ‘We Will Make It Last Forever’ (met gastvocalen van Steve Bettny/Saracen) lichtjes losgelaten maar verder gelukkig niet. Gasten hebben we nog meer in de personen van Ross The Boss (ex Manowar) die mee soleert in ‘Do or Die’ en Mantas (Venom Inc.) die hetzelfde doet in Crystal Viper’s beste nummer tot nu toe ‘Flames And Blood’. Wat een heerlijk vet speed metal nummer zeg.

Gelukkig volgt er nog zo’n voltreffer in ‘Rise Of The Witch Queen’ waarin ook alle registers worden opengetrokken. Helaas kunnen ‘Burn My Fire Burn’ en ‘Do Or Die’ mij gewoon minder boeien door het wel heel erg hoge Maiden gehalte. Dat het er soms kilometers dik bovenop ligt is nog niet zo erg maar vooral eerstgenoemde mag als schaamteloze ripp off gekwalificeerd worden. Maar Crystal Viper zou Crystal Viper niet zijn als er traditioneel niet wordt afgesloten met een supervette cover. Dat gebeurd op alle albums en die zijn zonder enige uitzondering niet te versmaden. Deze keer is dat Grim Reaper’s cultklassieker ‘See You In Hell’ en tsjonge zeg, wat een geweldige versie is dit.

Crystal Viper levert gewoon weer een lekker traditioneel Heavy Metal album af dat zeker bij de old school aanhangers weer in de kast zal belanden. Waag je kans om ze een keer live mee te maken want dat staat wel garant voor een metalen feestje. De albumhoes vervaardigt door Andreas Marschall past weer perfect bij de band en hun muziek. Marta en consorten leveren weer een smakelijke portie metal af.

(75/100, AFM Records)

Tracklist
01. The Witch Is Back
02. I Fear No Evil
03. When The Sun Goes Down
04. Trapped Behind
05. Do Or Die
06. Burn My Fire Burn
07. Flames And Blood
08. We Will Make It Last Forever
09. Rise Of The Witch Queen
10. See You In Hell (Bonus)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ