Happy birthday Tony Iommi

Facebookrssmail

Op 19 februari 1948 werd Tony Iommi geboren in Birmingham. Hij is vooral bekend als gitarist van de hardrock band Black Sabbath. Tony verloor op zijn laatste werkdag in een metaalfabriek in Birmingham de topjes van twee vingers van zijn rechterhand, waarmee hij akkoorden pakt (hij is linkshandig). Dokters vertelden hem dat hij nooit meer gitaar zou kunnen spelen. Hij bleef echter spelen en gebruikt daarom tot op vandaag nog altijd extra lichte snaren en draagt een plastic bescherming over de beschadigde vingers.

Tony Iommi’s gitaarspel was vernieuwend op het gebied van riffs in de heavy metal, bijvoorbeeld in nummers als ‘Paranoid’, ‘War Pigs’ en ‘The Wizard’. Hij dankt daaraan ook zijn bijnaam: “The Riffmeister”. Iommi heeft met name aan heavy- en doommetal een grote bijdrage geleverd.

Op 9 januari 2012 werd bekendgemaakt dat Iommi gediagnosticeerd is met lymfeklierkanker. In 2013 werd hij hiervoor behandeld en de datums van optredens van Black Sabbath werden zo ingepland dat Iommi elke zes weken voor behandeling naar het Verenigd Koninkrijk kan. Begin januari 2014 maakte Iommi bekend dat zijn behandeling naar verwachting in dat jaar wordt afgerond. In november 2015 zou er een afscheidsconcert komen van Black Sabbath tijdens het Ozzfest festival, maar die werd in april geannuleerd. Op dit moment is Tony bezig met zijn de afscheidstournee van Black Sabbath.

Tony wordt vandaag 69.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ