Stockholm invasie: tAKiDA, the next big thing?

Facebookrssmail

Op uitnodiging van het Amerikaanse management van de Zweeds band tAKiDA werd in het laatste weekend van februari door een delegatie van Into The Limelight Records en Virginkiller Entertainment een business trip naar Stockholm, Zweden ondernomen. Het gezelschap bestond uit Harm Kindt (eigenaar ITTL Records), zijn vrouw Alison (office manager bij ITTL), Rick Bouwman (gitarist bij Martyr en A&R manager bij ITTL) en ondergetekende (eigenaar Virginkiller Entertainment). De primaire reden voor het bezoek was dat tAKiDA onlangs een platencontract met Into The Limelight Records ondertekende en dat de strategie voor de toekomst diende te worden besproken. Een secundaire reden voor de gezamenlijke trip naar Zweden was de strategische alliantie die ITTL Records en Virginkiller Entertainment onlangs met elkaar zijn aangegaan (hetgeen inmiddels resulteerde in Lovell’s Blade’s ‘Stone Cold Steel’ release) en die waarschijnlijk in de toekomst nog wel een staartje zal krijgen.

Na een vlotte vliegreis van Düsseldorf naar Stockholm werd vrijdagnacht bij aankomst in het hotel de op het vliegveld aangeschafte voorraad wodka maar meteen soldaat gemaakt aangezien een carnavalsbiertje van 3,5% in de hotelbar al haast een tientje kostte. Het is een kostbare zaak om op zijn minst een beetje aangeschoten te worden in dat Zweden! De volgende dag werd gevuld met sightseeing, record hunting, Zweedse schonen bekijken en gepaste drankinname. Het is overigens best leuk shoppen in Stockholm met veel platenwinkels en alternatieve kledingwinkels. En oh ja, ze hebben ook in de Zweeds hoofdstad H&M winkels met lelijke Slayer shirts maar daar loop je dus gewoon met een wijde boog omheen!
Rond etenstijd was in een restaurant afgesproken met Eddie Applebaum en John Davis van Tour De Force Management uit New York. Hier werd de tactiek besproken hoe tAKiDA voet aan wal zou kunnen krijgen in de landen buiten Zweden met behulp van Into The Limelight en Virginkiller Entertainment. Ter informatie: de Zweedse groep zit in eigen land al enige tijd aan haar plafond en heeft diverse gouden en platina platen op haar palmares staan. De meest recente tour in Zweden bestond uit 17 optredens in zalen met een capaciteit tussen de 2000 en 5000 man. En bijna alle optredens van de tour waren stijf uitverkocht!

Ik was in eerste instantie behoorlijk sceptisch met betrekking tot de mooie verhalen van de heren van het management, maar zien is geloven zeg ik altijd maar. De zaal Annexet, met een capaciteit van 3500 man / vrouw zat inmiddels ramvol met overwegend bloedmooie moeders en dochters die vooral tAKiDA én Stiftelsen zanger Robert Petterson dan wel als toyboy dan wel als loverboy overwegen. Anyway, it’s the music that counts!

De show werd geopend door All Is Left. Van deze groep heb ik niet heel veel meegekregen omdat wij backstage met tAKiDA kennis aan het maken waren. De tweede band van de avond was co-headliner Stiftelsen, een Zweedstalige groep met de reeds genoemde Robert Petterson als zanger. Die had elke avond dus een dubbel klusje te klaren tijdens deze tour. De groep is waanzinnig populair in Zweden als ik op de publiekreacties mag afgaan. Elk woordje werd door het aanwezige publiek meegepreveld alsof het een lieve lust was. Als derde speelde “special guest” Ryan Star uit New York een half uurtje. Wat een geweldige stem en dito performance heeft deze kerel!

Het publiek was al met al prima opgewarmd voor de headliner van de avond, tAKiDA. Met speels gemak bespeelde de groep het publiek met hun hits ‘Better’, ‘You Learn’, ‘Swallow’, ‘Curly Sue’ en ‘Skid Row’. Wat een geweldig concert leverde tAKiDA af. Ik moet eerlijk toegeven dat ik op basis wat ik van tevoren op YouTube had bekeken het gevoel had dat ik naar een huisvrouwen rock bandje ging kijken, maar deze veronderstelling werd keihard onderuit gehaald door deze super professionele show. Wat een strakke band, wat een uitstraling, wat een goede nummers en wat een sfeer hing er in Annexet!

Na afloop bedankten wij het management en de bands voor hetgeen zij ons voorgeschoteld hadden. De zanger en 3 gitaristen bleken aan hun tatoeages te zien gewoon old school metalheads te zijn, hetgeen bij navraag ook klopte. Hun favoriete band is Life Of Agony en die band was voor enkele bandleden dé reden om met muziek maken te beginnen. Enkele bandleden hebben ook hun roots in metalbands. Zo speelt gitarist Tomas Wallin ook in Dreamstate en speelde gitarist Christian Rehn ook o.a. in Abyssos en Evergrey en die zijn niet geheel onbekend natuurlijk.

tAKiDA is een band die de capaciteit, looks, muziek, uitstraling, professionaliteit heeft om naar een groot publiek (ook buiten Zweden) door te breken. Met de juiste promotie, mooie plekken op festivals die een breed publiek aanspreken, fijne radio airplay en een hoog aantal vermeldingen op de Spotify playlists staat ook de rest van de Europese moeders en dochters binnenkort met vochtige slipjes mee te blèren als Robert Petterson en consorten komen optreden. Ook wij heren zullen dan genieten van tAKiDA want zij trekken stevig van leer met hun fantastische muziek.

Danig onder de indruk werd na afloop op de hotelkamer de laatste fles wodka meester gemaakt en werd de zondag besteed met een bezoek aan het leuke ABBA-museum alvorens het vliegtuig richting Düsseldorf weer werd gepakt om vervolgens na een nachtelijke autoreis moe maar voldaan in bed te ploffen. tAKiDA the next big thing? Als ik mijn gut-feeling moet geloven gaat deze groep gigantisch doorbreken. En waar las je het dan het eerst? Uiteraard in Rockmuzine!

Foto’s (C) Harm Kindt

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ