SanQuin – Method for madness

Facebookrssmail

In september vorig jaar zag ik de locale (hard)rockband SanQuin live in De Bosuil te Weert. Het was duidelijk dat vooral zanger Tom van Nieuwenhoven (toen nog 19 jaar), een hele ontwikkeling door had gemaakt. Daarom verwacht ik zeker qua zang een behoorlijk verschil te horen ten op zichten van hun EP ‘Are we loud enough’ uit 2014.

Al tijdens het instrumentale intro van ‘The Bar’ lijkt de gehele band zich ontwikkeld te hebben. De energie en timing zijn beter gedoseerd. Zodra Tom begint te zingen bewijst hij zijn vocale groeispurt. Hoewel Tom twee jaar geleden al behoorlijk rauw klonk, heeft zijn stem nu meer body. De rusten in de bas- en gitaarpartijen zijn mooi strak gespeeld. Even hoor je alleen Tom’s stem en drums van Stef Gijsen. Wat klink dit lekker! Zoals verwacht scheurt lead gitarist Eric de Vries er heerlijk doorheen. Prima aangevuld door gitarist Jorden Bailey. Deze openingstrack blijft aangenaam in je hoofd kleven.

Door het opzwepende karakter blijft ook ‘Rebel City’ je na één keer luisteren al bij. Bas de Vries omlijst dit met een gave bas grooves, gespeeld in een vrij hoog tempo. Ook nu weer goede gitaarpartijen. Kort nummer, toch prima opgebouwd. Het intro van ‘Roughen it up’ is verrassend, en zet mijn oren op scherp. Jammer dat er juist nu een paar kraakjes te horen zijn. Gelukkig zijn ze niet al te hinderlijk. Zonder koptelefoon zijn ze nauwelijks waarneembaar. Tom zingt flink rauw en in een behoorlijk hoog tempo, passend bij de muziek. Zijn verstaanbaarheid heeft er wel wat onder te lijden. Het einde is vrij voorspelbaar.

Ook ‘Rock ‘n’ roll soul’ heeft een interessant intro. Het instrumentale stuk is vet strak gespeeld. Tom vertelt een deel van zijn tekst met lage stem, goed gekozen deze afwisseling. Vlak voor het einde laat hij een korte, rauwe uithaal horen. Onvoorstelbaar dat hij nog maar 20 jaar is.

Alle intro’s zijn goed neergezet. Het einde van sommige nummers is te voorspelbaar. Hoewel de opbouw meestal vrij goed is, mag het soms iets verder door ontwikkeld worden. De geluidskwaliteit is goed, net als de verdeling over de boxen. Van mij had er gerust een ‘ruige’ powerballad bij mogen zitten. Ik ben ervan overtuigd dat SanQuin dat kan.

Na deze zes nummers denk ik steeds: Is de EP nu al afgelopen? Hopelijk brengen deze mannen de volgende keer een full CD uit. Met ‘Method for madness’ heeft SanQuin een royale stap vooruitgezet.

(77/100, Eigen Beheer)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ