Steve Hackett – The Night Siren

Facebookrssmail

Steve Hackett hoeft al lang geen introductie meer, want hij heeft al zo’n 25 solo albums gemaakt.
Zonder tracklist of line-up gelezen te hebben, duw ik op play. Het openingsnummer ‘Behind the Smoke’ raakt mij direct. De eerste wendingen zijn verrassend. Door de folklore invloeden kan ik de verleiding niet weerstaan om de line-up toch te lezen. Deze bestaat uit twintig (!) personen. Niet alleen Steve zelf, maar ook bijvoorbeeld Rob Townsend is één van de multi-instrumentalisten. Bovendien zijn er diverse zangers en zangeressen. Zoals Nad Sylvan en Amanda Lehmann. Maar het is Steve zelf die we hier horen zingen. Het folklore karakter wordt op een bijzondere manier gemengd en afgewisseld met rockende delen. Mooi wegstervend slot.

‘El Niño’ start met strijkers gevolgd door trommels. Stukje bij beetje verschijnen er meer instrumenten op de achtergrond. Christine Townsend laat haar violen met rust als andere snaren zich melden. De drums gaan in hun eigen tempo door. Snaren en strijkers wisselen elkaar af, òf zijn samen te horen. Wat gave instrumentale track! Door enkele tonen van de snaren heeft ‘Inca Terra’ een teder intro. De blend van stemmen behouden de kalme sfeer. Subtiele wendingen en het laagje over laagje zijn in harmonie. Alles is fantastisch verdeeld over de boxen, waardoor de bijzondere details mooi tot uiting komen. Dit geldt met name voor de prachtige percussie door Gulli Briem. Een enkele wending voel je aankomen. Het verloop is toch anders dan verwacht. Grootse aanloop naar het einde.

Ook ‘In Another Life’ heeft een verrassende opbouw. Dit folklore nummer lijkt te eindigen na subliem gitaarspel. Maar dan komt Troy Donockley met zijn Ierse doedelzak nog een aanvulling geven. Altijd word ik geraakt door zijn bijdrage, bij elk album, van elke artiest/band. Oosterse invloeden in ‘In the Skeleton Gallery’. Deze worden afgewisseld met onder andere licht klassieke muziek en rockende stukken.
Hier zijn eveneens onverwachte wendingen. Daarbij is een fantastische saxofoon partij geïntegreerd. Ook dit nummer heeft een origineel einde. Dit in tegenstelling tot het weggedraaide einde van ‘West to East’ Het is duidelijk dat ‘The Gift’ het laatste nummer is, wat een geweldige hekkensluiter! Er is veel moois voorbij gekomen tijdens deze 11 nummers. Natuurlijk fantastisch gitaarspel, maar vergeet ook het aandeel van al die andere instrumenten niet. De folklore elementen lijken uit alle delen van de wereld te komen. De kleur van de stemmen mengen zich hier doorheen. En vormen qua klank de kers op de taart. Al hadden de songteksten soms iets meer naar voren mogen komen. De geluidskwaliteit is uitmuntend.

Steve heeft ‘The Night Siren’ als wake-up call geschreven. Steve zegt hier over: ”We leven in woelige tijden. Ik werk met mensen uit alle delen van de wereld. Al deze muzikanten hebben in vrede samen gewerkt. Als deze mensen dat kunnen, moet iedereen dat kunnen”. Vrede is het thema van deze plaat. Toch voelt dit album als een luxe, overdadig gala waarbij er bijna tè veel lekkers geserveerd wordt. Zoveel dat je na een tijdje amper nog weet wat je gegeten hebt. Wel weet je dat het heel veel, en vooral heel goed was. De composities van deze nummers zitten zó vol met earcandy dat je bijna oren te kort komt. Steve weet alles zo te doseren dat je niet ‘overvoerd’ wordt. Want alles is in harmonie met elkaar.
Na zo’n album als dit zet ik niet direct een ander album op. Nog even genieten van de ‘nasmaak’ van deze overvloed aan delicatesse die prog-master Steve Hackett mij heeft voorgeschoteld.

(95/100 , InsideOut Music)

Tracklist (57:45)
1. Behind the Smoke (6:59)
2. Martian Sea (4:40)
3. Fifty Miles from the North Pole (7:08)
4. El Niño (3:52)
5. Other Side of the Wall (4:01)
6. Anything but Love (5:56)
7. Inca Terra (5:54)
8. In Another Life (6:07)
9. In the Skeleton Gallery (5:09)
10. West to East (5:14)
11. The Gift (2:45)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ