The Charm The Fury – The Sick, Dumb & Happy

Facebookrssmail

Het debuutalbum van het uit Amsterdam afkomstige The Charm The Fury verscheen in 2012, inmiddels ligt de opvolger ‘The Sick, Dumb & Happy’ sinds 17 maart in de schappen. Het heeft dus maar liefst vier jaar geduurd om met de opvolger te komen, de band heeft deze periode echter niet stilgezeten. Zo werd er veel opgetreden en was de band te zien en te horen op vele festivals in binnen en buitenland. Op het debuut was het nog voornamelijk melodieuze metalcore die de band ten gehore bracht, voor deze tweede release ging het roer echter om. De band ging terug naar de basis, waarbij de metalcore ten dele overeind is gebleven maar waarbij de songs meer riff georiënteerd zijn. Neem daarnaast de krachtige, veelzijdige zangpartijen van frontvrouw Caroline Westendorp die de songs naar een hoger niveau weten te dragen en we hebben een album dat het debuut veruit overtreft.

Zo gaat opener ‘Down on the Ropes’ van start met een vette, uptempo riff die in het straatje ligt van Pantera over in een groovende songs waarbij ik stiekem ook riffje van Prong’s ‘Beg to Differ’ voorbij hoor komen. Het volgende ‘Echoes’, waarvan de band tevens een videoclip heeft uitgebracht, gaat stevig van start om vervolgens over te gaan in zeer pakkend, melodieus, tussenstuk dat vervolgens niet meer uit je hoofd verdwijnt. ‘Weaponized’ is dan weer een harde song, voorzien van krachtige riffs en waarbij brute grunts worden afgewisseld met cleane zangpartijen. ‘No End In Sight’ begint met een rustig intro, maar daarna gaat de band er hard tegenaan. Tijdens ‘Blood And Salt’ neemt de band wat gas terug en laat Caroline zich van een heel ander kant horen en ik moet toegeven dat bevalt me wel.

‘Corner Office Maniacs’ is een kort industrial intro dat de aanloop vormt naar ‘The Future Need Us No’ waarbij ik in positieve zin moet denken aan een band als Slipknot. De band schroomt zich vervolgens niet om zich van een zeer gevoelige kant te laten horen, zo is ‘Silent War’ een meer dan geslaagde ballad voorzien van mooie, cleane vocalen van frontvrouw Caroline. ‘The Hell In Me’ ligt vervolgens geheel in de lijn van de rest van het album met catchy en groovend gitaarwerk, waarbij invloeden van bands als Pantera, Machine Head en Slipknot niet geschuwd worden. Tijdens het voorlaatste ‘Songs Of Obscenity’ trekt de band vervolgens alle registers open, krachtig drumwerk en moddervette riffs wordt afgewisseld met flitsende solo’s en afwisselende zangpartijen. Het album wordt vervolgens afgesloten met het uptempo ‘Break And Dominate’ waarbij er tevens wat oosterse invloeden (lees samples) in de song verwerkt zitten.

Al met al weet The Charm The Fury een zeer divers, afwisselend en krachtig album af te leveren. De band heeft dan ook de juiste keuze gemaakt en weet met gemak het debuut te overtreffen. De gehele band is gegroeid en vooral frontvrouw Caroline Westendorp verdient een enorm compliment. Natuurlijk zijn de songs voornamelijk rondom haar geschreven maar haar stemgeluid is enorm verbeterd ten opzichte van het debuut. Muzikaal zitten de songs verder uitstekend in elkaar en is de productie dik in orde, het album klinkt dan ook als een klok. Voor wie nieuwsgierig is geworden, de band presenteert ‘The Sick, Dumb & Happy’ op vrijdag 24 maart in de Sugarfactory in thuisstad Amsterdam.

(89/100, Arising Empire)

Tracklist:
01. Down on the Ropes
02. Echoes
03. Weaponized
04. No End In Sight
05. Blood And Salt
06. Corner Office Maniacs
07. The Future Need Us Not
08. Silent War
09. The Hell In Me
10. Songs Of Obscenity
11. Break And Dominate

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ