Wage War – Blueprints

Facebookrssmail

ww_blueprints_1500pxIn 2012 werd in Florida de band Empires opgericht. Emprires was echter maar van korte duur, want na de toevoeging van een nieuwe bassist en een nieuwe drummer werd de band in 2013 omgedoopt tot Wage War. Wage War kwam terecht bij Fearless Records, waar zij eind 2015 hun debuut album ‘Blueprints’ uitbrachten.

‘Blueprints’ trapt af met het korte maar meteen lekker agressieve ‘Hollow’, de zang van Briton Bond trekt direct de aandacht, de man bezit een goede grunt en dat beloofd veel goeds. In het daarop volgende ‘Twenty One’ blijkt dat ook de clean vocals van gitarist Cody Quistad niet verkeerd zijn. De verhouding tussen het agressieve grunten en de zuivere stukken is erg goed. Ook het gitaarwerk van zowel Cody Quistad als Seth Blake bezit een goede groove en is lekker up tempo. In ‘Alive’ wordt er weer agressief geopend. In het gitaarwerk zijn er duidelijk invloeden van Machinehead hoorbaar. De rare gitaarsolo past gek genoeg in het geheel van het harde up tempo nummer.

‘Youngblood’ kent een wat rustiger minder agressief ritme, en dat is goed getimed op het album. Het is een welkome afwisseling na de voorgaande nummers. Ook hier weer een goede balans tussen de clean vocals en het grunten. In de break is de hoofdrol weggelegd voor Cody Quistad met zijn clean vocals, deze zijn passend en zuiver in een mooi stuk. In ‘The River’ wordt er weer agressief geopend. Het nummer kent een heerlijke groove, met zeer agressieve zang. De break is grappig, met een soort van kuchje van zanger Briton Bond. Er wordt gebruikt gemaakt van samples die positieve invloed hebben op het totaal geluid. De rare breaks in verhouding tot de lekkere groove werken wel, en maken dit tot een tof nummer.

‘Deadlocked’ knalt er ook weer uit. Met zeer sterk gitaarwerk en toffe riffs. Het nummer geeft een agressief dreigend gevoel. Wederom zijn in de break de clean vocals mooi in balans.
De vage opening van ‘Spineless’ is leuk gedaan. Dit is een korter nummer, maar wel lekker up tempo. Tevens kent het veel tempowisselingen en sterk gitaarspel. Er wordt afgesloten met ‘Desperate’. In dit nummer is de opening voor de clean vocals. Dit stuk is goed maar voelt als een losstaand geheel binnen het hele nummer. Na het agressieve open trekken zijn er veel tempowisselingen hoorbaar. Ook bassist Chris Gaylord treed meer op de voorgrond met zeer sterke baslijnen. Het samenspel met drummer Stephen Kluesener is tof gedaan.

Het album ‘Blueprints’ is een tof album. De heren hebben wat betreft sound echt het meer de traditionele metalcore vibe. Voor een debuutalbum is het zeker niet verkeerd. Het album schreeuwt agressie. De ritmes kunnen soms wat eentonig aanvoelen omdat veel op het zelfde tempo wordt gespeeld. Maar aan de andere kant is het af en toe gewoon ook lekker om even te rammen, lekker los te gaan. Daar is dit album zeker geschikt voor.

(7/10, Fearless Records/Spinefarm Records)

Tracklist:
• Hollow
• Twenty One
• Alive
• Blueprints
• Youngblood
• The River
• Deadlocked
• Enemy
• Spineless
• Basic Hate
• Desperate

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ