Happy birthday Steven Tyler

Facebookrssmail

Steven Victor Tallarico werd geboren op 26 maart 1948 in Yonkers, Verenigde Staten en is beter bekend als Steven Tyler, de zanger van de rockband Aerosmith. Steven Tyler staat bekend om zijn z’n brede mond en het sjaaltje dat vaak aan zijn microfoonstandaard hangt.

Aerosmith werd in 1970 in Boston opgericht. Steven Tyler, toen nog drummer, zag de band spelen in een kroeg en werd gegrepen door de rauwheid en echtheid waarmee de bandleden speelden. Al snel nam Tyler zijn plaats als zanger in de band in. Tylers karakteristieke stem en het gitaarwerk van Joe Perry resulteerde in een succesvol eerste album, met o.a. het nummer ‘Dream on’. De groep kreeg al snel een grote schare fans en met albums als ‘Get your Wings’, ‘Toys in the Attic’ en ‘Rocks’ groeide de band in de jaren 70 uit tot een van de grootste rockbands van Amerika. Nummers als ‘Walk this way’, ‘Dream on’ en ‘Sweet Emotion’ worden nog steeds gezien als klassieke rocknummers.

Overmatig drugsgebruik van zanger Steven Tyler en gitarist Joe Perry begon halverwege de jaren zeventig zijn tol te eisen en leverde hen de bijnaam van “Toxic Twins” op. Vanaf het album ‘Draw the line’ (1977) ging het bergafwaarts en Joe Perry verliet in 1979 de band, in 1981 gevolgd door de andere gitarist, Brad Whitford. De rest van de band ging door met albums maken, met een verrassend goed album ‘Rock In A Hard Place’ uit 1982.

Het keerpunt kwam in 1984 toen Perry en Whitford weer terugkeerden naar de band. De band startte in juni 1984 de succesvolle ‘Back In The Saddle’ tournee. Na deze tournee werd begonnen met de opnames van ‘Done With Mirrors’. Dit album werd in november 1985 uitgebracht. Ondanks een sterke single in de vorm van ‘Let The Music Do The Talking’ flopte dit album jammerlijk. Een uitgebreide tournee van januari tot augustus 1986 om deze plaat te promoten mocht niet meer baten. Het roer moest om. Alle bandleden waren van de drugs afgekickt voordat in 1987 Aerosmith een grandioze comeback maakte met het album ‘Permanent Vacation’ (o.a. ‘Dude looks like a lady’, ‘Rag doll’).

In Nederland brak Aerosmith door toen ze in 1986 samen met rappers Run DMC een nieuwe opname uitbrachten van hun oude nummer ‘Walk This Way’. Maar ook op persoonlijk vlak ging het de band steeds beter. Zowel Tyler als Perry waren definitief van de drugs af en leken hun leven definitief te hebben gebeterd. Met het album ‘Pump’, met nummers als ‘Love In An Elevator’ en het met een Grammy gewaardeerde ‘Janie’s Got A Gun’ bevestigde de band dat ze helemaal terug waren.

RockMuZine feliciteert Steven Tyler met zijn 69ste verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ