De bijna vergeten klassieker: Bodine – Bold as Brass

Facebookrssmail

Eind jaren ’70, begin jaren ’80 schoten ook in Nederland de hardrock-en heavy metalbands als paddenstoelen de grond uit waardoor zo’n beetje elke regio een levendige scene kreeg. In de Haagse scene ontstond o.a. de band Bodine, opgericht door drummer Gerard Haitsma en gitarist Rheno Xeros en later aangevuld met bassist Armand van der Hoff en zanger Jay van Feggelen. In 1981 was het debuutalbum Bodine een feit, de stijl was een veelbelovende mix van hardrock en blues, de naam van Bodine was gevestigd. Leuk bijkomstig feit was, dat alle Bodine-albums uitgebracht zijn door Rinoceros, de platenmaatschappij van, schrik niet, Chiel Montagne!

Met de komst van 2e gitarist (Iron Anthony) Arjen Lucassen en een nieuwe zanger, Axel Langemeijer, werd het geluid van Bodine een stuk steviger en rauwer, meer heavy metal, hoewel er zeker nog wel bluesinvloeden te horen waren op het nieuwe album. Producer Alfred Lagarde (Big Al, wie kent hem niet uit die tijd met zijn radioprogramma’s Betonuur en later Countdown Cafe) ontfermde zich over de productie van dat 2e album, getiteld ‘Bold as Brass’ wat uitkwam in april 1982. Met veel lovende recensies zette dit album Bodine definitief op de kaart in de metalscene en daardoor werd in de jaren ’82 t/m medio ’84 flink getourd, regelmatig in het voorprogramma van internationaal gevestigde bands, zoals Accept en Raven alsmede enkele aansprekende festivals.

Het album opent met het nummer ‘Rock Machine’, een up-tempo-beuker van de bovenste plank, de andere nummers van kant A zijn wat meer mid-tempo en meeslepend. Kant B begint met een mooi door Big Al gesproken intro om vervolgens los te barsten in een welhaast epische rocker ‘Wild Fire Queen’. ‘Pumpin’ iron’ volgt dit geweldige nummer in een inderdaad pompende metalkraker waarbij je nekspieren danig op de proef gesteld worden. Het album sluit af met de heerlijk blues metal song ‘Regular rocker’.
Het hele album kenmerkt zich door vette metalriffs, vaak mooi twingitaarwerk, zeer gedreven zang en veelal heerlijk groovende nummers.

Schrijver dezes werd vanaf moment van beluisteren van deze schijf volkomen gegrepen en geraakt tot op de dag van vandaag nog altijd volkomen in vervoering bij het luisteren naar nummers van dit grandioze album en het album scoort bij hem dan ook nog steeds moeiteloos een 9+. Na ‘Bold as Brass’ kwam nog de schijf ‘Three times running’ uit, met o.a. de zelfs van tv bekende meebruller ‘Shout’. Helaas werd dit niet de internationale doorbraak van Bodine. Arjen Lucassen vertrok naar Vengeance en dat luidde min of meer het einde van Bodine in. Enkele pogingen van fans in de loop der jaren erna om Bodine weer nieuw leven in te blazen strandden al snel. De geïnteresseerde lezer: kijk op nog wijzen op de Bodine-tributesite, deze site staat boordevol met van info over Bodine.

Side A
1. Rock Machine 03:45
2. Heavy Rain 05:14
3. Aragorn 04:25
4. Heavy Metal Heart 04:48
Side B
5. Wild Fire Queen 06:15
6. Pumplin’ Iron 03:55
7. Breakin’ Out 04:05
8. Regular Rocker 04:24

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ