Hasse Fröberg & Musical Companion – Parallel Life

Facebookrssmail
Hasse Fröberg & Musical Companion - Parallel Life

Hasse Fröberg heeft vooral met The Flower Kings heel wat albums gemaakt. Met zijn prog band Hasse Fröberg & Musical Companion heeft hij net zijn vierde album, ‘Parallel Life’ uitgebracht. Dat werd eigenlijk wel tijd, want het vorige album, HFMC, is alweer vier jaar oud. De stijl van het mooie artwork verraadt al dat dit het werk is van Ed Unitsky is.

De minimalistische start van ‘Parallel Life’ zet mijn oren direct op scherp. In de rock die volgt zit onder andere heerlijk orgelspel.

In een rustig stuk klinken de eerste vocale tonen, eerst nog even als instrument, dit valt mooi samen met muziek.  In de eerste zin komt de social media revolutie aan bod. De woorden zijn in balans met de muziek, de geluidskwaliteit van dit alles is goed. De toonhoogteverschillen in de drums zijn goed te horen. De achtergrondzang is soms een beetje zoet, maar de harmonie tussen de stemmen is zeer goed. De wendingen verlopen soms vloeiend, soms meer plotseling, maar altijd mooi. Door de hoeveelheid wendingen valt het niet altijd mee om de overgang van het ene naar het andere hoofdstuk te horen. Er is volop variatie in de verdeling van de instrumenten. Dan wordt het ene instrument naar de voorgrond geduwd, dan weer een ander. Heerlijke rockende delen worden afgewisseld met lichtere/rustige stukken. In beide ligt het aantal laagjes regelmatig flink hoog. Zang en muziek vormen constant een eenheid. Sommige hoofstukken hebben flinke stukken tekst. Maar hoofdstuk IV, ‘Hand to the sky ‘telt slechts één zin, maar heeft daarom heerlijk uitgebreid instrumentaal stuk. Dit bevat onder andere super gitaarspel en toetsenwerk om je vingers bij af te likken. Ook het laatste deel is fantastisch, kortom dit is een hele gave epic.

Het begin van ‘Rain’ is minimalistisch gespeeld en gezongen. Langzaam komen er meer instrumenten bij, het integere gevoel blijft bewaard. De eerste zinnen komen binnen, ze gaan over het verloren gevecht om te (over)leven. Een poosje blijven tempo en volume op ongeveer hetzelfde niveau, dan worden beide opgebouwd. De achtergrondzang is zonder woorden en is vrij zoet van klank, hiermee verandert de emotie. 

De woorden “You left without saying goodbye” worden hartverscheurend gezongen en dito gespeeld, dit intensiveert de emotionele lading. Even later verandert het klein gespeelde deel naar meeslepend, dit zorgt voor extra impact. Als de muziek weer zacht is, wordt een aantal zinnen herhaald, daarna krijgt het geheel een iets vrolijker karakter. Helaas eindigt het in een fade out.

Aan het begin van ‘Never alone’ is de melodie kalm. De tekst gaat over liefhebben/houden van. De kalmte verandert als de ritmesectie er duidelijk bij komt. Prima keuze, want het voorkomt dat dit nummer te zoet wordt. De geloofwaardigheid blijft, ook als er met meer power gezongen wordt.  Tijdens een instrumentaal stuk vliegt het tempo omhoog, de tempo en volumewisselingen volgen elkaar in een behoorlijk tempo op. Dit is prog met een hoofdletter P!  De opbouw naar het einde is super!

Door de licht poppy structuur is ‘All those faces’ iets minder verrassend. In veel nummers is er een fantastische dynamiek in het drummen, maar in bijvoorbeeld ‘Friday’ is dit wat minder.  Verder niks dan lof, dat geldt voor de ritmesectie, het toetsenwerk, en het fantastische gitaarspel, dat vaak uit meerdere laagjes bestaat.  Ook de leadzang, achtergrondzang en de combinatie hiertussen is dik in orde. Dit, en de eerdergenoemde pluspunten zorgen ervoor dat ‘Parallel Life’ een zeer goed album is. (94/100) (Glassville Records)

Track list:

1. Parallel Life – 22:32 
I. A prophet’s escape
II. To change
III. You and life
IV. Hand to the sky
V. An otherworldly purpose
VI. A choice moment
2. Sleeping with the ghost – 05:27 
3. Time waits – 09:56 
4. All those faces – 04:46 
5. Rain – 09:05 
6. Friday – 05:40
7. Never alone – 08:20 

Line up:

Hasse Fröberg: lead zang, diverse gitaren
Anton Lindsjö: diverse gitaren, achtergrondzang 
Kjell Haraldsson: vleugel, keyboards achtergrondzang 
Thomsson: bas, achtergrondzang
Ola Strandberg: drums, 12 snarige akoestische gitaar, lead en achtergrondzang

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ