Dark Tranquillity brengt een top show op een top avond in Gebr. de nobel

Facebookrssmail

Voor wie de eerste paasdag goed doorgekomen is en alle eieren gevonden en verorbert heeft, staat in de Gebr. de Nobel een programma waarbij men zich kan ontdoen van de verzamelde calorieën. Op maandag 17 april staan er namelijk fijne namen in het melodieuze death metal genre geprogrammeerd. Met het Duitse Nailed to Obscurity, de Finnen van Omnium Gatherum en de Zweedse hoofdact Dark Tranquillity staan er weer leuke bands op het Leidse podium.

Nailed to Obscurity is een Duitse melodieuze doom / death metal band opgericht in 2005. De band heeft inmiddels drie volledige albums uitgebracht en de laatste langspeler, ‘King Delusion’, verscheen in februari dit jaar. Nailed to Obscurity brengt zware doom riffs met melodieus gitaarwerk, zanger Raimund Ennenga brengt naast zijn zware grunts melodramatische klinkende clean vocals die het doom effect vergroten. Nailed to Obscurity opent de set met de titelsong van het nieuwe album ‘King Delusion’, de geluiden van melodieuze gitaren en brute vocalen worden de zaal ingestuurd. Langzaam loopt de grote zaal in Gebr. de Nobel vol en de aanwezigen beluisteren het gebeuren aandachtig. Nailed to Obscurity heeft voor dit optreden een half uur en speelt 4 nummers van het nieuwe album, na de titelsong volgen nog ‘Protean’, ‘Devoid’ en ‘Desolate Ruin’. De Duitsers brengen een sterke show met een goed geluid, de speelduur was wat kort en had best wat langer mogen zijn.

Het Finse Omnium Gatherum loopt al wat langer mee in de wereld van melodieuze death metal, de band is opgericht in 1997 en heeft inmiddels zeven albums uitgebracht. Omnium Gatherum, rond enig overgebleven origineel bandlid Markus Vanhala, bracht in 2016 met ‘Grey Heavens’ het laatste album uit. De band opent met twee nieuwe nummers, ‘The Pit’ en het vermakelijke ‘Skyline. Het publiek reageert enthousiast op Omnium Gatherum en de energieke show die de Finnen brengen. Het geluid laat wat te wensen over en ook zanger Jukka Pelkonen klinkt niet altijd even zuiver tijdens de clean gezongen stukken, Jukka verontschuldigt zich en wijt het vocale “falen” aan de lange tour van de band. Omnium Gatherum speelt vandaag hoofdzakelijk nummers van het nieuwe album ‘Grey Heavens’ en van het in 2013 verschenen ‘Beyond’ met hier en daar een uitstapje naar ouder materiaal zoals het lekkere nummer ‘New World Shadows’. De mannen brengen een gelikte en energieke show waarbij de interactie met het publiek niet wordt geschuwd, vooral gitarist Markus Vanhala en zanger Jukka Pelkonen zijn veelvudig bezig met de fans. Omnium Gatherum brengt een leuke show en sluit af met het nummer ‘Storm Front” waarin toetsenist Aapo Koivisto met zijn toetsen en vocale bijdrage een flinke rol heeft.

Dark Tranquillity heeft als headliner van vanavond de grootste staat van dienst. De Zweedse band was oorspronkelijk opgericht in 1989 als Septic Broiler waarna vanaf 1991 de huidige naam werd aangenomen. Onder de huidige naam werden maar liefst elf albums uitgebracht waarvan de laatste plaat, ‘Atoma’, in 2016 in de winkel lag. Dark Tranquillity staat bekend als een van de pioniers in het melodieuze death metal genre en waren de eerste albums vooral snel, hard en melodieus, vanaf 1999, met het toetreden van toetsenist Martin Brändström, werd het vooral meer symfonisch en melodieus.

De zaal is inmiddels goed gevuld wanneer het de beurt is aan de Zweden. Dark Tranquillity opent de show met het nummer ‘Force of Hand’ van de laatste plaat ‘Atoma’ en wat onmiddellijk opvalt is het geweldige geluid dat uit de speakers knalt. De band speelt oude nummers en recent werk en wat opvalt is dat het publiek vooral gecharmeerd is van het recentere werk. Nummers als ‘The Science of Noise’, ‘The Silence in Between’ en ‘State of Trust’ van het in 2013 verschenen album ‘Construct’ worden luid bejubeld terwijl het oudere werk minder enthousiast wordt opgepikt door het publiek. Dark Tranquillity zet een geweldige show neer waarbij de band vooral uiterst professioneel oogt en een sterke lichtshow brengt met de begeleidende visuele aspecten geprojecteerd en vooral een uitstekende zanger kent in Mikael Stanne. Mikael, die sinds 1993 verantwoordelijk is voor de zangpartijen, is overal op het podium te vinden en bijna voortdurend bezig met het publiek. Dark Tranquillity besluit de set met twee relatieve “oudjes” ‘Through Smudged Lenses’ en het heerlijke ‘Misery’s Crown’. Een top show en een top avond in Gebr. de Nobel en een ieder kon tevreden huiswaarts keren.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ