De bijna vergeten klassieker: U2 – The Joshua Tree

Facebookrssmail

Hoe zou ik ‘The Joshua Tree’ ooit kunnen vergeten? In maart was het 30 jaar geleden dat U2 ‘The Joshua Tree’, hun vijfde album, uitbracht. Dit is hun meest geprezen en best verkochte plaat. Deze CD had ik ruim voordat hij in Nederland uitkwam. Dat zit zo: Een kennis van mij kocht hem in Amerika. Daar kostte de CD’s 25 destijds gulden. Een heel verschil met de bijna 45 gulden hier. Dat was een kapitaal voor een scholier als ik. Een bevriende U2 fan wilde deze CD voor 60 gulden van mij over kopen. Dat aanbod sloeg ik af, want ik was veel te blij met deze aanwinst! Zelf had ik nog geen CD speler en koptelefoon. Dus ‘ons’ mam genoot in de huiskamer vaak mee van ‘The Joshua Tree’. Het albumcover is legendarisch. De foto is gemaakt door de Nederlander Anton Corbijn. U2 droeg ‘The Joshua Tree’ op aan hun goede vriend Greg Carroll. Hij overleed het jaar ervoor toen hij op de motor van Bono reed en door een auto van de weg werd gereden.

U2 staat bekend om hun mooie, diepgaande teksten. Over de betekenis van ‘Where the streets have no name’ zijn meerdere scenario’s. Het zou gaan over de arme delen in Afrika, waar de straten werkelijk geen namen hebben. Andere zeggen de tekst over het hiernamaals gaat. De meest voor de handliggende is misschien dat het over Ierland gaat. Waar de straten arm of rijk, katholiek of protestant zijn. Dit nummer kwam op single uit en werd een hit. Dat geldt ook voor ‘I still haven’t found what I’m looking for’ en ‘With or without you’. Regelmatig heeft U2 politiek getinte teksten. Eén daarvan is ‘Bullet in de sky’. Dit nummer, met het herkenbare drumintro, gaat over de burgeroorlog in El Salvador. Er klinkt boosheid en pijn in de stem van Bono. Ook in de muziek hoor je pijn en verdriet terug.

Natuurlijk luister ik nu kritischer dan 30 jaar geleden. Nu met koptelefoon. De geluidskwaliteit is behoorlijk goed. Dat valt vooral op bij de rustigere nummers zoals ‘Running to stand and still’. Dit mooie nummer heeft een prachtig wegstervend einde, waarbij Bono enkele tonen uit zijn mondharmonica laat horen. De mondharmonica zorgt voor het kenmerkende intro van ‘Trip through your wire’. Voor mij was dit destijds verrassend. Nog steeds ben ik ervan gecharmeerd. Ook van de details van de tamboerijn op het laatst. ’Mothers of the disapeard’ gaat ook over de burgeroorlog in El Salvador. Als tiener maakte de tekst, in combinatie met de muziek, al indruk. Nu ik zelf moeder ben dringt de betekenis nog beter tot mij door. Deze track had gerust langer mogen duren!

Deze cd draai ik al lang niet meer wekelijks. Toch weet ik nog steeds vóórdat het ene nummer afgelopen is, was het volgende nummer zal zijn. De geluidskwaliteit is zo als eerder gezegd goed, maar niet subliem. Dat komt omdat het opgenomen is met analoge apparatuur. De originele sound is zo veel mogelijk behouden. Het valt me op hoe gebalanceerd de nummers in elkaar zitten. Lekker vette basgrooves door Adam Clayton. Larry Mullen jr. heeft vooral het intro van ‘With or without you’ naar zijn hand gezet. The Edge maakt het compleet met keyboard en gitaar. Soms hoor je meerdere laagjes gitaar. Ik had de emotie op de stem Bono al genoemd. Ook zijn duidelijke uitspraak verdient een dikke pluim. Mede doordat ik de Amerikaanse versie heb, bewaar ik speciale herinneringen aan ‘The Joshua Tree’.

Tracklist:

1 Where The Streets Have No Name
2 I Still Haven’t Found What I’m Looking For
3 With Or Without You
4 Bullet The Blue Sky
5 Running To Stand Still
6 Red Hill Mining Town
7 In God’s Country
8 Trip Through Your Wires
9 One Tree Hill
10 Exit
11 Mothers of the Disappeared

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ