Tanagra – Meridiem

Facebookrssmail

Ongeveer negen jaar geleden werd in Portland (USA) ‘Tanagra’ opgericht. Dit vijftal speelt op melodieuze wijze een mix van power en heavy metal, daar voegen ze progressieve/symfonische elementen aan toe. Daarnaast laten ze een groot deel van de ‘standaard metal’ links liggen. Er is geen ‘hel en verdoemenis’, maar ze hebben diverse invalshoeken voor hun teksten. In de afgelopen jaren is Tanagra qua zang en muziek complexer geworden.

Met een tikkend geluid en sferische muziek opent de titeltrack. De stem van Tom Socia sluit aan bij de metal, die ook niet al te heavy is. De symfonie zorgt voor de lichtere klanken. Het contrast met de metal had iets groter kunnen zijn. De wending naar akoestisch gitaarspel is onverwacht maar fantastisch, bovendien hoor je de vinders over de snaren gaan. Er worden meerdere laagjes muziek toegevoegd. De cello en het sprankelend pianospel vormen een eenheid met het geheel. Langzaam gaan tempo en volume omhoog. Het licht gillend gitaarspel is gehuld in een opzwepend ritme, dat nogmaals versneld wordt. De talrijke details in de muziek zijn een lust voor het oor. De vertraging naar het einde toe is subliem. ‘Meridiem’ is een gave epic!

In ‘Etheric Alchemy’ laat Christopher Stewart leuke details op zowel drums als cimbalen horen. Zelfs zijn rusten zijn prima gekozen. De strak en snel gespeelde delen hebben even wat overeenkomsten met ‘Sydria’, de voorgaande track. Het geluid is prima verdeeld over de koptelefoon waardoor de gestapelde zang en de vette bass grooves van Erich Ulmer prima tot hun recht komen. Weer valt het mooie gitaarspel van Steven Soderberg en Josh Kay op. Het einde is iets minder verrassend dan voorgaande tracks.

De zachte start van ‘Silent Chamber’ bevat meerdere laagjes. De spanning of er wel of geen wending komt, wordt opgebouwd. De zang is bijna fluisterend, bijzonder! Dan is er onverwacht de metal. Als dit wat krachtiger had geklonken, was de impact helemaal subliem geweest. Het klein gespeelde stuk is prachtig. Als het volume weer toeneemt, komen de strijkers erbij. Dit geeft een vleugje dramatiek aan het geheel. Wanneer de strijkers zich stilhouden, volgt er nog een instrumentaal rock/metal stuk.

De a capella zang tijdens het intro van ‘Witness’ is zeer verrassend uitgevoerd. Als de (bas)gitaar en de drums erbij komen, ebt de verrassing iets weg. Toch klinkt het allemaal nog steeds erg lekker. De staccato zang mengt zich met de dito muziek. De strijkers en de hogere zang versmelten met het stevige werk. Het ingetogen stuk is voortreffelijk, de details en een aantal wendingen vloeien in elkaar over. Out of the blue klinkt er de metal, dit is super! Bijna solo hoor je het geluid van een strijker, dit vormt even later een geweldige harmonie met de zang. De details en de symfonische toevoegingen zijn zeer goed. Een paar wendingen komen op een voorspelbaar moment, maar wel precies op de juiste plaats. Het einde is iets onverwacht, maar prachtig gecomponeerd.

De toegankelijke nummers zijn boeiend opgebouwd, steeds hoor nieuwe dingen. Tom heeft een vrij groot bereik.  Zijn mooie stem is wel minder zwaar is dan van veel andere metal zangers. De veelzijdige manier waarop de zang is gebruikt is zeer goed. Bijvoorbeeld in ‘The Hidden Hand’ klinkt de zang heel ver weg. Alles is uitgebalanceerd over de koptelefoon. Het contrast tussen licht en zwaar is aan de kleine kant. Het volumeverschil tussen metal en klein gespeelde delen is zeer goed, maar had wat vaker gemogen. Daardoor mist het een kleine beetje intensiteit dat nodig is om een top cd te zijn. Maar Tanagra zit met Meridiem héél dichtbij die top. (85/100) (Eigen beheer)

Track list:

1 Meridiem 11:35
2. Sydria 04:00
3. Etheric Alchemy 08:49
4. Silent Chamber 07:52
5. The Hidden Hand 10:14
6. Across the Ancient Desert 07:39
7. Witness 14:18

Line up:

Steven Soderberg: lead en ritmisch gitaar  
Christopher Stewart: drums en percussie
Erich Ulmer: bas
Tom Socia: lead en achtergrondzang
Josh Kay: lead en ritmisch gitaar

Gast muzikanten:

Jefferey Rondeau: Orkestrale arrangementen (1-7)
Steven Soderberg en Erich Ulmer: (extra zang 2 – 6)
Gil Assayas: pianosolo (1)
Jake Rogers: zang (6)
Skip von Kuske: cello (1,4)
Kyleen King: altviool (4)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ