Very Eavy in Stadskanaal

Facebookrssmail

Als je het hebt over HET oldschool heavy metal-festival in Nederland, dan heb je het over Very Eavy, een festival wat sinds 2011 georganiseerd wordt door Hugo Koch. Bands welke gecontracteerd zijn en worden in al die jaren, komen veelal uit de rond de jaren ’80 zeer populaire en snel groeiende stroming New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM). Dit festival beslaat de vrijdagavond en de gehele zaterdag. Het festival kan 500 mensen ontvangen en de bezoekers komen jaarlijks niet alleen uit Nederland, maar ook uit Duitsland, België en enkelen zelfs o.a. uit Singapore. Very Eavy speelt zich voor de 2e achtereenvolgende keer af in een bijzondere locatie, nl. discotheek Fox in Stadskanaal. De discotheek is een prachtige locatie, met in de concertzaal meerdere niveauverschillen, een grote zaal achterin waar je rustig kunt zitten en een zeer fraaie ingerichte kroeg. Bij de Very Eavy-versie is ook altijd een kleine metal market, waardoor deze keer de catering buiten is.

Vrijdagavond trapt de jonge NL speed/thrashband Overruled af. Na een wisseling van ritmesectie van ca. 2 jaar geleden, is Overruled inmiddels weer een goed op elkaar ingespeelde band, hun stijl is in die tijd verschoven heavy/speed naar speed/thrashmetal en wordt naar verwachting ergens in 2017 hun 1e album uit gebracht als opvolger van hun ep. Het geluid is in het begin veel te hard en te schel, gelukkig is dit een stuk beter na 2 nummers. Ondanks dat Overruled moet aftrappen is er al redelijk wat publiek aanwezig en doordat met name leadgitarist Ronald Reinders een enorme spring-in-t-veld is, slaat het enthousiasme al aardig over op het aanwezige publiek.
De 2e band van de avond is het Spaanse Hitten. Hitten is een in NL nog vrij onbekende band, maar heeft inmiddels al wel net hun 2e album uitgebracht. Hun stijl is traditionele heavy metal, welke wat in de buurt komt van o.a. Judas Priest. Ook Hitten wordt al flink gesteund door het jonge publiek voorin.

De volgende band is ook weer een NL-band, Stranger. Rond de jaren ’80 actief en met 1 album met oldschool hardrock op hun naam, verdween Stranger na enkele jaren uit beeld om speciaal voor Very Eavy nog 1x bij elkaar te komen. M.n. door hun frontman, momenteel voornamelijk actief in Jurassic Park, wordt het publiek ‘gemaand’ om mee te doen. Erg leuk is dat tijdens een nummer iemand het podium op komt om een mondharmonica-solo te spelen.

De 1e exponent van de NWOBHM is tevens de afsluiter van de 1e avond, Tokyo Blade. In de 1e helft van de jaren ’80 waren zij vrij succesvol met enkele goede albums, w.o. ‘Night of the Blade’ en stonden zij o.a. op de Aardschokdag van 1984 waar toen ook Metallica en Venom op de bill stonden. Uiteraard worden veel nummers uit de glorie tijd gespeeld. De laatste nummers van hun set bestaan uit hun beste nummers en als de toegift ‘If heaven is hell’ blijkt te zijn, dan slaat de vlam goed in de pan en gaat het publiek behoorlijk uit hun dak en zien we zelfs crowdsurfers op het podium komen.

De 2e dag begint met het Duitse Blackslash, zij draaien mee sinds 2007 en hebben 2 albums op hun naam, welke traditionele heavy metal spelen met een knipoog naar o.a. Iron Maiden, maar soms ook een beetje glammetal.
De volgende band is weer een echte band uit het NWOBHM-tijdperk, Warrior. Na 2 ep’s verdwenen ook zij halverwege de jaren ’80 uit beeld, om een paar jaar geleden weer op te duiken met sinds kort nu hun 1ste full-length album geproduceerd hebbend. Hun muziek heeft soms ook wat weg van doom en is een mooie afwisseling met de andere NWOBHM-bands.

Lovell’s Blade is dan weer een band van eigen bodem met o.a. 3 ex-Picture leden. Hun stijl komt wel weer in de buurt van Picture, dus oldschool hardrock/metal, maar heeft ook wel wat bluesy invloeden, de nieuwe nummers weten nog niet echt te overtuigen. Uiteraard worden er ook wat Picture-nummers gespeeld, welke goed aanslaan bij het publiek.

Net als Tokyo Blade speelt ook Night Demon voor de 2e keer op Very Eavy en net als bij hun 1e keer, geven zij ook nu weer een overdonderend optreden door m.n. hun uiterst energieke bassist Jarvis Leatherby. Hoewel Night Demon uit de USA komt, spelen zij ook in de NWOBHM-stijl, wel regelmatig leunend tegen de speedmetal waarbij de bas door de afstelling qua geluid dicht een slaggitaar aanleunt. Leuk feit, is dat de band speciaal voor het NL-publiek de Golden Earring-cover ‘Radar Love’ speelt, wat hen uiteraard een donderend applaus oplevert.

Ook het Deense Witchcross speelt al voor de 2e keer op dit festival. Ook zij zijn een band welke enkele jaren geleden nieuw leven is ingeblazen. Hun 2e album is in 2013 uitgebracht en borduurt voort op de stijl welke begin jaren ’80 werd gehanteerd, traditionele heavy metal.

De laatste 3 bands komen allemaal uit Engeland, de bakermat van de NWOBHM en al die 3 bands begeven zich ook op dat vlak. Holocaust is een enigszins legendarische band geworden door hun album the Nightcomers, met een stijl ook wat richting doom, waarop de klassieker Heavy metal mania staat en als dat nummer gespeeld wordt, dan gaat het dak er spreekwoordelijk van af.

Vardis is de 1 na laatste band en hun hardrock ‘n roll gaat er in als koek bij het publiek, m.n. ook door de leuke presentatie van zanger/gitarist Steve Zodiac. In het 1e deel van de set zijn sommige gitaarstukken iets te lang uitgesponnen, bij de laatste nummers blijft de vaart er goed in en ontstaat er zelfs een moshpit waarbij het grappig is, dat de beveiliging hier van schrikt en dit wil laten stoppen, maar na tussenkomst van de organisatie mag het doorgaan. Op het eind krijgen wij nog een bizarre situatie te zien, als een stagediver met ware doodsverachting van het podium duikt en nog net op tijd opgevangen wordt, waarbij ook Vardis even verstijft van het voorval.

Afsluiter van Very Eavy-2017 is Angel Witch de band welke een welhaast legendarische status bereikte door het gelijknamige titelnummer welke elke recht geaarde metalfan wel zou moeten kennen. Angel Witch zet een mooi optreden neer met een goede mix van oude(re) en nieuwe nummers met hun pure NWOBHM-stijl.

De die-hards kunnen na afloop nog terecht in de hardrock-kroeg waar (coverband) Jinx een leuk feest weet te bouwen. Ook Very Eavy 2017 gaat weer de boeken in als een zeer geslaagde versie met oldschool hardrock/metalbands voor oldschool fans met een goede organisatie op een geweldige locatie met een zoals altijd zeer goede sfeer.

Foto’s (c) Ronald van Bruggen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ