Avondje power metal in Gebr. de Nobel met Civil War

Facebookrssmail

Op vrijdag 28 april staan er in de Gebr. de Nobel in Leiden een drietal bandjes in het heavy metal / power metal genre. Hoofdprogramma voor deze avond is het Zweedse Civil War, het Franse Nightmare is de support op deze tour en als speciale gast zien we vanavond het Amerikaanse Athanasia het Leidse podium bestijgen. De publieke belangstelling voor deze show valt helaas wat tegen, er waren er maar weinig die zich na het vieren van Koningsnacht/dag konden losrukken van de bank.

Het uit Los Angeles afkomstige Athanasia is oorspronkelijk begonnen als Ascension opgericht door de toen nog zeer jonge Caleb Bingham. De talentvolle Caleb, tussen 2005 en 2006 de gitarist was van Five Finger Death Punch, ging na zijn vertrek uit 5FDP weer aan de slag en startte Athanasia en vond in bassist Brandon Miller en drummer Jason West zijn kompanen. De band is naarstig op zoek naar een label om het debuutalbum, ‘The Order of the Silver Compass’, uit te brengen. Muzikaal bevindt Athanasia zich in het power / thrash genre en wat onmiddellijk opvalt is dat zanger / gitarist Caleb beschikt over een aardige stem. De clean vocals in het nummer ‘Spoils of War’, dat ook op video verschenen is,  zijn sterk. Wanneer Caleb harsh vocals doet, zoals bijvoorbeeld in het vermakelijke nummer ‘The Order of the Silver Compass’, wordt gebruik gemaakt van effecten en dat is jammer. De grunts van bassist Brandon Miller komen vele malen beter uit de verf. Athanasia sluit de eerste show op Europese bodem toepasselijk af met het nummer ‘Nightmare Sound’ en maakt daarmee plaats voor Nightmare. Athanasia is een band met potentie en die zoektocht naar een label zal niet te lang duren.

Het Franse Nightmare timmert al sinds 1979 aan de weg. De band maakte in de beginjaren punk rock maar die muzikale stijl heeft zich ontwikkeld in een heavy power metal variant. Sinds 2015 heeft de band een zangeres gevonden in Magali Luyten (o.a, Frameshift). Eind vorig jaar verscheen de tiende langspeler ‘Dead Sun’, de eerste plaat met Magali Luyten. De band heeft een goede keuze gemaakt met het aanstellen van Magali, de frontvrouw heeft de capaciteiten om de band naar een hoger plan te brengen. Nightmare begint met een drietal nummers van het nieuwe album: ‘Infected’, ‘Of Sleepless Mind’ en ‘Tangled in the Roots’. Zangeres Magali maakt dankbaar gebruik van de ruimte in de zaal en doet een rondje door de zaal waarbij zij gecharmeerd blijkt te zijn van onze eigen Eus Straver en een stukje voor hem zingt. Magali verteld over de stroopwafels die zij gegeten heeft, drinkt het biertje van een bezoeker en voelt zich duidelijk op haar plaats op het podium. Met nummers als ‘The Preacher’ en ‘Eternal Winter’ grijpt Nightmare terug op wat ouder werk, het leeuwendeel van de nummers komt van het laatste album zoals de afsluiter ‘Starry Skies Gone Black’. Nightmare brengt een leuke show.

Ook het Zweedse Civil War heeft een nieuwe zanger, na het vertrek van Nils Patrik Johansson werd dit jaar de opvolger gevonden in Kelly Sundown Carpenter. Civil War is opgericht in 2012 en bestaat uit een drietal muzikanten dat de power metal band Sabaton heeft verlaten. Zo speelde de sterke drummer Daniel Mullback, de gitarist Rikard Sundén en de keyboardspeler Daniel Mÿhr voor korte of langere tijd in de Zweedse band die zich al aardig op de kaart gespeeld heeft. Vorig jaar in november heeft Civil War de het derde album, ‘The Last Full Measure’, afgeleverd en vanwege die reden is het nu tijd voor een Europese rondgang. Eerste show van de tour is dus in Leiden voor een kleine schare fans. Dat Civil War flinke vergelijkingen heeft met Sabaton mag geen verrassing zijn, opmerkingen uit het publiek als “Sabaton 2.0” liegen er niet om en dekken de lading volledig. Nummers van de nieuwe plaat als ‘A Tale That Never Should Be Told’, ‘Deliverance’ en ‘Road to Victory’ doen het aardig, de band brengt de nummers met gevoel voor show en enthousiasme. De oudere nummers zoals bijvoorbeeld ‘Saint Patrick’s Day ‘ en ‘Gettysburg’ vinden meer gehoor. Bij de toegiften komt de Nederlandse vlag omhoog in de zaal met de tekst van het nummer ‘Bay of Pigs’, een nummer dat door een paar enthousiastelingen wordt meegezongen. Civil War sluit af met het nummer ‘Rome Is Falling’ en gaat verder op tour. De verwachting is dat onze oosterburen zullen smullen van de metal die deze heren brengen, Nederland en Leiden in het bijzonder is duidelijk nog niet klaar voor deze power metal.

Foto’s (C) Lennn Photography

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ