While She Sleeps – You are We

Facebookrssmail

Het deze maand verschenen ‘You are We’ is het derde album van het uit het Engelse Sheffield afkomstige While She Sleeps. Vorig jaar bestond het vijftal 10 jaar en op hun facebook-pagina wordt gemeld dat lustrum te hebben gevierd door volledig onafhankelijk van grote platenmaatschappijen verder te gaan. De plaat is dan ook via een pledgemusic-campagne gefinancierd met donaties van fans. Altijd een sympathiek gegeven, zo’n “wij tegen de rest van de wereld” mentaliteit.

De plaat begint met het titelnummer. Na een rustig intro met akoestische gitaren, hakken de laag gestemde gitaren en schreeuwzang er flink in. Hoewel over de hele plaat de gitaarmuren behoorlijk massief zijn, wordt er voldoende ruimte voor rustiger stukken en melodie gecreëerd om te voorkomen dat de verzadiging intreedt. Halverwege de plaat, in het nummer ‘Silence Speaks’, krijgt de band versterking van Oli Sykes van plaatsgenoten Bring Me the Horizon. Ook daar sterke melodieën en goede hooks die het nummer overeind houden.

In een interview gaf frontman Lawrence Taylor aan dat de teksten misschien als politiek geëngageerd zouden kunnen worden opgevat, terwijl de focus eigenlijk ligt op meer persoonlijke gebeurtenissen in het leven van de bandleden. Blijkbaar waren er op mondiaal politiek vlak gelijksoortige ontwikkelingen. Kenmerkend stukje tekst in het nummer ‘Empire of Silence’: “We’re building walls where there should have been bridges”. Mooi gezegd. De single ‘Hurricane’ staat redelijk achter aan op de plaat, wat wel aangeeft dat het materiaal over de gehele linie sterk is. Volgens de eerder genoemde Oli Sykes zijn er “only killers, no fillers” en daar zou de beste man wel eens gelijk in kunnen hebben.

While She Sleeps wordt in het hokje metalcore gezet en dat is misschien niet helemaal terecht omdat er in tussenstukjes rustige akoestische gitaren en zelfs hier en daar wat piano voorbij komen. Maar goed, uiteindelijk zijn al die hokjes ook niet zo relevant, want er zijn maar twee soorten muziek: goede en slechte. En deze plaat hoort in die eerste categorie.

While She Sleeps speelt op 23 juni op het Jera on Air-festival in IJsselstein.

(85/100, Arising Empire)

Tracklist
1. You are we
2. Steal the sun
3. Feel
4. Empire of silence
5. Wide awake
6. Silence Speaks
7. Settle down society
8. Hurricane
9. Revolt
10. Civil Isolation
11. In another now

Lawrence Taylor: zang
Sean Long: gitaar
Mat Welsh: gitaar
Aaran McKenzie: basgitaar
Adam Savage: drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ