Crazy Lixx – Ruff Justice

Facebookrssmail

Geïnspireerd door bands als Whitesnake, Def Leppard, Alice Cooper en Mötley Crüe heeft het zweedse Crazy Lixx hun vijfde album ‘Ruff Justice’ uitgebracht. De band bestaat sinds 2002 en op dit album spelen voor het eerst de nieuwe gitaristen Chrisse Olsson en Jens Lundgren mee. Met als motto: “alles was beter in de 80’s” brengen de heren je terug in de tijd. Terug naar gillende gitaren en nummers waar je stiekem gewoon blij van wordt.

Bij de eerste klanken van het album verlang je direct terug naar de tijd van grote kapsels en strakke spijkerbroeken. ‘Wild Child’ brengt vlammende gitaren en zet meteen een lekker rockende vibe neer. Met toffe solo’s en sterke riffs die doen denken aan Whitesnake wordt deze lijn doorgezet in ‘XIII’.
Iets rustiger is vervogens ‘Walk The Wire’. De nummers hebben allen een sterke opbouw. Muzikaal zit het vol clichés, maar waarom iets wat goed werkt opnieuw uitvinden. Zanger Danny Rexon laat in dit nummer een redelijke uithaal horen, gevolgt door een mooie maar toch ook voorspelbare gitaarsolo.

Danny Texon laat horen dat hij ook een rauwer randje aan zijn stem heeft in ‘Shot With A Needle Of Love’. Het nummer heeft een hoog meezing gehalte, ondanks dat het meer up tempo is en lekker rockt. Het nummer zou als geheel niet misstaan op een Bon Jovi album. Het rauwe randje komt ook duidelijk naar voren in het rockende ‘Hunter Of The Heart’. Met toffe gitaarriffs en een lekker tempo is dit wel een van de sterkere nummers op het album.

Geen goed glamrock album zonder ballad. De titel ‘If It’s Love’ verraadt eigenlijk al genoeg. Het is een standaard ballad, met een mooi vol geluid en een goede opbouw. Voor de liefhebber van een zoetsappig nummer is dit zeker een aanrader. Gelukkig worden we vervolgens nog getrakteerd op ‘Kiss Of Judas’ wat weer een ijzersterk glamrock nummer is met gillende gitaren, slepende solo’s en stoere riffs. De standaard boodschap over het leven als onderwerp mag natuurlijk ook niet ontbreken, en die hebben de heren bewaard voor het laatste nummer ‘Live Before I Die’. De boodschap is duidelijk, het ultieme moet uit het leven gehaald worden. Het geheel voelt een beetje slap aan, en het is zeker niet het beste nummer op het album. Zo’n krachtige boodschap moet minimaal gedragen worden door krachtige rock, want anders verliest het zijn lading.

‘Ruff Justice’ is gewoon een goed album. Niks vernieuwends. Alles is al een keer eerder gedaan, en de gemiddelde rocker heeft dit soort muziek ook allang gehoort. Toch is het tof. De heren van Crazy Lixx houden vast aan een formule waar niks mee is, en weten dit goed te brengen. Voor de fan van clichés, glamrock en 80’s is het gewoon een aanrader.

(70/100, Frontiers Music s.r.l.)

Tracklist:
• Wild Child
• XIII
• Walk The Wire
• Shot With A Needle Of Love
• Killer
• Hunter of The Heart
• Snakes In Paradise
• If It’s Love
• Kiss Of Judas
• Live Before I die

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ