Mammoth Mammoth – Mount The Mountain

Facebookrssmail

Stel je voor dat Motörhead en Black Sabbath samen al trippend van de paddestoelen rondlopen op een backstage van een slecht surfconcert. Met dit beeld in gedachte, heb je ongeveer de beschrijving te pakken van Mammoth Mammoth. De band varieert in hun muziekstijl van doom, stoner en punk tot psychedelische rock en zelfs glamrock. De Australiërs brengen nu hun vierde album ‘Mount The Mountain’, het is rauw, ongepolijst en smerig.

Met een rockende gitaren wordt het album geopend. ‘Mount The Mountain’ knalt erin met het gelijknamige nummer. Pete Bell op de bas treed direct lekker op de voorgrond, maar het zijn vooral de rauwe gitaarriffs en solo’s van Ben Couzens die indruk maken. Het is een fantastisch nummer wat doet verlangen naar meer. Dat verlangen wordt direct beantwoord met ‘Spelbound’. Met wederom een enthousiaste opening wordt je direct mee gesleepd in een lekker up tempo rocknummer. De vocalen van Mickey Tucker passen goed bij het ongepolijste geluid van de band. De meest epische titel op het album is wel voor ‘Kickin My Dog’, wat wederom up tempo rammen geblazen is. Op dit nummer wil je los gaan mede door de aanstekelijke gitaarriffs en het strakke drummen van Frank Trobbiani.

Het wat langzamere maar nog steeds rockende ‘Sleepwalker’ heeft die rauwe smerige vibe. De sterk verhalende solo gitaar die er subtiel ingebracht wordt maakt het geheel af. Nog langzamer en met duidelijke stoner invloeden opent ‘Cold Liquor’ echter met een subtiele tempoversnelling kent het nummer een toffe variatie van stijlen. Waarbij op het einde ook duidelijk punk invloeden hoorbaar zijn.
Punk invloeden komen ook terug in ‘Hard Way Down’. Het nummer kent weer een rammende opening. Het tempo is hoog en drummer Frank Trobbiani kan even lekker los gaan. Wederom zijn het supervette gitaariffs en slepende solo’s van Ben Couzens die het geheel afmaken. Als bonus worden we getrakteerd op een cover van Kylie Minogeu. ‘Can’t Get You Out Of My Head’ wordt getransformeerd van een vrolijk popnummer naar een smerige harde rockplaat. Hiermee verandert de lading van het nummer direct. Waar je voorheen moest denken aan een verliefheid met alle schattige bijkomstigheden, is het nummer nu dusdanig verandert dat verliefheid zeker niet het eerste is wat in je opkomt. Wat er in het hoofd van zanger Mickey Tucker omgaat moeten we ons dan maar ook niet afvragen. Het is een toffe cover en past geheel in de stijl van het album.

‘Mount The Mountain’ is spontaan, rammen geblazen en pakt je in. Het moet een genot zijn dit album live gespeeld te zien worden. Het verlangen om met bier te gooien en los te gaan in een pit is constant aanwezig wanneer je naar dit album luisterd. Dus hou je van muziek met een rauw randje? Hoeft niet alles strak en gepolijst te zijn? Dan is dit zeker een aanrader.

(80/100, Napalm Records)

Tracklist:
• Mount The Mountain
• Spellbound
• Hole In The head
• Kickin My Dog
• Procrastination
• Sleepwalker
• Epitome
• Hard Way Down
• Wild And Dead
• Cold Liquor
• Can’t Get You Out Of My Head

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ