Steam Morrisler – Odds & Ends

Facebookrssmail

Bij het betreden van hun website is het eerste wat opvalt de zin; “Beware you’re entering freaktown”. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Steam Morrisler is een franse band afkomstig uit Parijs. Hun muziek heeft invloeden van stoner en heavy western blues (zoals de band het zelf noemt). Misschien dat je ze ooit gezien hebt in een rokerig zweethol in de franse hoofdstad, maar eigenlijk zijn ze nog weinig bekend. Hun eerste EP ‘Odds & Ends’ is in ieder geval een goede stap in de juiste richting naar verdere roem.

De EP bevat feitelijk een viertal nummer die daarna nogmaals herhaalt worden maar dan als radio edit, wat eigenlijk inhoud dat ze iets strakker en gepolijster weggezet zijn. Echter zijn het de rare freaky invloeden en het rauwe ongepolijste geluid wat deze band zo interessant maakt. ‘Red Voodoo Babe’ is het eerste nummer op de EP. Rauwe gitaren afgewisseld met tof mondharmonica spel trekken direct de aandacht. Het is up tempo en heeft duidelijk blues invloeden. Zanger Emmanuel Stone heeft een toffe stem, die goed matcht met het totaal geluid van de band. Met creatief gebruik van samples, sterke breaks en een lead gitaar waar je helemaal eng van wordt is dit echt een tof nummer.

Het tempo gaat eruit met een nummer als ‘Under Acid Elephants’. Meer rustige rock die doet denken aan Faith No More. Wederom is het gitaarspel van Julien Crews fantastisch. Helemaal in de break, en de opbouw naar het volgende vage rare maar toch rockende stuk. De tempoversnellingen worden onder andere versterkt door gebruik van percussie instrumenten die door drummer Julien Anthonioz op een ijzersterke manier worden ingezet. Nog rustiger en vreemder opent ‘Hoodoo Tale (How The Devil May Care)’, maar dat viel te verwachten met zo’n titel. Stoner invloeden zijn hoorbaar. De band heeft een heel vreemde vibe maar weet deze ook om te zetten naar sterke rock, die vervolgens weer overgaat in up tempo bijna dansbare muziek en vervolgens weer overgaat in een psychedelisch schouwspel van gitaren en drums. De vocalen zijn al bijna net zo divers als de verschillende stijlen binnen dit nummer. Het is raar, divers en zeker niet saai! Het is weer lekker rocken geblazen met ‘Herion Jenny’, waar alles wat deze band fantastisch maakt nog maar eens voorbij komt. Rauwe rockende gitaren, met toffe riffs, vocalen die verschillende stijlen laten horen, gebruik van effecten, percussie die lekker ingezet wordt en niet te vergeten de mondharmonica.

De heren van Steam Morrisler hebben in ieder geval niet gelogen op hun site. Hun EP valt zeker te vergelijken met een freaktown. Het barst van de muzikale diversiteit. Binnen deze diversiteit is dan ook nog een aantal briljante muzikanten te horen. De EP ‘Odds & Ends’ is fantastisch, nu wachten op een album en kijken wat de heren van Steam Morrisler ons nog meer gaan brengen!

85/100

Tracklist:
• Red Voodoo Babe
• Under Acid Elephants
• Hoodoo Tale (How The Devil May Care)
• Heroin Jenny
• Red Voodoo Babe (Radio Edit)
• Under Acid Elephants (Radio Edit)
• Hoodoo Tale (How The Devil May Care) (Radio Edit)
• Heroin Jenny (Radio Edit)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ