Dave Brons – Official bootleg. Live in Leeds 2016

Facebookrssmail

In 2015 bracht Dave Brons zijn debuut album ‘Based on a true story’ uit. Hier kun je er meer over lezen. Steeds meer fans vroegen Dave Brons om een DVD te maken. Zo gezegd, zo gedaan. De DVD start met Dave die vol liefde vertelt dat hij er heel bewust voor gekozen om de DVD zo authentiek mogelijk te maken. Met slechts drie camera’s en één stereo microfoon werd alles opgenomen. Achteraf zijn er geen trucs gebruikt om het zo mooi mogelijk te maken. Geen overdubs of wat dan ook. Er is nadien dus niets in de studio opgenomen om de live versie te vervangen en/of te verbeteren. Een paar kleine foutjes die tijdens het concert gespeeld zijn, zijn er in blijven zitten. Puurder kun je het niet krijgen.

Het licht in de zaal lijkt gewoon licht, géén gekleurde spots. Het heeft het gevoel van een huiskamer concert. Er is iets te weinig front licht waardoor Dave’s gezicht een beetje te veel in het donker is. De close-ups zijn vooral van Dave’s handen. Het is even wennen dat het concert niet non stop te zien is. Maar wordt onderbroken door een interview met Dave. In een studio vertelt hij iets over het volgende nummer. Hierbij zie en voel je Dave’s liefde voor de muziek. Tijdens het concert is dit nog duidelijker. Ik mis wel een beetje contact met het publiek. Dave is geen showman, en oogt wat verlegen. Zijn passie weet hij duidelijk over te brengen. Puur, recht uit zijn hart.

De live versie van ‘Miracle Maker’ is deels geïmproviseerd door Dave. Op de cd is dit, mede door de bijdrage van Troy Donockley (Nightwish) op de Ierse doedelzak, één van mijn favoriete nummers. De live versie is ook zeer goed! De cd draai ik (nog steeds) bijna wekelijks. Maar blijft iedere keer weer mooi. De live versie is her en der iets anders maar dat geeft helemaal niks. Alles is mooi gespeeld. Diverse nummers, zoals ‘Father’ en Kai Rohan’ zijn werkelijk subliem.

Het basic camerawerk is misschien even wennen. Bij de meeste DVD’s worden veel dingen mooier gemaakt dan ze zijn. Hier is niets mooier gemaakt, alles is puur gebleven. Dus: “What you see it what you get.” Dat enkele foutje, prima dat dit is blijven zitten. Nogmaals, Dave is geen showman. Hij speelt recht uit het hart en vol passie. Hierdoor word ik keer op keer geraakt. Wat zou het gaaf zijn als Dave dit met een heus orkest live zou kunnen uitvoeren! Royal Albert Hall, dat zou wat helemaal top zijn. Maar ook met de kleine bezetting is het zeker genieten. Puur en integer gespeeld. Je krijgt bijna het gevoel dat je bij het concert aanwezig bent.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ