Joost de Lange Rock/Blues Experience – Live in Antwerp

Facebookrssmail

De jonge dertiger Joost de Lange speelt al meer dan twintig jaar gitaar. De eerste jaren trokken vooral blues en rock zijn aandacht. Een paar jaar later kreeg hij belangstelling voor hardrockbands als: Metallica, Iron Maiden en Dream Theater. Joost is met zijn band Joost de Lange Rock/Blues Experience (RBE) is allang geen onbekende meer in België en Nederland. Hij is een graag geziene gast in rock/blues zalen en op festivals. Na een aantal studio albums kwam kort geleden zijn live album ‘Live in Antwerp’ uit.

Wie Joost wel eens live heeft gezien weet dat zijn stem ook live erg goed klinkt. Dat wordt bij openingstrack ‘Wandering’ al snel duidelijk. Bovendien zingt hij goed verstaanbaar. Hierdoor kun je lekker meezingen. Er zit een dun dof laagje over het geluid. Toch is de geluidskwaliteit ruim voldoende. Het applaus na afloop maakt duidelijk dat het om een live cd gaat. Het instrumentale intro van ‘Set Me Free’ is wat meer laid back. De stem van Joost komt hier mooi uit. Het gitaarwerk is om je vingers bij af te likken. Joost wordt prima ondersteund door bassist Mitchell Goor en drummer Ramses Donvil. Fantastische opbouw met zowel pittig rockende als laid-back instrumentale stukken. Deze aangename, lange track eindigt met mooie vertraging.

‘You’Ve Got It All’ heeft meer pit. De opbouw van muziek en de tekst is vrij voorspelbaar. Weer petje af voor het gitaarspel van Joost. Ze spelen niet alleen eigen werk. Maar ook een paar covers. Bijvoorbeeld ‘Bad Penny’ natuurlijk van Rory Gallagher. Joost laat meeslepend gitaarspel horen. Mitchell levert met vette bas grooves een belangrijke bijdrage. Rames drumt een lekker stuk weg. Waarbij hij de cimbalen licht en snel bespeelt. Het geluid lijkt te zijn verbeterd. Deze drie mannen spelen echt heel goed en zetten een prachtige cover neer.

Met ‘The River’ beweeg ik mee in de flow van het laid back ritme. De tekst is vrij eenvoudig, maar geloofwaardig gezongen. Subliem gitaarspel tijdens een instrumentaal stuk. Op het laatst zingt Joost even helemaal solo. Daarmee laat hij dit nummer mooi eindigen. Ook ‘Little Wing’ van Jimi Hendrix weet Joost naar zijn hand te zetten. Zowel de rustigere delen als de rock worden prima gespeeld. Gave gitaarsolo op het eind. ‘Party’ is up-tempo en vrolijk, dit past prima bij de tekst. Joost stelt zijn band voor. Ramses geeft een drumsolo weg. Je hoort dat hij geen mega grote drumkit heeft. Dat is helemaal niet nodig. Want hij speelt snel en technisch erg goed. Met een big smile zit ik te luisteren. Natuurlijk komt er ook aandacht voor Mitchell. Hij laat zijn kunnen op de dikke snaren horen. Dan gaat het weer verder met ‘Party’. Door de tekst is dit een prima afsluiter. De laatste woorden van Joost zijn : “Thank you, good night”. Ik had verwacht dat ‘Party’ op een imposante manier zou eindigen. Maar het einde is weggedraaid. Jammer, zeker bij een live cd.

Natuurlijk bevat ‘Live in Antwerp’ enkele nummers die eerder op een studio album verschenen. Maar er staat ook nieuw werk op. Zowel de covers als de eigen nummers zijn goed opgebouwd en zeer goed gespeeld. Daarom is ‘Live in Antwerp’ een mooie aanvulling op de cd collectie van de rock/blues liefhebber.

(80/100, Eigen beheer)

Track list:
01. Wandering
02. The Rambler
03. Set Me Free
04. You’Ve Got It All
05. Bad Penny
06. The River
07. Magic Crow
08. Voodoo Child Slight Return
09. This Town
10. Little Wing
11. Going Down
12. Party

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ