Celestial Fire – Live in the UK

Facebookrssmail

Celestial Fire is de nieuwe prog band van multi-instrumentalist Dave Bainbridge. Dave is één van de mede oprichters van de band IONA. Ruim twee jaar geleden bracht Dave een solo-album uit met de titel ‘Celestial Fire’. Natuurlijk staan er nummers van dat album op ‘Live in UK’. Verder staan er nummers op van IONA en van andere solo albums van Dave. Zowel op de DVD als op de 2 CD’s is het complete concert te horen. Dit concert is tijdens de eerste toer opgenomen. Naast Dave bestaat Celestial Fire uit vier andere bandleden. Ze spelen allemaal meerdere instrumenten. En nemen deel aan de (achtergrond)zang. Zangeres/gitarist Sally Minnear heeft de leadzang.

Zonder op de tracklist te kijken duw ik op play en laat me verrassen. Door het applaus bij aanvang is het meteen duidelijk dat het om live cd gaat. De openingstrack herken ik direct. Het is de titeltrack van het album ‘Celestial Fire’. Het eerste deel is instrumentaal. Diverse wendingen vloeien in elkaar over. De geluidskwaliteit is zeer goed. De stem van Sally is vrij zacht maar dit past bij muziek. De details in de muziek zijn mooi verdeeld over koptelefoon. De verschillende vocalen vormen mooie blend en kleuren goed bij Sally’s stem. Ook de verschillende instrumenten vormen een perfecte harmonie. De ene keer in de laagjes over elkaar. Een andere keer meer individueel. Frank Van Essen speelt prachtig viool. Bijna solo, kippenvel. Ik krijg nog een paar keer kippenvel tijdens deze sublieme, lange track.

De melodie van ‘Today’ (IONA) is licht en vrolijk. Ook nu is de samenzang in balans. Simon Fitzpatrick laat gave bas grooves horen. Even later volgt Frank Van Essen met heerlijk drumwerk. Op de achtergrond klinkt percussie. Deze track blijft aangenaam in je hoofd kleven. Al in de eerste seconden van ‘Kells opening theme’ ben ik geraakt door de muziek. Sally zingt helder en loepzuiver. De muziek is sferisch. De lage klank van de drums klinken net iets te dof. Verder is en blijft het geluid perfect tijdens deze langzame dromerige track. ‘Love remains’ start met licht en sprankelend piano spel van Dave Bainbridge. Dit vormt een prima combinatie met het drumwerk van Frank. De toonhoogte tussen zijn verschillende drums is duidelijk hoorbaar. Weer meeslepend gitaarspel van Dave Brons tijdens dit heerlijke instrumentale stuk. De veranderingen in tempo en volume zitten geniaal in elkaar. De mooie stem van Sally komt extra goed tot zijn recht als ze bijna solo zingt. Dit geweldige nummer is perfect gezongen en gespeeld.

CD2
Omdat ik niet op de tracklist heb gekeken, ben ik even verbaasd om ‘Roundabout’ van Yes te horen. Simon vervult met één van zijn bassen een hoofdrol in deze fantastische instrumentale versie. ‘Songs of ascent- part 2’ start met enkele tedere pianoklanken en Sally’s stem. Dit vormt een prachtige combinatie met klein gespeelde muziek. Er zijn volop kleine details toegevoegd. Alles is prima verdeeld over de boxen/koptelefoon. Dit is muziek om bij weg te dromen, alles zit fantastisch elkaar. Steeds weer word ik geraakt, dan weer door Dave Bainbridge op de toetsen en/of snaren. Even later word ik weer geraakt als Frank viool speelt. Sally zet haar stem regelmatig in als instrument. Alles is in perfecte balans.

Dat geldt ook voor nummers als: ‘Brendan’s Voyage’ en ‘Brendan’s Return’. Dave Brons tovert de mooiste tonen uit zijn gitaar. De details in percussie zijn subliem toegevoegd. Een aantal van deze tracks zijn vrij rustig en klein, maar meeslepend gespeeld. Ik ben één met de muziek. Al tijdens het intro van ‘In the moment’ kruipt de integere muziek onder mijn huid. Tempo en volume blijven een tijd ongeveer gelijk. Toch heeft de track voldoende wendingen door de wisselingen van instrumenten. In een rockend stuk is er lekker veel toetsenwerk. Gedurende een minimalistisch stuk raakt Frank met zijn vioolspel mij recht in mijn hart. Wat een grandioos eind van dit album.

DVD
Er is vrij weinig licht in de zaal, dus het beeld is soms vrij donker. Gelukkig is er meestal voldoende frontlicht. Vooral Sally staat goed in het licht. De beeldkwaliteit is goed. Regelmatig wordt er ook gefilmd van af de achterkant podium. Hierdoor zie je de bandleden soms op hun rug. Sommige close-ups zijn echt te donker. Bijvoorbeeld die van het vioolspel van Frank in ‘Kells Openings Theme’. Maar de muziek is en blijft prachtig! Het is mooi om deze multi-instrumentalisten nu ook te kunnen zien. Details die je op de CD’s hoorde, zie je hier terug. Regelmatig word ik geraakt door muziek en zang. Alles is met zorg en nauwkeurigheid gespeeld. Ingetogen, maar met passie en liefde voor de muziek. Geen showelementen. Maar die mis ik helemaal niet.

(92/100 Open sky records, private label)

Track list
1 Celestial fire
2 Today
3 Kells opening theme
4 Revelation
5 The storm
6 Until the tide turns
7 Love remains
8 Over the waters
9 Chi-rho
10 Roundabout
11 Songs of ascent- part 2
12 Beyond these shores
13 Brendan’s Voyage
14 Brendan’s Return
15 In the moment

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ